İnatçı öksürüğe bir çay yeter

Geçmek bilmeyen öksürük; kanserin ilk belirtisi olabiliyor. Prof. Dr. Osman Erk, uyarıyor: Geçer diye beklemeyin. Doktora gidin. Ihlamur, nane limon gibi bitki çayları için...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ekim 2018 Güncelleme 21 Ekim 2018, 01:39
İnatçı öksürüğe bir çay yeter

İÇİNDEKİLER

Soğuk algınlığı ve gribe eşlik eden inatçı öksürük, hayatı kabusa çeviriyor. 3 haftadan kısa süren öksürükler, 'akut öksürük' olarak değerlendiriliyor. 200 kadar viral etken ve çeşitli bakteriler tarafından ortaya çıkarılan üst solunum yolu enfeksiyonları akut öksürüğün en önemli nedenini oluşturuyor. Kimi zaman şikayet edilen öksürük, aslında mikropların vücuttan atılmasını sağlıyor. Öksürük refleksi yetersiz kalırsa zatürre ve bronşiektazi gibi hastalıklar oluşabiliyor. Devam edip süregelen öksürük ise başta uyku bozuklukları, kusma, idrar kaçırma ve bayılma gibi komplikasyonlara yol açabiliyor. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Erk, inatçı öksürükle ilgili uyarılarda bulunuyor.
6-8 HAFTA SÜRER
Üst ve alt solunum viral hastalıklara bağlı öksürük, 6-8 hafta kadar sürebiliyor. Astım, sinüzit, alerjik reaksiyonlarında da öksürük görülüyor. Akciğer hastalıkları dışında, tansiyon ilaçları da öksürüğe neden olabiliyor.
İLAÇLAR NE KADAR MASUM?
'Nasıl olsa geçer' diyerek öksürüğün ihmal edilmemesi gerekiyor. Çünkü öksürük, en ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor. Nedeni araştırılmadan öksürüğün kesilmesi altta yatan astım gibi bir tanıyı perdeleyebiliyor. Öksürükte, ilaç kullanımı da en çok tartışılan konuların başında geliyor. Özellikle öksürük şuruplarının içerisinde ağrı kesici, ateş düşürücü, kafein ve adrenalin türevleri maddeler yer alıyor. Bu maddelerin öksürük için etkinliği kanıtlanmadığı gibi çarpıntı, terleme, huzursuzluk gibi yan etkilere neden olabiliyor. Bu ilaçların, mutlaka doktor kontrolünde alınması gerekiyor.
ASTIM BELİRTİSİ
Astım, reflü, sinüzit ve bronşit gibi hastalıklarda öksürük görülüyor. 2 aydan uzun süren öksürük, gizli astımın belirtisini oluşturuyor. Gizli astımda soğuk hava, duman ve sigara öksürüğü tetikliyor. Yine öksürüğe eşlik eden balgam ise kanserin en önemli bulgusunu oluşturuyor.

HASTALIKLARA KARŞI KIŞLIK BESLENME / PROF. DR OSMAN ERK