Ceviz-fındık-brokoli menopozun çaresi

Kadınların korkulu rüyası menopoz, hayatı kabusa çeviriyor. Cinsel hayatı bile bitiriyor. Uzmanlar, "Spor yapın. Üzüm, çilek ve havucun şifasını keşfedin" diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Eylül 2018 Güncelleme 09 Eylül 2018, 01:21
Ceviz-fındık-brokoli menopozun çaresi

İÇİNDEKİLER

Ani sıcak basması, çarpıntı, uykusuzluk, cinsel ilişkide ağrı... Tüm bunlar, kadınların korkulu rüyası menopozun belirtilerini oluşturuyor. Kadınların yumurtlama fonksiyonunun sona ermesiyle birlikte yaşadıkları bu doğal süreçte, eksilen hormon düzeyleri sonucunda vücutta birtakım değişiklikler meydana geliyor. Dolayısıyla kadınların bu döneme hazırlıklı olması ve yaratacağı şikayetleri bilmesi gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer, menopozla ilgili bilinmesi gerekenleri şöyle anlatıyor...
HER YIL MUAYENE OLUN
Menopoz, ateş basması, huzursuzluk, uykusuzluk, ellerde ve ayaklarda karıncalanma gibi yaşam kalitesini düşüren şikayetlerle geliyor. Daha ileriki dönemde ise kemik erimesi, kalp ve damar hastalıkları riskinde, meme ve jinekolojik kanser riskinde artışa neden olabiliyor. Bu nedenle kadınların, menopozda belirli aralıklarla doktora başvurması ve yılda bir kez jinekolojik muayene olması gerekiyor.
AŞKI BİTİRİR
Standart bir menopoz tedavisi bulunmuyor. Tedavi, her kadında farklılık gösterebiliyor. Menopoz sonrasında kadınlarda cinsel ilişki sırasında ağrı görülebiliyor. Bu durum, çiftler arasında soruna neden olabiliyor. Tedavi edilmeyen kadınlarda cinsel birleşme sırasında bir kuruluk ve vajende darlık hissi oluşuyor, yanma ve tahriş görülebiliyor.
KANSERE DİKKAT!
Menopoz döneminde belirli tip kanserlerde yaşla birlikte artış görülüyor. Bu dönemde östrojen düzeyinin artması nedeniyle rahim içinde değişimler olmaya başlıyor. Bu durum, rahim kanserine neden olabiliyor. Rahim ağzı kanseri smear testleri ile vaktinde yakalanabilirse hastaların yaşam kalitelerini düşürmüyor.
STRES, ERKENE ÇEKİYOR
Menopozun, 40 yaşından önce olması erken menopoz olarak adlandırılıyor. Erken menopozda genetik yapı daha etkili oluyor. Ancak beslenme, yaşam şekli ve stres menopoza girme yaşını etkileyebiliyor.

BU ÖNERİLERE KULAK VERİN

Bol bol spor yapın. Haftada en az 3 gün spor yapmaya gayret edin.
Vücut kitle indeksinizi hesaplayın. Ne çok zayıf ne de kilolu olun.
Zararlı kimyasal maddelerden uzak durun.
Stresten kaçının.
Sigara kullanmayın. Pasif içicilikten uzak durun.
Balık, ceviz, fındık, brokoli, domates, biber, havuç, üzüm, çilek gibi yüksek antioksidan besinler tüketin.
Kalsiyumu yüksek gıdalar tüketin.
Bol bol güneşlenin ve D vitaminini eksik etmeyin.

​KRİTİK YAŞ 47!
Türkiye'de kadınlar 47, Avrupa'da ise 51 yaşında menopoza giriyor. Menopoza girme yaşı kalıtsal olarak belirlenmiyor ve ilk âdet kanaması yaşı, emzirme, doğum kontrol hapı, ırk, eğitim, boy ya da son gebelik yaşı gibi değişkenlerden etkilenmiyor. Ancak sigara kullanımı, yumurta hücrelerinin ölümüne neden oluyor ve menopoza girme yaşını 1-2 yıl öne çekiyor.