Kim korkar menopozdan! İşte mutlu menopoz dönemi için yapılması gerekenler...

Menopozu ‘mutlu’ atlatmanın yolu, doğru beslenme alışkanlıklarından geçiyor. Uzmanlar, önlenemeyen bu süreci sağlıklı atlatmak için elma, rezene, kereviz ve maydanoz yenilmesini öneriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Ocak 2019 Güncelleme 30 Ocak 2019, 08:01
Kim korkar menopozdan! İşte mutlu menopoz dönemi için yapılması gerekenler...

İÇİNDEKİLER



Ani
ateş basmaları, aşırı terleme, regl düzensizlikleri ve çarpıntı... Tüm bu şikayetlere neden olan menopoz, 45-55 yaş arasındaki kadınlarda görülüyor. Uzmanlar, mutlu menopoz dönemi için yapılması gerekenleri açıklıyor...


SICAK BASMASI, TERLEME
Menopoz ilk belirtilerini 40 yaş sonrası, yaklaşık 55 yaşa kadar geçen süre içerisinde görülen regl düzensizlikleri ile gösteriyor. Menopoz dendiğinde şüphesiz akla ateş basması ve terleme geliyor. Yüzde, boyunda, kollarda ve ellerde; aniden yanma, terleme, kızarma ve sıcaklık hissi şeklinde görülen bu şikayetler genellikle 3-5 dakika sürüyor ve daha sonra geçiyor. Bazı kadınlar ise menopozu hiçbir şikayet görmeden atlatabiliyor.


​SİGARA İLE VEDALAŞIN
Menopozu önlemenin ya da durdurmanın tıbbi olarak bir yolu bulunmuyor. Ancak erken menopozu önlemek için sağlıklı beslenmek ve sigara içmemek gerekiyor.



CİNSEL HAYATI BİTİRİR
Menopozda
göbek çevresinde yağlanma ve kilo alımı sık görülüyor. Cinsel hayatta da değişimlere neden oluyor. Cinsel ilişkide ağrı ve isteksizlik çiftleri mutsuz ediyor.

,

BESİNLERDEN DESTEK ALIN
Menopozu sağlıklı atlatmanın yolu, az miktarda östrojen içeren besinlerin tüketilmesinden geçiyor. Keten tohumu, tahıllar, elma, rezene, kereviz, maydanoz, kuş üzümü ve kuru üzüm menopoz şikayetlerini azaltıyor.



KEFİRDE MUTLULUK VAR


Mutluluğun yolu tükettiğimiz besinlerden geçiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, mutluluk veren o besinleri sıralıyor:

Muz: Seratonini yükseltir. Ruh halini iyileştirir. Çikolata: Antioksidan içerir. Mutluluk verir.
Somon: Fırında ya da ızgara olarak tüketildiğinde mutlu eder.
Zerdeçal: Ruh halini artırır. Depresyonla mücadele eder.
Kuru fasulye: Haftada en az 2 gün kuru fasulye yemek enerjiyi yükseltir.
Kefir: Bağırsak sağlığını korur. Mutluluk verir. Günde bir bardak içilebilir.
Ispanak: Yorgunluğu azaltır.



ADAÇAYI iÇiN
Uzmanlar, menopoz şikayetlerini azaltan mucizevi besinleri şöyle sıralıyor: Ada çayı: Menopoz dönemindeki gece terlemeleri ve ateş basmalarına iyi gelir. Karayılan otu: Adet kramplarını ve menopoz şikayetlerini hafifletir. Civan perçemi: Menopoz dönemindeki ateş basmalarını azaltır. Meyan kökü: Adet öncesi sendromunu hafifletir.