Bayılma oyunu yüzünden dünya alarma geçti! İtalya'da bir çocuk boğulma oyunu sebebiyle öldü! Bayılma oyunu nedir?

Bayılma oyunu dünyayı alarma geçirdi. Çocukların oynadığı bayılma (blackout game), bir diğer adıyla boğulma (choking game) oyunu ölümle sonuçlanıyor. Boğulma oyununda çocuklar beyinlerine giden oksijen akışını kesiyorlar ve sonunda da ölüyorlar. İtalya'da 14 yaşındaki çocuğun ölümüne sebep olan boğulma oyunu ailelerin kabusu oldu. Daha önce 'Mavi Balina' olarak bilinen ölümcül sonuçları olan oyundan sonra bayılma oyunu herkesi alarma geçildi. Peki boğulma oyunu nedir, bayılma oyunu nedir, mavi balina oyunu nedir? Anne babaların bu öldüren oyunlar hakkında bilgi sahip olması gerekiyor. Çocukların tehlikeli oyunları nelerdir, bayılma oyunu, boğulma oyunu, mavi balina oyunu nedir, çocuğunuzun bayılma oyunu oynayıp oynamadığını nasıl anlarsınız sizler için haberimizin detayında...

Giriş Tarihi 14 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 14 Eylül 2018, 14:49
Bayılma oyunu yüzünden dünya alarma geçti! İtalya’da bir çocuk boğulma oyunu sebebiyle öldü! Bayılma oyunu nedir?

İÇİNDEKİLER

BU OYUNLARA DİKKAT!

İnternet üzerinden şantajla yürütülen ve dünya genelinde onlarca çocuğun ölümüne yol açan 'Mavi Balina' isimli sözde oyunun ardından şimdi de ölümcül sonuçları olan 'bayılma oyunu' kâbusu yaşanıyor. İtalya'da 14 yaşındaki bir çocuğun bu 'oyun' yüzünden hayatını kaybetmiş olma ihtimali, korkuyu daha da artırıyor.

BAYILMA OYUNU KABUSU!

İtalya'nın Milano kentinde 6 Eylül'de ölü bulunan 14 yaşındaki bir çocuğun "boğulma oyunu" ya da "bayılma oyunu" gibi isimlerle anılan bir "oyun" yüzünden hayatını kaybettiğinden şüpheleniliyor.

Odasında asılı halde bulunan Igor Maj isimli çocuğun intihar gibi görünen ölümüyle ilgili başlatılan soruşturmada, bilgisayarı ve cep telefonunun incelenmesi sonucunda "bayılma oyunu" ile ilgili internet sitelerine girdiği belirlendi.

BEYNİN OKSİJEN AKIŞI KESİLİYOR

Bayılma oyunu (blackout game), boğulma oyunu (choking game) gibi isimlerle anılan bu oyunu oynayanların bir süreliğine nefeslerini keserek kendinden geçmeyi amaçladığı belirtiliyor. Oyuna katılanlar, ikinci bir kişinin yardımıyla ya da kendi kendilerine beyne oksijen akışını bir süreliğine durduruyor. Oyunun aşamaları ilerledikçe bu süre gittikçe artırılıyor.

ÖLECEKLERİNİ TAHMİN EDEMİYORLAR

Çoğu çocuk ve gencin bu eylemin ölümcül olabileceğinin ya da beyne ciddi hasar verebileceğinin bilincinde olmadığı tahmin ediliyor. İtalyan basınındaki haberlere göre Milano'da hayatını kaybeden çocuk, bayılıp daha sonra geri ayılmanın amaçlandığı 5'inci aşamaya gelmişti.

SAVCILIKTAN O SİTELERE ERİŞİM ENGELİ

Savcılık, intihara teşvik suçlamasıyla soruşturma açtı ve Igor Maj'ın bu oyunla ilgili girdiği sitelere erişim engeli getirildi. Savcılık, çocuğun bu oyuna zorlanmış olabileceği ihtimalini de değerlendiriyor.

AİLE HEM ÜZGÜN HEM ŞAŞKIN!

Igor Maj'ın anne babası da bir açık mektup yayımlayarak tüm aileleri "Çocuklarınızın sizinle her şeyi konuşabileceğini bilmelerini sağlayın. Biz Igor'a böyle yaptığımızı düşünüyorduk ama yeterli olmadı. Siz daha fazlasını yapmaya çalışın" diye uyardı. Baba Ramon Maj, Facebook'a yazdığı mesajda da "Bildiğimiz her tehlike hakkında, alkol, uyuşturucu, motosiklet, tehlikeli atlayışlar hakkında onunla konuşmuştuk. Ama bundan bahsetmemiştik, böyle bir şeyi hayal bile edemezdik" dedi.

ÖLÜMCÜL OYUN HIZLA YAYILIYOR!

İtalyan basını, Igor Maj'ın oynadığı tahmin edilen "bayılma oyununun" çocuk ve gençler arasında yaygın olduğunu belirtiyor ancak bu tür oyunları oynayanların ve bu nedenle ölenlerin sayısı net olarak bilinmiyor.

ÖLÜMCÜL OYUNLARI OYNAYAN ÇOCUKLARIN YAŞ ORTALAMALARI TESPİT EDİLDİ

ABD Sağlık Bakanlığı'na bağlı Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin 1995-2007 yılları arasındaki medya verilerine dayanarak yaptığı analize göre "boğulma oyunu" ya da "bayılma oyunu" diye anılan bu oyun yüzünden hayatını kaybettiği belirlenenlerin yaş ortalaması 13.3 ve yüzde 86.6'sı erkek.

ÇOCUĞUNUZUN BAYILMA OYUNU OYNAYIP OYNAMADIĞINI NASIL ANLARSINIZ?

Uzmanlar bu tür oyunlar oynayan çocuklardaki belirtiler arasında boyunda izler, gözlerde kanlanma, şiddetli ve sık baş ağrıları, yüz ve yanaklarda kırmızı ya da mor benek şeklinde iç kanama belirtilerini de sayıyor.

Ebeveynlerin ve çocuklardan sorumlu diğer yetişkinlerin bu belirtilere karşı uyanık olması çağrısı yapılıyor.

MAVİ BALİNA: 'ÖL NASIL OLSA YENİDEN DOĞACAKSIN'

Mavi Balina oyunu 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendini sakatlayabilecek görevlerden korku filmlerini izlemeye kadar sıra dışı şeyler yer alıyor. Görevleri yerine getirip oyunu bitiremeyen kullanıcılara 'Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın' telkini yapılıyor. Oyunun adı ise karaya vuran balinalardan geliyor. Neden karaya vurduğu bilinmeyen balinaların kurtulma şansı ise çok az.

Oyunun kimi etaplarında henüz okul çağındaki çocuklardan, el bileklerine ya da bacaklarına sivri bir cisimle bir balina kazıması ya da vücuttaki damarlarına yakın kesikler atması isteniyor. Bazı günler saat 04.20'de uyandırılıp gün boyunca oyun yöneticilerinin yolladığı korkunç görüntülerin izlenmesi de bir başka görev. Manipüle edilen çocuklar, 49 görev boyunca kendilerine psikolojik ve fiziki zararlar verip hayattan koparılıyor. 50. gün final görevi ise "balina olmak" adını taşıyor ve oyuncunun intihar etmesini emrediyor.

BİLANÇOSU ÇOK AĞIR

Oyun hakkında en detaylı soruşturma Rusya polisi tarafından yürütülüyor. Rus Novaya gazetesine göre oyun aslında uzun bir süredir oynanıyor ve bilançosu çok ağır. Gazeteye göre sadece Kasım 2015 ve Nisan 2016 tarihleri arasında yaşamına son veren 130 genç, bu oyunun etkisinde kaldı. Yine gazetenin haberine göre oyunu yönetenler, ergenlik çağındaki gençlerin üsluplarını, alışkanlıklarını ve psikolojilerini iyi biliyorlar. Kızları fiziki, erkekleri karakteristik özellikleriyle yetersiz olduklarına ikna ederek, onları 'kayıp bir nesil' olduklarına inandırıyor.

KURUCUSU TUTUKLANDI

Mavi Balina oyunu mart ayında Rusya'da bir genç kızın intiharına neden olmuş, bu olayın ardından 6 ay içinde gerçekleşen 130 gencin intiharıyla bağlantılı olabileceği şüphesiyle dava açılmıştı.

"Oyun yöneticisi" olarak emirler veren kişilerin kim ya da kimler oldukları soruşturulurken oyunun Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna ve Azerbaycan'ın ardından Avrupa'da da yayılmaya başlaması endişeleri artırmıştı. Rusya'da 21 yaşındaki Philipp Budeikin 8 ölüm grubu oluşturmak suçlamasıyla tutuklandı. Budeikin, Mavi Balina'nın da kurucusu olmakla suçlanıyor.

Almanya, ABD, Fransa ve İngiltere'deki okullar, ebeveynlere yönelik uyarılar yayınlamaya başladı.

İNTERNET ADRESİ VE YASAL SATIŞI YOK

Oyunun resmi bir internet adresi ve yasal satışı yok. Rus chat sayfalarında oyuna girmek isteyen kişilere yönetici tarafından adres gönderiliyor. Bu internet adresine giren kişilerin bilgisayarlarına virüs sokularak tüm kişisel bilgilerine ulaşılıyor ve bundan sonra da şantaj yoluyla 'oyuncu'dan verilen tüm talimatların yerine getirilmesi isteniyor.

BLACK MIRROR DİZİSİNDE ANLATILIYOR

Kullanılan şantaj sistemi, Black Mirror (Kara Ayna) televizyon dizisinin 'Shut Up and Dance' (Sus ve Dans Et) adlı bölümünde işlendiği ve anlatıldığı ortaya çıkmıştı. Bu hikayede, web kamerasından çekilen gizli görüntülerini yayınlama tehdidinde bulunan hacker'lar, kurbanları örgüt adına suç ve cinayet işlemeye zorluyordu.



İKİ TÜRK GENCİNİN CANINA MAL OLDU

Dünya çapında yüzlerce gencin ölümüne sebep olduğu düşünülen oyuna karşı, ünlü aktivist bilgisayar korsanları Anonymous da tepki göstermiş, oyunun oynanmaması için kampanya başlatmıştı. Tüm bunlara rağmen hâlâ can almaya devam eden oyun, sadece bu ay içerisinde 2 Türk gencinin canına mal oldu.

Oyun yüzünden intihar ettiği düşünülen son kurban Evrim Mertin'in ailesi, oğullarının son dönemde değiştiğini, kol ve bacaklarında jiletle oluşturulmuş kesiklere tanık olduklarını belirtti. İstenilen görevlerin kamera ile ispatını zorunlu kılan psikopat oyuna dava açan aile, oğullarının bu sebeple intihar ettiğinin kanıtlanmasını istiyor.