Hopla-zıpla kemikleri kırma!

Kemik erimesi, kırıklara davetiye çıkartıyor. Özellikle kalçada oluşan kırık, 50 yaş ve üzeri kişilerde ölüme bile neden olabiliyor. Uzmanlar güçlü kemiklerin sırrını açıklıyor: Zıplayın!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ekim 2018 Güncelleme 31 Ekim 2018, 01:49
Hopla-zıpla kemikleri kırma!

İÇİNDEKİLER

Osteoporoz yani toplumda bilinen adıyla kemik erimesi, kemik kütlesinde azalma ve kemik yapısında zayıflama sonucu ortaya çıkıyor. Bu hastalık nedeniyle kemik kırılganlığında ve kırık vakalarında artış yaşanıyor. Açık renk tenli, hareketsiz yaşam süren ve erken menopoza giren kişilerde kemik erimesi daha sık görülüyor. Menopoz öncesi dönemde yapılan zıplama egzersizleri, bu hastalığa bağlı kırık oluşumunu engelliyor. Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Defne Kaya, kemik erimesi hakkında önemli bilgi veriyor...

TEHLİKE GENETİKTE!
Kemik erimesi, genetik yatkınlık gösteriyor. Buna göre akrabasında kemik erimesi olan kişilerde bu hastalığın görülme riski artıyor. Duruşu düzelten kuvvetlendirme ve germe egzersizleri, kaliteli uyku, iyi beslenme ise koruyucu etki gösteriyor. Osteoporoz, 50 yaşından sonra yüzde 50 oranında kırık riski oluşturuyor. Bu kırıklar arasında en sık görülenini kalça kırığı oluşturuyor. Kalça kırığı ise ağır cerrahilerden, ölüme kadar ilerleyen bir sürece neden olabiliyor.
EGZERSİZ YAPIN
Bilimsel çalışmalar, menopozdan önce yapılan zıplama egzersizlerinin kalçadaki kemik yoğunluğunu artırdığını gösteriyor. Ancak kalça ve bel bölgesinde sürekli ağrı hissedenlerin, bu egzersizleri fizyoterapistine danışarak yapması gerekiyor.

8 HAFTA DENEYİN
5 cm kalınlığındaki halının üzerine çıkın. Ayağınızın kaymadığından emin olduktan sonra, dik olarak yapabildiğiniz kadar yukarıya zıplayın. Her zıplamanızın arasında 30 saniye bekleyerek dinlenin. Bunu günde iki kez, her yaptığınızda da 10 ilâ 20 kez tekrarlarsanız, 8 hafta içinde kalça kemiğinizin yoğunluğunu artırabilirsiniz. Bu egzersizlere 16 hafta devam ederseniz kemik yoğunluğu kiye katlanır...
BROKOLİ VE ELMA YİYİN
Egzersizlerin yanı sıra doğru besinleri tüketmek de kemik erimesinden koruyor. Uzmanlar, kemik dostu besinleri sıralıyor:

KAYISI: Yüksek oranda kalsiyum ve magnezyum içerir. Kemikleri güçlendirir.
SÜT: Kemikleri ve dişleri güçlendirmeyi sağlar.
SOĞAN: Sarımsakla birlikte yendiğinde kemik erimesini önler.
MARUL: Kemik erimesine karşı koruyucu etki gösterir.
BROKOLİ: Kalsiyum içeriği ile kemik erimesini önler.
KURU ERİK: Kemik erimesine karşı koruyucudur.
PORTAKAL: C vitamini ve flavonoit yapısındaki bileşenler sebebiyle kemik sağlığını destekler.
ELMA: Kemik erimesini azaltıcı etkisi vardır.