Yüksek tansiyona karşı C vitamini tüketin! İşte tansiyon hastalarının tüketmesi gereken besinler...

Yüksek tansiyondan korunmanın yolu sofradan geçiyor. Prof. Dr. Osman Erk, C vitamini içeren besinlerin tüketilmesini öneriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ocak 2019 Güncelleme 10 Ocak 2019, 07:58
Yüksek tansiyona karşı C vitamini tüketin! İşte tansiyon hastalarının tüketmesi gereken besinler...

İÇİNDEKİLER



Kanın,
kan damarlarına yaptığı basınca tansiyon deniyor. Büyük tansiyonun 14, küçüğün ise 9'un üzerine olmasıyla ortaya çıkan hipertansiyon, 7'den 70'e herkesi tehdit ediyor. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, tansiyonla ilgili bilinmesi gerekenleri sıralıyor... Kronik bir hastalık olan tansiyonun tedavisi ömür boyu sürüyor. İlaç tedavisinin yanında hastaların zayıflaması gerekiyor. Her gün yapılan 30 dakikalık yürüyüş de tansiyonun düşmesini sağlıyor.


SODA MASUM DEĞIL
Hastaların uygulayacağı diyetin, Omega-3 yağ asitlerinden (balık, ceviz, semizotu, keten tohumu, yeşillikler), kalsiyumdan (badem, brokoli, süt), magnezyumdan (kuruyemiş, yeşillikler), potasyumdan (muz, patates, yoğurt, kayısı, kavun, portakal) zengin olması öneriliyor. Yüksek tansiyonla mücadele edenlerin maden suyu ve sodayı da fazla tüketmemeleri gerekiyor. Hipertansiyon, kadınlarda daha sık görülüyor. Büyük tansiyonun 20, küçük tansiyonun 10 artması felç ve kalp krizi riskini iki kat artırıyor. Tansiyonu dengelemek için somon ve uskumru gibi balıkların yenmesi, roka gibi bitkilerin tüketilmesi de öneriliyor. Tansiyon hastalarının hayvansal ürünler yerine bitkisel ürünler tercih etmesi önem taşıyor. Vitamin C, A, E ve D, kan basıncının üzerinde olumlu gösteriyor.


İSTEKSİZLİĞE NEDEN OLUR
ABD'deki araştırmaya göre tansiyon hastası erkeklerde sertleşme sorunu görülür. Tansiyon ilaçları da erkeklerde cinsel isteksizliğe neden olabilir. Şikayetler geçmezse mutlaka uzmana muayene olmak gerekir.


​BU BESİNLERİ TÜKETİN
Portakal, greyfurt, mandalina, limon, kivi, çilek, yaban mersini, maydanoz, taze rezene, yeşil biber, kırmızı biber, kuşburnu, kırmızı lahana, tere, roka, karnabahar, brokoli, taze fasulye, bezelye, soğan...

​BU HATALARI YAPMAYIN
Dilaltı hapını rastgele kullanmayın. Tansiyonu aniden düşüren bu ilaç ölüme neden olabilir.
Tansiyonu tek başında sarımsak tedavi etmez.
Tansiyon tedavisi ömür boyudur. İlaçları bırakmayın.

TANSİYONA DUR DEYİN 2 / PROF.DR. OSMAN ERK