Obezite aşkını çalmasın

40’lı yaşlardan sonra erkeklerde testosteron azalıyor. Bu da cinselliği öldürüyor. Obezite, diyabet ve prostatın da neden olduğu bu durumun çaresi, Akdeniz tarzı beslenmekten geçiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Aralık 2018 Güncelleme 06 Aralık 2018, 07:59
Obezite aşkını çalmasın

İÇİNDEKİLER



Yaşın
ilerlemesiyle birlikte hastalıklar kapıyı çalıyor. 40'lı yaşlardan sonra tüm dünyada yaygın olarak görülen bir sağlık sorunu olan sertleşme, erkekleri mutsuz ediyor. Bayındır Söğütözü Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. İzak Dalva, Türkiye'deki erkeklerin yüzde 69'unun sertleşme sorunu yaşadığını vurguluyor. Damar sağlığını korumanın, Akdeniz tipi beslenme ve aktif bir yaşamın testosteron düzeyini yükselterek sertleşme sorununu engellediğini söylüyor. Aşk hayatının erken yaşta bitmemesi için önerilerini şöyle sıralıyor:


SİGARA İÇMEYİN
Cinsel ilişkide başarısızlığa neden olan sertleşme, erken boşalma şikayetleri olanlarda daha sık görülüyor. Genelde 40'lı yaşlardan sonra erkeklerin kapısını çalıyor. İlerleyen yaşla birlikte sertleşme sorununun görülme sıklığı artış gösteriyor. Obezite, sigara ve alkol tüketimi, hipertansiyon, diyabet, prostat ve mesane ameliyatı, kalp hastalığı, depresyon ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar sertleşme sorununa neden oluyor. Sigara kullanımı ise sertleşme sorununda riski artırıyor.


KAN ŞEKERİNE DİKKAT
Diyabet, aşk hayatını da bitiriyor. Sertleşme sorununu dört kat artırıyor. İnsülin kullanan hastalar, kullanmayan diyabetlilere göre 2.5 kat daha fazla sertleşme sorunu yaşıyor. Sertleşme sorununun bir diğer nedenini ise damar hastalıkları oluşturuyor. Damar hastalıkları erkek cinsel organına giden kan miktarını etkiliyor. Erkeklerde görülen sertleşme sorunu kimi zaman kalp hastalıklarının da belirtisi olabiliyor...


​EGZERSİZ YAPIN
Sertleşme sorununda yaşam şeklinin değiştirilmesi de etkili oluyor. Uzmanlar, kilolu erkeklerin mutlaka zayıflaması öneriliyor. Beslenme şeklinin değiştirilmesi ve düzenli egzersiz de testosteron seviyesini yükseltiyor. Yapılan bir araştırma, egzersiz ve doğru beslenmenin önemini gösteriyor. Buna göre egzersize başlayan erkeklerde sekiz sene sonunda sertleşme sorunu insidansının düşük olduğu görülüyor.


​ÇARESİ ZEYTİNYAĞI
Sertleşme sorunuyla mücadelede doktorun uygun gördüğü tedavinin yanında beslenme şekli de önem taşıyor. Doç. Dr. İzak Dalva, obeziteden koruyan Akdeniz diyetinin testosteron hormonunu yükselttiğini belirtiyor. Yemeklerde yağ olarak zeytinyağı kullanımını, balık ve baklagiller tüketilmesini öneriyor.