Yüksek tansiyon cinsel yaşamı etkiler mi?

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu bugün köşesinde yazdığı yazıda yine okuyucuların sorularını cevapladı. İşte Karagözoğlu'na sorulan sorular ve yanıtları...

Giriş Tarihi 09 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 09 Eylül 2018, 08:55
Yüksek tansiyon cinsel yaşamı etkiler mi?

İÇİNDEKİLER

Nafiz Bey, sıkıntım büyük. 2 yıldır çocuğumuz olmuyor. Benim meni sayısı az çıkıyormuş. Ne tavsiye edersiniz?

SORUN tespit edilmiş. Neden sayı az çıkıyor diye araştırmak lazım. Film gerekir. Kan tahlili gerekir. Üroloji uzmanı takip etmesi gerekir. Ama genel olarak destekleyici tavsiye edeceğim. Eczacına git içinde Çinko, C vitamini ve E vitamini olan multi vitamin veya gıda desteği versin. Ürolojiye gidene kadar kullanabilirsin.

​İLİŞKİDE GÜCÜM YOK
Hocam, 17 günlük evliyim. Ne zaman eşimle yakınlaşsak, elim ayağım tutmuyor. Ter atıyorum. Erkeklikte hareket olmuyor. Ne önerirsiniz? Acil yardım edin.

BU durum daha çok sosyal ve ruhsal panik halini düşündürüyor. Acelecilik, korku, kaygı, bilgisizlik, utangaçlık, erkeklik yapamayacak olma ihtimalini düşünmek gibi çeşitli nedenlerle sıkça rastladığımız bir durum. Doğal. Hemen bu konuyu paylaşabileceğin doktor, psikolog, danışma merkezi bul. Çünkü yapman gerekenleri ayrıntılı anlatmak gerekir. Şeker düşmesi, kansızlık, tiroit çalışma bozukluğu durumları varsa paniğini kolaylaştırır. Takibine girdiğin doktorun ilgili tahlilleri ister. Merak etme, halledersiniz.

Benim sıkıntım belimde. Fıtık başlangıcı vardı. Doktor, bel korsesi verdi. Hiç muayene etmedi. Ben ayağa bile kalkamıyorum. "MR çektir" dedi. Şimdi ne yapayım.

ÖNCELİKLE o doktordan uzaklaş. Doktor muayenesiz tedavi düzenleyemez. Düzenlediyse durum vahim. Çünkü bel tomografisi her tanıyı göstermez. Kemikte meydana gelen hastalıkları ayırt eder. Bu durumda da muayenesiz reçete düzenlenmez. Başka bir tıbbi merkeze git. Fizik tedavi uzmanı, ortopedi veya beyin cerrahisi uzmanına muayene ol. MR yumuşak doku, fıtık ile ilgili tanı koydurucu bir tetkiktir. Mutlaka çektir. Ameliyat gerektiren acil hastalık var mı yok mu tanı koymak gerekir. Gerekirse EMG çektirirler. Tahammül edilebilen ağrılarda muayene olmadan ilaç alma. Ancak ağrı şiddetli ve hareket kısıtlayıcı ise ağrı kesici tedavi uygulanmalıdır.

NEREDE ESKİ BEN!
Nafiz Bey, 55 yaşında erkeklik biter mi? Yok bitmezse bana ne oldu? Eskiden böyle değildim. Hatun gözümün içine bakıyor. Ben de istek yok. Tansiyon hastasıyım. Ondan olabilir mi?

TANSİYON, kısa sürede bu hale getirmez. Ama bazı tansiyon ilaçları cinsel isteksizlik, performansta azalma meydana getirebilir.Anlatıklarına bakılırsa ilk ihtimal bu. ikincisi ise düşük şeker olabilir. Ayrıca cinsel istek düzenlemesi yapan hormonlarda azalma olursa şikayet artar. Bununla beraber tıkalı kalp damar hastalığı ihtimali ile birlikte organ damar tıkanıklığı da araştırılmalı. Bize başvuran hastalarımıza bu durumda efor testi, glikoz tolerans testi, penil doppler USG, prostat testleri, üriner sistem ultrasonografisi gibi bazı tetkikleri isteriz. İç hastalıkları uzmanına başvur. Gerekirse üroloji devreye girebilir.

Benim kan grubum B pozitif. Kan grubuma göre beslenmek istiyorum. Ne tavsiye edersiniz?

BU beslenme tavsiyeleri Kişiye göre düzenlenir. Kan grubuna göre beslenme bağışıklık sisteminin özelliklerine uygun beslenme amacı gözetir. B grubu için özet bilgi şu; balık ye. Hamsi, levrek, sarı kuyruk, ahtapot ve kabuklu deniz ürünlerinden sakın. Kuzu koyun eti tercih et. Kanatlı etini düzenli tüketme. Çerezlerden sakın. Yağ çeşitlerinden sadece zeytinyağı tüket. Daha ayrıntılı bilgi için doktor takibi uygun olur.

8 DAKİKADA BİTİYORUM
32 yaşındayım. İlişkimiz 8 dakika sürmesine rağmen eşim tatmin olamıyor. Moralim de bozuluyor. Hastalığım nedir?

CİNSEL ilişkide zevk alma durumu sadece cetvelle, dakikayla ilgili değil. Eşinizi tanıyın, anlayın. Korkularını, hassasiyetlerini bilin.
Meraklarını giderin. İlişki öncesi sevme-dokunma dönemini daha uzun tutun. Ruhunu da okşayın. Diyelim ki sana ait her özellik normal. O zaman eşinde orgazm bozukluğu dediğimiz durum olabilir. Olağan bir cinsel uyarılma evresinden sonra orgazmın sürekli ygecikmesi ya da hiç olmaması durumu olabilir. Orgazm bozuklukları genç kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Yaşla birlikte kadınlarda orgazm durumu artmaktadır.

Hocam 2 yıldır uyuyamıyorum. Psikoloğa gittim. "Ciddi bir hastalık yok" dediler. Yine de gecem gündüzüm karışık. Yok mu bir çaresi?

UYKU bozukluğu birçok hastalıkta ve durumda ortaya çıkan bir sonuçtur. Düzenli, adım adım takip yapılmalıdır. Gerçi süre uzamış. Ama takipte ilerleyici bir hastalık tanısı koymamışlar. Bu durumlarda PEMF THERAPY dediğimiz mıknatıs yatak tedavisi uygulanabilir. Sadece mıknatıslı bir yatağın üstünde belli süre ve programlamayla uyku düzenlemesinde kullanılan bir yöntemdir. Yan etkisi yok. Doğal ve FDA onaylı bir yöntem. Tavsiye ederim.

Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun diğer yazıları için tıklayın