Ağız kokusunda kanser saklı!

Göründüğü gibi masum olmayan ağız kokusu, dil kanserinin en önemli belirtisini oluşturuyor. Uzmanlar uyarıyor: “Beklemeyin. Hemen doktora gidin”

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Eylül 2018 Güncelleme 23 Eylül 2018, 01:59
Ağız kokusunda kanser saklı!

İÇİNDEKİLER

Yaşam kalitesini düşüren, sosyal hayatı olumsuz etkileyen ağız kokusu, pek çok ciddi hastalığın en önemli belirtisini oluşturuyor. Geçmek bilmeyen ağız kokusu ve ağız içerisinde oluşan yaralar, dil kanserini işaret ediyor. Kulak Burun Boğaz ve Başboyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akdağ, toplumda sık görülmediği için az bilinen bu hastalıkla ilgili önemli uyarılarda bulunuyor.
BİR TÜRLÜ GEÇMİYORSA...
Ağız içerisinde oluşan her yara, elbette kanser anlamına gelmiyor. Bu yaralar ve ağız kokusu pek çok nedene bağlı oluşabiliyor. Ancak tedaviye rağmen bir türlü geçmiyor ve 15 günden uzun sürüyorsa, mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olmak gerekiyor.
AĞRISIZSA DİKKAT!
Özelikle ağrısız yaralar, daha çok kanser riski taşıyor. Beraberinde uyuşma hissi, çok nadir ama gözden kaçan ağız kokusu varsa, hastaların daha çok dikkat etmesi gerekiyor.
SİGARA İLK SIRADA
Dil kanserinin oluşmasında en önemli etkeni sigara kullanımı oluşturuyor. Doç. Dr. Akdağ, ağız bakımının düzenli yapılmasına ve dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğine değiniyor. "Dil tümöründen şüpheleniliyorsa mutlaka oradan bir biyopsi alınmalıdır. Erken tanı çok önemli, erken dönemde tanıyı koyarsak daha küçük tedavilerle hastaların sorununu çözmüş oluruz" bilgisini veriyor.
LEBLEBİ VE BADEM ŞİFA GİBİ!
Tüm bunların yanında bazı besinler, kanserden korunmada adeta 'ilaç' görevi görüyor. Uzmanlar, kansersiz bir yaşam için şunları öneriyor:

Brokoli, salatalık, pazı, karnabahar, pırasa, lahana, ıspanak, Brüksel lahanasını sofranızdan eksik etmeyin.
Leblebi, kestane, badem, fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişleri tüketin.
Sarımsak, soğan, nane, şalgam, turp, tere, roka, bamya, mantar, patlıcan, enginar, maydanoz yiyin.
Portakal, böğürtlen, kiraz, üzüm, incir, nar, dut, muz tüketin.