Pirinç pilavı obezite riskini yükseltir mi?

Takvim Gazetesi yazarı Dr. Nafiz Karagözoğlu bugün köşesinde yazdığı yazıda yine okuyucuların sorularını cevapladı. İşte Karagözoğlu'na sorulan sorular ve yanıtları...

Giriş Tarihi 10 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 10 Eylül 2018, 09:15
Pirinç pilavı obezite riskini yükseltir mi?

İÇİNDEKİLER

Benim sorunum ağrı. Ama başka türlü.
Evleneli 5 ay oldu. Eşimle birlikte olduğumuzda sürekli ağrım oluyor. Dayanmak zor geliyor. Apandisit ameliyatı olmuştum.
Onunla ilgili olabilir mi?

ANLATTIĞINIZ konu oldukça önemli bir hastalığı gösteriyor. Olabilir. Kadın hastalıkları uzmanının muayene etmesi şart.
Kadınların neredeyse yarısında cinsel ilişki sırasında ağrı sorunu yaşayabilir. İlk cinsel ilişkiden itibaren ağrı olabilir.
Sonradan cinsel ilişki sırasında oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan veya daha önce geçirdiğin cerrahi işlemlerden kaynaklanıyor olabilir. Muayene sonrası bir sıkıntı bulunmazsa psikolog görüşü gerekir.

EŞİM ÇOK İSTEKSİZ
5 aylık evliyiz ama hala ilişkiye giremedik.
Eşim çok isteksiz. Benimle de konuşmuyor.
Yardım edin. Ne yapmalıyım?

Fazla cinsel tecrübesi ve bilgisi olmaksızın evlenen ve daha sonra da sınırlı ve kısıtlı bir cinsel yaşamı olan çiftlerde kocanın cinsel ilişki sırasında uygun olmayan tutumları, kadının uyarılmasını ve haz almasını engelleyebilir.
Önce uyarılma ve orgazm bozukluğu olarak başlayan cinsel sorun uzadığında ise cinsel isteksizliğe neden olabilir. Böyle çiftlerde cinsel danışmanlık ve cinsel yaşamlarını renklendirecek alıştırmalar yararlı olabilir. Eşinle yine de konuşarak anlatman iyi olabilir. Birlikte doktor veya danışman ziyareti yapman gerekir.

Pirinç pilavını çok seviyorum.
"Şişmanlatıyor" diyorlar. Ben şişmanım.
Ama pilavdan değil. Fazla hareket etmeyi sevmiyorum. Pilav yerken zayıflayamaz mıyım?

ZAYIFLARSIN. Beyaz pirinç kan şeker dengesini olumsuz etkiler. Hangi gıda olursa olsun fazlası kilo yapar.
Pilav yemek istiyorsan 1 su bardağı pirinç pilavı için 45 dakika yürümelisin. Bence kahverengi pirinçle pilavını yap. Sebzeyle tüket. İlave tuzsuz ayran veya yoğurtla tüket. Kilon ve sağlığın için iyi yapmış olursun.

ŞEKERE OZON TEDAVİSİ
55 yaşındayım. Şeker hastasıyım.
Kardeşim Fransa'da yaşıyor. O da şeker hastası. Ozon tedavisi yaptırdı. Şimdi şekeri de kendisi de çok iyi. Ben de ozon tedavisi yaptırmak istiyorum. Önerir misiniz?


Önce ozon tedavisi sertifikası olan bir doktor takibine gir. Sertifikası olmayan yerde ozon tedavisi yaptırma. Ozon tedavisi pankreas hücre çalışmasını düzenler. Hücre yenilemesi yapar. Sadece pankreas bezini değil bedenin tüm hücrelerini yenileyici uyarı sağlar. Bu nedenle şeker hastalarının ozon tedavisi yaptırması uygundur.



Annem 64 yaşında. Depresiftir. Her yerinde ağrı var. Romatizması vardı. Doktor, "Fibromiyalji" demiş. Nasıl bir hastalık bu?


FİBROMİYALJİ uzun süren ağrılarla tekrarlayan bir hastalıktır. Bu hastaların kasları, boyunları, omuzları ve sırtları ağrır.
Yeterince uyuyamazlar, uyandıklarında veya uzun süreler oturduktan sonra hareket ettiklerinde sıklıkla adaleleri sertleşmiştir. Ağrının yoğunluğu günden güne değişebilmekte, aşırı egzersiz ve stresle kötüleşebilir.
Fibromiyalji insanları orta yaşların başlarında etkileyen ve oldukça sık görülen bir rahatsızlıktır. Evham-stres-kaygı-huzursuzluk yaşayan kişilerde sık tekrarlar. Mutlaka psikolog ve psikiyatrist desteği alsın. Manyetik yatak tedavisi en önemli tedavilerden biridir.



ERİK KABIZLIĞA İYİ GELİR
2 yıldır kabızlığım var. Kabızlık çayı içiyorum ama işe yaramıyor. "Erik iyi gelir" dediler. Komposto yapayım mı?


O kadar uğraşma. Tazesini bul ye. Bir kerede 10 adet kadar yiyebilirsin.
Tabii miden müsaitse. Erikte bol C vitamini var. Erikte ayrıca; göz ve cilt sağlığında büyük görevleri olan A vitamini, kanın akışkanlığında görevli K vitamini, su dengesini sağlayan sodyum, potasyum minerali, stres karşıtı mineral olan magnezyum bulunur.
Kalsiyum ve demir de cabası. Bol lifli bir gıda olan erik kabızlığa da iyi gelir. Ama hareket etmezsen, sıkıntını, stresini azaltmazsan bağırsaklar rahatlamaz.



18 yaşındayım. Ağzıma acı su geliyor. Daha önce "Reflü var" dediler. Tedaviden sonra geçmişti. Reflü bir daha başlar mı?


HER yaşta reflü olabilir.
Bebekler dahil her yaşta reflü görülebilir. Şişmanlık en önemli risk faktörüdür. Bazı genetik özellikler ve karın içi basıncını arttıran nedenler de riski arttırabilir. Hamilelik de hem hormonal nedenlerden ve hem de karın içi basıncında artma sonucu reflüyü tetikler.
Yavaş ye. İyi çiğne. Yemekten sonra sırt üstü yatma. Akşam yatmadan yemek yeme. Sol tarafına yat. Porsiyonlarını azalt. Sigara, çay, kahve, kola, gazlı içecekler ile sütlü ürünler reflüyü arttırabilir.
Alışkanlıklarla ilgili olduğundan tedavi edilse bile tekrar başlayabilir.

Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun diğer yazıları için tıklayın