Demir eksikliğine nohut-kuru fasulye (Hangi besin hangi hastalığa iyi geliyor?)

Kadınlarda sık görülen demir eksikliği, yorgun düşürüyor. Saçları bile döküyor. Çözümü ise doğru beslenmekten geçiyor. Pekmez, portakal ve kuru baklagiller, bu hastalığa ilaç gibi geliyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Ocak 2019 Güncelleme 06 Ocak 2019, 09:09
Demir eksikliğine nohut-kuru fasulye Hangi besin hangi hastalığa iyi geliyor?

İÇİNDEKİLER



Demir
eksikliği, dünyada en çok görülen kansızlık türlerinin başında geliyor. Vücuttaki hemoglobin değerinin kadınlarda 12 gr/ dl, erkeklerde 14 gr/dl'nin altına düşmesi durumu "anemi" olarak adlandırılıyor. Cilt solgunluğu, vücutta güçsüzlük, yorgunluk, baş ağrısı, saç dökülmesi ve ellerde ayaklarda uyuşma ile belirti veren demir eksikliğinin ihmal edilmemesi gerekiyor. Uzmanlar, demir eksikliği ve korunma yöntemleri hakkında şu bilgileri veriyor: Yetişkinlerde demir eksikliğinin ortaya çıkma nedenlerinin başında fazla çay ve kahve tüketimi geliyor. Bunların dışında etin kavrularak ya da fırında fazla pişirilmesi, sosis, salam gibi işlenmiş besinlerin de sık tüketilmesi vücuttaki demiri düşürüyor.


TEDAVİSİ EN AZ 6 AY
Demir eksikliği tedavisinde ilk noktayı doğru tanının konması oluşturuyor. Demir eksikliğinde kemik iliği, kan verme ve ilaç tedavisi yöntemleri uygulanıyor. Sağlıklı beslenmenin yanında doktorun önerdiği ilaçların kullanımı da başarı şansını artırıyor. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay ilaç kullanımının devam etmesi gerekiyor. Uzmanlar ayrıca kırmızı et, pekmez ve C vitamininden zengin besinlerin de tüketilmesini öneriyor.


SÜPER BESİNLER
ET VE ET ÜRÜNLERİ: Demir içeriği yüksek olan bu besinlerin haftada 2 gün tüketilmesi gerekir.
YUMURTA: Demir eksikliğini giderir. Maydanoz, tere, mandalina da demir eksikliğine iyi gelir.
KURU BAKLAGİLLER: Nohut, börülce, kuru fasulye, barbunya gibi kuru baklagillerin düzenli tüketimi demir eksikliğini engeller.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER: Ispanak, pazı, marul, tere, roka, maydanoz, nane gibi yeşil yapraklı sebzeler, demir eksikliğini engeller. Bağışıklığı güçlendirir.
PEKMEZ: Demir içeriği en yüksek besin olan pekmezi, günde 1 tatlı kaşığı yemek bu hastalığa çözüm oluyor.

KURTARICI CİĞER!
Uzmanlar, doğru beslenmenin demir eksikliğini önlemede önemli rolü olduğunu söylüyor. Kuru kayısı, kuru dut, kuru üzüm gibi kuru meyveler, karaciğer, sakatat, kırmızı et gibi besinler, portakal, limon gibi C vitamini kaynağı besinler, buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar demir eksikliğini iyileştiriyor.