Kanser sırt ağrısında gizli

5 kişiden birinde görülen sırt ağrısı, ihmale gelmiyor! Akciğer kanserinin belirtisini oluşturuyor. Uzmanlar, “Ağrı 2 haftadan uzun sürüyorsa doktora gidin” uyarısında bulunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Eylül 2018 Güncelleme 18 Eylül 2018, 02:48
Kanser sırt ağrısında gizli

İÇİNDEKİLER

Hemen herkes, geçmek bilmeyen sırt ağrısından yakınıyor. Çoğu zaman ihmal edilen ve umursanmayan bu sağlık sorunu günlük yaşam kalitesini bozuyor. Her 5 kişiden 1'inde görülen sırt ağrısı hafife alınmadığında ilerleyen dönemlerde kalıcı ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Ciddi hastalıkların ilk işaretini oluşturuyor. Bunların başında akciğer kanseri geliyor. Memorial Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uz. Dr. Gülseren Kayalar, şu bilgileri veriyor:
AKCİĞER KANSERİ BÖYLE GELİR
Tüberküloz, brusella, akciğer kanseri ve omurgaya metastaz yapan tümörler sırt ağrısı yapabiliyor. Yemek borusu, mide, safra kesesi ve pankreas hastalıkları ve tümörlerinin neden olduğu ağrılar da sırttan hissediliyor.
FITIĞI DA UNUTMAYALIM!
Omurganın sırt kısmı omurilik fıtıkları açısından en fazla tehlike oluşturan bölgenin başında geliyor. Nadir görülen bir hastalık olan sırt fıtığı, ciddi işlevsel bozukluklara neden olabiliyor.
KEMİK ERİMESİNE DİKKAT
Sırt ağrıları, uzun süre yanlış oturma biçimi veya baş ve sırt öne eğik iki büklüm ayakta durma, uzun süre bilgisayar kullanma sonrası görülüyor. Yaşlanma ile açığa çıkan sırt ağrıları omurgada kireçlenme, osteoporoza bağlı sessiz omurga kırıkları ve skolyoza neden olabiliyor.
TEDAVİSİ KİŞİYE ÖZEL
Kas ve omurga kaynaklı ağrılarda basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve merhemler kullanılıyor. Geçmeyen ağrılarda mutlaka fizik tedavi uygulamaları ve botoks, akupunktur gibi lokal enjeksiyon uygulamaları yapılabiliyor. Sırt ve omuz kuşağı kaslarının güçlendirilmesi tedavinin en önemli parçasını oluşturuyor.
2 HAFTADAN UZUN SÜRÜYORSA
Erişkin dönemde görülen sırt ağrıları bel ve boyun ağrılarına göre daha ciddi sebeplerden oluşuyor. Spor yaralanmaları veya kaza olmadan açığa çıkan ve aşırı yorgunluk hissi ile birlikte 2-4 haftada geçmeyen sırt ağrılarına dikkat edilmesi gerekiyor.
SKOLYOZA BİLE NEDEN OLABİLİR
Bel ağrısı, bel ve boyun fıtığı, incinmesi, kireçlenmesi ve kayması gibi hastalıklardan da kaynaklanabiliyor. Ağrı tedavi edimediğinde kemik erimesine hatta skolyoza bile davetiye çıkartıyor.