2019 Ramazan ayı ve Kurban Bayramı ne zaman? Diyanet açıkladı...

İslam dininde iki önemli bayram vardır. Bunlar Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı... Ramazan Bayramı, Ramazan ayının son gününün akabinde kutlanır. Yeni yıla girmemize kısa bir süre kala Ramazan ayı ve Kurban Bayramı'nın 2019'da hangi tarihe geldiği merak edilmeye başlandı. Peki, 2019 Ramazan ayı ve Kurban Bayramı ne zaman? İşte ayrıntılar...

Giriş Tarihi 12 Aralık 2018, 00:00 Güncelleme 18 Aralık 2018, 16:16
2019 Ramazan ayı ve Kurban Bayramı ne zaman? Diyanet açıkladı...

İÇİNDEKİLER

2019 Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ne zaman? Tüm Müslümanlar tarafından "mübarek ay" olarak kabul edilen ve oruç ibadetinin gerçekleştirildiği Ramazan ayı ve kurban kesme ibadetinin yerine getirildği Kurban Bayramı'nın 2019 yılında ne zamana denk geldiği merak ediliyor. Peki, 2019 Ramazan ayı ve Kurban Bayramı ne zaman? İşte merak edilenler...

2019 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

2019 yılında Ramazan ayı 6 Mayıs 2019 tarihinde başlayacak ve 3 Haziran 2019'da sona erecek. Şeker Bayramı olarak da bilinen Ramazan Bayramı, Ramazan ayının bitmesinin ardından kutlanacak. Ramazan Bayramı ise 2019 yılında 4-6 Haziran'da idrak edilecek.

2019 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

İslam dininin gerekliliklerinden birisi olan Kurban, 2019 yılında Ağustos ayı içerisinde vuku bulacak. Kurban Bayramı, 11 Ağustos Pazar günü başlayacak. Arefe günü ise 10 Ağustos Cumartesi gününe denk gelecek. Kurban Bayramı tatili, Ramazan Bayramı'na göre bir gün daha fazla, yani 4 gün yapılacak. Bu şekilde Kurban Bayramı pazar günü başlayıp, 14 Ağustos Çarşamba günü sona erecek. Eğer Kurban Bayramı tatili için perşembe ve cuma günü de tatil olarak ilan edilirse, toplam tatil süresi 9 güne çıkmış olacak.

BAYRAM GÜNLERİ NASIL GEÇİRİLMELİDİR?

Bayram günleri sevinmek, neşelenmek gerekir. Hazret-i Ebu Bekir, kızı Âişe validemizin evine gidince, iki cariyenin tef çalıp oynadığını gördü. Ensar-ı kiramın kahramanlıklarını övüyor, destan söylüyorlardı. Hazret-i Ebu Bekir, Resulullahın evinde böyle şey yapılmasının uygun olmayacağını bildirerek, onların susmalarını söyledi. Peygamber efendimiz, Hazret-i Ebu Bekir'e, Onlara mani olma! Her kavmin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir buyurdu [Buhari].

Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. Allahü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven kimse, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan yani mümin, herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır. Kimseye darılmamalı, dargınlık olduysa, üç günden fazla sürmemeli, bayrama kadar süren bir dargınlık olduysa, daha fazla gecikmeden barışmalıdır.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: Din kardeşiyle üç günden çok küs durmak caiz değildir. Üç gün sonra, onunla karşılaşırsa, ona selam verip hatırını sormalıdır. O kimse selamını alırsa, birlikte sevaba ortak olurlar. Selamını almazsa günaha girer. Selam veren de küs durma mesuliyetinden kurtulmuş olur [Ebu Davud].

Ameller pazartesi ve perşembe günü Hak teâlâya arz olunur. Hak teâlâ da, şirk koşmayan herkesi affeder. Ancak bu mağfiretten birbirine kin tutan istifade edemez. Cenab-ı Hak, "Onlar barışıncaya kadar amellerini bana getirmeyin" buyurur [İ.Malik].

Birbirinizle münasebeti kesmeyin! Birbirinize arka çevirmeyin! Birbirinize kin ve düşmanlık beslemeyin! Birbirinizi kıskanmayın! Ey Allah'ın kulları kardeş olun! Bir Müslümanın diğer kardeşine darılarak üç günden çok uzaklaşması helal değildir [Buhari].

KURBAN NE DEMEKTİR, HÜKMÜ NEDİR?

Sözlükte yaklaşmak, Allâh'a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Akıllı, hür, mukim ve dini ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hemde Cenab-ı Hakka yaklaşmış olur.

Kurban ibadeti, İslam toplumlarının şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman'ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnet-i müekkededir. Dini kaynaklarda Peygamber efendimizin kurbanını daima kestiği ifade edilmektedir.

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?

Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir.

Şafii mezhebine göre ise kurban bayramın dördüncü günü de kesilebilir.

KİMLER KURBAN KESMELİDİR?

Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen),dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman'ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.