Böbrek taşına limon sıkın

Erkeklerde daha sık görülen böbrek taşı, şiddetli ağrıyla “Geliyorum” diyor. Bol su ve limon tüketmek hastalık riskini ortadan kaldırıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Eylül 2018 Güncelleme 16 Eylül 2018, 02:00
Böbrek taşına limon sıkın

İÇİNDEKİLER

Şiddetli ağrıya yol açan böbrek taşı rahatsızlığı, hayatı kabusa çeviriyor. Hastalık, erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülüyor. Dayanılmaz ağrı, bulantı, kusma ve idrarda kanama böbrek taşına işaret ediyor. Doğru beslenme ise hastalığa kalkan oluyor. Üroloji Uzmanı Dr. Fatih Çanaklı, hastalığa karşı şu önerilerde bulunuyor.
GÜNDE 3 LİTRE SIVI ALIN
Vücut, yeteri kadar sıvı almadığında, suyu azaltılmış konsantre bir idrar üretiyor. Bu konsantre idrar içerisindeki taş yapıcı maddeler birleşerek böbrek taşı oluşumuna neden oluyor. Bunu önlemek için günde 3 litre su tüketilmesi gerekiyor.
ET TÜKETİMİNİ AZALTIN
Yüksek derecede oksalat ve kalsiyum içeren et, balık, tavuk gibi proteini yüksek hayvansal besinler böbrek taşı riskini arttırıyor. İşlenmiş etlerde ise ciddi miktarda tuz bulunuyor. Özellikle ürik asit taşları oluşumunda rolü olan bu etlerin aşırı tüketilmemesi gerekiyor. Taş oluşumuna destek olan gazlı içecekler de hastalığa devatiye çıkarıyor.
ÇAYI ABARTMAYIN
Kalsiyum oksalat taşı, böbrek taşlarında en sık görülen taş cinsleri arasında ilk sırada yer alıyor. Bu nedenle oksalattan zengin çay, kola, çilek, çikolata, ıspanak, pırasa, fındık, ceviz ve kakao gibi besinlerin tüketiminin azaltılması gerekiyor. Tüketildiği zamanlarda ise yeterli sıvıyla desteklenmesi önem taşıyor.
GÜNDE BİR KASE YOĞURT
Yüksek kalsiyum içeren süt ve yoğurdun fazlası önerilmiyor. Özellikle kadınların menopozda gelişebilecek kemik erimesi riskini azaltmak için her gün bir kase yoğurt veya bir bardak süt tüketmesi yeterli görülüyor. Bunun yanı sıra D ve C vitamininin de vücudun ihtiyacı kadar alınması gerekiyor. Çünkü bu vitaminlerin fazlası böbrek taşı riskini arttırıyor.
DOĞAL TEDAVİ
Sitrat maddesi böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor. Bu nedenle idrarın asitliğini gideren sitrat maddesinin bulunduğu limon ve portakal ailesinden bolca yararlanmak gerekiyor. Çay, çorba gibi besinlere limon eklemek ve sık sık limonata içmek, böbrek taşı oluşumunu önlüyor. Sitrat maddesi ayrıca, potasyum ile birlikte ilaç olarak da verilebiliyor.
TUZDAN UZAK DURUN
Tuz alımı arttığında, böbrekler idrara daha fazla kalsiyum attıkları için böbrek taşı oluşumu riski artıyor. Bu nedenle yoğun miktarda sodyum içeren tuzlu kuruyemiş, salamura yiyecekler, pizza, hamburger gibi fast-food ürünleri, maden suyu ve soda tüketimine dikkat etmek gerekiyor.