Aşure nedir? Nasıl yapılır? 2018 aşure günü ne zaman?

Hicri yılbaşı ile gelen muharrem ayına girilmesi ile aşure günü ne zaman ve aşure yapımı en çok merak edilenler arasına giriyor. Peki aşure nasıl yapılır? Yapımı oldukça meşakkatli bir tatlı olan aşure aynı zamanda önemli vasıflar barındırıyor. Aşure günü ne zaman, hangi güne denk geliyor? Aşure nasıl yapılır? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar.

Giriş Tarihi 11 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 11 Eylül 2018, 17:45
Aşure nedir? Nasıl yapılır? 2018 aşure günü ne zaman?

İÇİNDEKİLER

Hicri Takvim'e göre Hicri Yılbaşı ile beraber Muharrem ayına giriliyor. Müslüman alemi için oldukça önemli aylardan biri olan muharrem ayının her 10.günü aşure günü oluyor.

AŞURE NEDİR?

Hicri Takvim'e göre her muharrem ayının 10.gününe tekabül eden aşure günü, Nuh peygamberden geliyor. İnanca göre aşure 'Büyük Tufan'dan sonra Nuh peygamberin elindeki malzemelerle yaptığı bir tatlıdır.

AŞURE NASIL YAPILIR?

  • ​​​500 gr. Buğday veya yarma buğday (gendime)
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • ½ su bardağı nohut
  • ½ su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 10 adet kuru kayısı
  • 10 adet kuru incir
  • ½ su bardağı fındık
  • 1 adet orta boy elma
  • 1 adet orta boy portakal
  • 4 adet karanfil
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı (1 lt) sıcak su​

Üzeri için;

  • Nar
  • Ceviz içi
  • Tarçın

Aşure yapımı;

  • Bol suda yıkadığınız buğdayı derin bir tencereye alın. Üzerine üç parmak kalınlığı geçmeyecek şekilde su ilave edin ve orta ateşte haşlamaya başlayın.
  • Başka tencerelerde yıkanmış nohut ve kuru fasulyeyi sıcak su ilavesiyle orta ateşte haşlayın.
  • Kuru kayısı ve incirleri küçük küpler halinde kesin ve yine ayrı kaplarda sıcak su ile haşlayın.
  • Portakal kabukları ve elmayı küçük küpler halinde doğrayın.
  • Buğdayı tüpte sakın unutmayın ve arada bir karıştırın. Haşlanan diğer malzemelerin suyunu süzdükten sonra buğdayın tenceresine koyun ve aynı tencerede pişmeye başlayan bakliyatlara 5 su bardağı sıcak suyu ekleyin.
  • Haşladığınız meyvelerin suyunu süzün ve aşure tencerenize alın. Soğuk suda yıkadığınız pirinci elma ve portakal kabuklarını ilave edin. Karanfili ve fındığı da ekledikten sonra karıştırarak 20 dakika daha pişirin.
  • Soğuk sütü kesilmemesi için aşure ile ılıştırın, tencereye dökün ve hızlıca karıştırın. Toz şekeri yavaş yavaş katıp, karıştırmaya devam edin.
  • Dibinin tutmaması için sıkça karıştırdığınız aşureyi kısık ateşte 30 dakika daha pişirin. Pişen aşureyi ocaktan alın, ılınması ve kıvam alması için bir kenarda bekletin.
  • Servis kaselerine aldığınız aşureleri nar ve tarçınla süsleyerek servis edebilirsiniz.

AŞURENİN PÜF NOKTALARI

  • Bakliyatları bir gece öncesinden ıslarsanız pişirme sürenizi kısaltacaktır. Süt ve pirinç kullanarak rengini beyazlaştırır ve berrak bir görüntü elde edersiniz. Normal buğday yerine yarma buğday (gendime) kullanabilirsiniz. Yaş incir koyacasanız rengini koyulaştıracaktır kuru olmasına dikkat edin. Süslemek için nar, tarçın, kuş üzümü kullanabilirsiniz.

AŞURE GÜNÜNDE NELER YAŞANDI?

  • Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61′de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim, 680) Kerbelâ'da Yezid'in ordusunca katledilmiştir
  • Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi
  • Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi
  • Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması
  • Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması
  • Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması
  • Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi
  • Hz. Musa'nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması
  • Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması,
  • Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi.