Genç kadın hapşırdıktan sonra öldü! Hapşırmak beyin kanaması veya ölüme yol açar mı?

Kalp rahatsızlığı bulunan 28 yaşındaki Gamze Kalaycı, hapşırmasının ardından beyin kanaması geçirdi. Hapşırık sonrasında beynine pıhtı attığı belirlenen genç kız hayatını kaybetti. Bu gelişmenin ardından hapşırmanın beyne etkileri birçok kişi tarafından araştırılmaya başlandı. Peki hapşırmak beyin kanamasına veya ölüme neden olur mu? Hapşırmanın beyne etkileri nelerdir? İşte merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Giriş Tarihi 19 Eylül 2018, 00:00 Güncelleme 19 Eylül 2018, 19:54
Genç kadın hapşırdıktan sonra öldü! Hapşırmak beyin kanaması veya ölüme yol açar mı?

İÇİNDEKİLER



Trabzon'un Akçaabat ilçesi Akpınar Mahallesi'nde yaşayan 28 yaşındaki Gamze Kalaycı, kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi görmek için İstanbul'a gitti. Genç kız İstanbul'da bulunduğu sırada hapşırdıktan sonra fenalaştı. Hapşırık sonrasında beynine pıhtı attığı ve beyin kanaması geçirdiği belirlenen Gamze Kalaycı hayatını kaybetti.

Genç kızın cenazesi memleketi Trabzon'a getirildi. Kalaycı'nın yarın toprağa verileceği belirtildi.



HAPŞIRMAK BEYİN KANAMASINA NEDEN OLABİLİR

Dr. Mehdi Sasani, hapşırırken ağzın kapalı tutulması sonucu beyne giden fazla basıncın beyin kanaması ve buna bağlı anevrizma, hipertansif hastalıklar, vaskülit gibi hastalıkların da ortaya çıkabileceğini belirtiyor.

Beyin kanaması sırasında kafa içi basınç arttığında kanama meydana gelerek ölüme sebep olabiliyor. Doktorlar hapşırma ve hapşırma sonrası ortaya çıkabilecek rahatsızlıklarla ilgili şunları söyledi:

Hangi durumlarda hapşırma sonucu beyinde kanama gerçekleşebilir?
Kişi eğer burnunu tıkamış ve hapşırmışsa kafa içinde, dolayısıyla damar içinde basınç artar ve kanama olur. Benzer bir durum ıkındığımızda da oluşabilir. Belli sebepler sonrası ıkınınca başımız ağrıyabilir aynen hapşırma eyleminde olduğu gibi beyin damarları şişerek kendimizi rahatsız hissederiz. Aynı zamanda damarlarımızın çeperi zayıfsa da çatlama ve kanama ortaya çıkabilir.



Hapşırmaya bağlı basınç sonrası kanamaya neden olabilecek rahatsızlıklar nelerdir?

1 - Arter venöz
2 - Anevrizma. Anevrizma 40 yaş üzerinde görülür. Damarın çeperi inceldiği için her an basınç artar ve kanama olur.
3- Hipertansif hastalıklar
4- Metabolik nedenler
5- Vaskülit



Hapşırma sırasında ağzımızı kapatırsak başka ne gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir?

Kişinin hapşırma sonrasında basınçtan göz damarları şişerek çatlayabiliyor ve buna bağlı göz sorunları ortaya çıkabiliyor. Ayrıca karın içi (Aort) anevrizma ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklar da ortaya çıkabiliyor.



Neden hapşırırız?

Hapşırık, burnu rahatsız eden bir faktör sonucu gelişen bir reflekstir. Akciğerlerdeki havanın ani şekilde burun boşluğundan dışarı atılması ile olur bunun sonucu burun boşluğu içerisindeki rahatsız edici faktör vücuttdan dışarı atılır ve böylece hapşırma eylemi meydana gelir.

Beyin kanaması sonucu ne oluyor beyin sıkışıyor beyin Kapalı bir kutudur beyin içindeki basınç artınca beyin bir yere kaçmaya çalışıyor ama kaçamıyor beyin aniden kanadığı için beyni bıçak gibi kendisini ortadan ikiye kesiyor ordan ortaya çıkıyor beyin kendisini dışarı atmaya çalışıyor
Kafa içi basınç artınca kanama oluyor. Kanama hematom o ölüme sebep olmuş.



Hapşırma sonucu nasıl beyinde kanama oluır?

Eğer burnu tıkamış ve hapşırmışsa kafa içi basınç artar yani damar içinde basınç artar kanama olur. Mesela ıkınınca baş ağrır Ikınınca beyin ve damarlar şişer ve damarda hastalık varsa ve damarın çeperi zayıfsa çatlama ve kanama olur.