Saç dökülmesı tümör işareti

Her 3 kişiden birinde görülen saç dökülmesi, ciddi rahatsızlıklara işaret edebiliyor. Bunların başında tümör, böbrek yetmezliği ve tiroit geliyor. Vitamin kaynağı süt, sarımsak ve yumurta gibi besinler ise ilaç etkisi yapıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ocak 2019 Güncelleme 11 Ocak 2019, 07:58
Saç dökülmesı tümör işareti

İÇİNDEKİLER



Saç dökülmesi, toplumun büyük kesimini ilgilendiriyor. Her 3 kişiden biri saç dökülmesi sorunuyla mücadele ediyor. Fitoterapi Uzmanı Dr. Buğra Buyrukçu, saç dökülmesinin ciddi bir hastalığın habercisi olabildiğini söylüyor ve uyarıyor: Saç dökülmesinin sayısız nedeni olabiliyor. Erkeklerde genetik, kadınlarda ise hormonal değişiklikler saç dökülmesine yol açabiliyor.

TİROİT TEHDİDİ
Kişide birden başlayan ve kafanın en görünür yerinde başlayan dökülmelerin ciddiye alınması gerekiyor. Özellikle yumurtalık veya böbrek üstü tümörlerinin ilk belirtisi, saç dökülmesi olarak karşımıza çıkıyor. Zehirli guatr veya tiroit bezinin yetersiz çalışması, karaciğer ya da böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunları da saç dökülmesiyle geliyor. Bu nedenle dökülmenin altında yatan nedenin tespiti için mutlaka sağlık kontrolünden geçilmesi gerekiyor.


VİTAMİN TAKVİYESİ
Saç dökülmesine karşı beslenme büyük önem taşıyor. B grubu vitamin içinde yer alan 'biotin' takviyesi, saç dökülmesini azaltıyor. Biotin et, yumurta sarısı, bakliyat gibi ürünlerde bulunuyor. Demir, biotin, çinko, selenyum, ve magnezyumla A, C, E vitaminleri, saçları koruyor.

SELENYUM: Balık, soğan, sarımsak, mantar, yumurta, ay çekirdeği selenyum zengini gıdalar arasında bulunuyor.
D VİTAMİNİ: En iyi kaynağı güneş olmakla birlikte, yumurta sarısı, peynir ve süt D vitamini kaynağı olarak öne çıkıyor.
ÇİNKO: Deniz ürünleri ve kuru baklagiller çinkonun önemli kaynakları arasında yer alıyor.
A VİTAMİNİ: Havuç, kayısı, kavun, şeftali, maydanoz, dereotu ve terede bulunuyor.
C VİTAMİNİ: Kivi, turunçgiller, çilek, biberve yeşil yapraklı sebzeler önemli C vitamini kaynaklarından.
DEMİR: Kırmızı et, yumurta, kurubaklagiller, pekmez, yeşil sebzeler, domates, kuru meyveler ve yağlı tohumlar, demir bakımından zengin gıdaların başında geliyor. Yetersiz alımı saç kayıplarına yol açıyor.
E VİTAMİNİ: Bitkisel yağlar, ay çekirdeği, yer fıstığı, yeşil yapraklı sebzeler ve kepeği ayrılmamış un, E vitamini içermeleri nedeniyle saç sağlığını koruyor.


BESLENMEYE DİKKAT!
Hastalıklar​ ve genetik faktörlerin yanı sıra yetersiz ve dengesiz beslenme saçların dökülmesine neden olabiliyor. Özellikle demir, çinko, protein ve B vitamini eksikliği, saç dökülmesine zemin hazırlıyor. Doğum kontrol hapları, bazı ilaçlar ve kadınlarda menopoz dönemindeki tedaviler de saç dökülmelerine yol açabiliyor.