Gribi hafife alma zatürre olma! Grip ve soğuk algınlığında ne tüketilmeli, nasıl korunulur?

Prof. Dr. Osman Erk, ihmal edilen gribin, zatürreye neden olduğunu söyledi. Ve ekledi: Mutlaka aşı yaptırın. Sebze-meyve tüketin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ekim 2018 Güncelleme 22 Ekim 2018, 02:53
Gribi hafife alma zatürre olma! Grip ve soğuk algınlığında ne tüketilmeli, nasıl korunulur?

İÇİNDEKİLER



Her
mevsimde görülen grip ve soğuk algınlığı sonbahar aylarında zirveye çıkıyor! Yataklara düşüren grip, kimi zaman 'Nasıl olsa geçer' diyerek ihmal ediliyor. İşte asıl tehlike de burada yatıyor! İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, tedavi edilmeyen gribin 65 yaş üzerindeki insanlarda zatürreye dönüşebileceğini söylüyor.


ÖLÜMCÜL OLABİLİR!
Zatürre, ortaya çıkmak için bağışıklık sisteminin düşmesini bekliyor. Grip, çoğu zaman KOAH, karaciğer hastalıklar, böbrek yetersizliği, diyabet rahatsızlıklarıyla birleşiyor. Buna yaş faktörü de eklendiğinde zatürre kaçınılmaz hale geliyor. Bu hastalıktan korunmanın yolu sık sık el yıkamaktan ve grip aşısı olmaktan geçiyor.



SİNSİ İLERLER
Zatürre, genellikle titreme ile yükselen ateş ve nefes darlığı gibi şikayetlerle belirti veriyor. Ancak özellikle yaşlılarda sinsi ilerliyor. Yaşlı bir hastanın genel durumunda bozulma, bilincinde değişiklik varsa zatürreden şüphelenilmesi gerekiyor. Yine zatürreden korunmak için sağlıklı ve dengeli beslenmek, sigara içmemek, stressiz bir yaşam sürmek önem taşıyor.



KİMLER AŞI OLMALI?
Zatürreden korunmanın bir diğer yolunu ise aşı yaptırmak oluşturuyor. Özellikle risk grubundakilerin mutlaka aşı olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Osman Erk, "18-65 yaşları arasında 1-2 doz, 65 yaş sonrası ise herkese bir kez yapılmalıdır. Aşı, yılın herhangi bir döneminde yapılabilir ve en az 5 yıl koruyucudur" diyor.


BELİRTİLERİ ÖNEMSEYİN

YÜKSEK ateş
ÖKSÜRÜK, balgam,
GÖĞÜS yanlarında ağrı
NEFES darlığı
VÜCUTTA morarma
SOLUNUM sayısında artış




NELER YEMELi?


KARNABAHAR: Protein zengini patates, patlıcan, bezelye, karnabahar, ıspanak, enginar ve pancar zatürre ile savaşır.
KIZILCIK SUYU: 330 gram kadar kızılcık ve elma suyu içmek, bağışıklığı güçlendirir.
SEBZE SUYU: 2 büyük havuç, 2 kereviz sapı, 4 diş sarımsak, 2 turp ve birkaç maydanozdan sebze suyu hazırlanır. Potasyum akciğerlerdeki hasarı onarır.
HAVUÇ SUYU: Havuç, akciğerleri iyileştirir. Kırmızıbiber ise havuç suyunun etkisini artırır. Ayrıca akciğerlerin onarımına yardım eder.

Prof.Dr.Osman Erk - Hastalıklara karşı kışlık beslenme
Yarın: Antibiyotik kullanmak doğru mu?