Hadi ipucu sorusu: Elon Musk'ın SpaceX şirketinin roketlerinin adı nedir? 31 Aralık 2018

Hadi ipucu sorusu yayınlandı. En büyük ödülünü bugün verecek olan Hadi'nin yaptığı açıklamada ödül 201 bin 900 TL olacak. Ödül bununla bitmeyecek kazanan Turkcell'lilere 201.900 GB verilecek. Peki, Elon Musk'ın SpaceX şirketinin roketlerinin adı nedir? İşte 31 Aralık 2018 Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

Giriş Tarihi 31 Aralık 2018, 00:00 Güncelleme 31 Aralık 2018, 18:57
Hadi ipucu sorusu: Elon Musk’ın SpaceX şirketinin roketlerinin adı nedir? 31 Aralık 2018

İÇİNDEKİLER

Hadi ipucu sorusu BİP Hadi kanalında yayınlandı. Yapılan açıklamada, "Yılın son gününe özel rekor ödüllü hadi, Turkcell katkılarıyla geliyor! Bu akşam 20.30'da tam 201.900 TL ve 201.900 GB ödüllü hadi için ipucun sadece BİP hadi kanalında. Elon Musk'ın kurduğu SpaceX şirketinin, uzaya kargo taşımak için kullandığı yeniden kullanılabilir roketlerinin adını biliyor musun?" denildi. İşte 31 Aralık Hadi ipucu sorusu ve yanıtı...

HADİ İPUCU SORUSU (31 ARALIK 2018)

Soru: Elon Musk'ın SpaceX şirketinin roketlerinin adı nedir?

Cevap: FALCON HEAVY

FALCON HEAVY NEDİR?

Falcon Heavy, iki faktör ile dünyadaki en güçlü operasyonel rokettir. Yaklaşık 64 metrik ton (141.000 lb) yörüngeye çıkma kabiliyeti ile --- yolcu, mürettebat, bagaj ve yakıt yüklü 737 jet uçundan daha büyük bir kütle - Falcon Heavy, en yakın operasyonel yükün iki katından fazlasını kaldırabilir Araç, Delta IV Heavy, üçte biri maliyette. Falcon Heavy, Falcon 9'un kanıtlanmış mirasını ve güvenilirliğini kullanır.

İlk aşaması, 27 Merlin motoru birlikte yaklaşık on sekiz 747 uçağa eşit, kalkışta 5 milyon pound itme gücü üreten üç adet Falcon 9 dokuz motor çekirdeğinden oluşuyor. Sadece 1973'te uçulan Saturn V ay roketi yörüngeye daha fazla yük getirdi. Falcon Heavy, en başından, insanları uzaya taşıyacak şekilde tasarlandı ve mürettebatla birlikte uçan misyonları Ay'a veya Mars'a geri götürme ihtimalini geri kazandı.

TAŞIMA KAPASİTESİ

Falcon Heavy misyonları kompozit bir kaporta içerisinde yörüngeye büyük yükler getirecek, ancak roket Dragon uzay aracını da taşıyabilir.

Falcon Heavy, etap ayırma olaylarını en aza indiren ve güvenilirliği en üst düzeye çıkaran Falcon 9'un kanıtlanmış tasarımına dayanmaktadır. Falcon 9'daki emsali ile aynı olan ikinci kademe Merlin motoru, ana motorlar kesildikten ve ilk aşamadaki çekirdekler ayrıldıktan sonra roketin yörüngeye kadar yükünü iletiyor. Yük yüklerini düşük Dünya, jeosenkron transfer yörüngesi (GTO) ve jeosenkron senkron yörüngesi (GSO) dahil olmak üzere çeşitli yörüngelere yerleştirmek için motor birkaç kez yeniden çalıştırılabilir.

Falcon Heavy'nin ilk aşamasını üç çekirdek oluşturuyor. Yan çekirdekler veya güçlendiriciler tabana ve merkez çekirdeğin sıvı oksijen deposunun tepesine bağlanmıştır. Toplam 27 Merlin motoru bulunan üç çekirdekli, kalkışta 22.819 kilon ton (5.13 milyon pound) itme gücü üretiyor. Kaldırıldıktan kısa bir süre sonra merkez çekirdekli motorlar kısılır. Yan göbekler birbirinden ayrıldıktan sonra, merkez göbek motorları geri tam gaz kadar geri gider.