Vedat Milor anketi: Balığa limon sıkılır mı, sıkılmaz mı? Ağustos'ta hangi balık yenir?

Geçtiğimiz aylarda sosyal medyada yaptığı "Menemen soğanlı mı olur, soğansız mı" anketiyle Türkiye'nin "en büyük gastronomi problemi"ne el atan Gastronomi yazarı ve TV programcısı Vedat Milor, ikinci bir anket başlattı. Bu bağlamda anket sosyal medyada olay yarattı. Bazıları ''balığa limon sıkılır derken, bazıları da balığa limon asla sıkılmaz'' dedi. Gerçek olan ise şu; Halk arasında doğru bilinen bir yanlış var. Balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini yitirmesine neden olur.

Giriş Tarihi 27 Ağustos 2019, 16:45 Güncelleme 28 Ağustos 2019, 08:59
Vedat Milor anketi: Balığa limon sıkılır mı, sıkılmaz mı? Ağustos’ta hangi balık yenir?

İÇİNDEKİLER

Milor, ikinci anketinde takipçilerine "Balığa limon sıkılır mı sıkılmaz mı?" sorusunu yöneltti. Milor sosyal medya paylaşımında,"Geçen seneki menemen anketinden sonra en çok sorduğunuz soruları özellikle takip ettim. Biri bariz biçimde öne çıktı. Herkesin rahatlıkla fikir sahibi olabileceği bir soru: Balığa limon sıkılır mı?" dedi. Vedat Milor, 10 Ekim 1955 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi'nde yatılı okuyan Milor, mezuniyetinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde okumaya başladı. Buradaki eğitimini de tamamladıktan sonra Ardından London School of Economics'te okumaya başladı.

İşte Milor'un paylaşımı:

BALIĞA LİMON SIKILIR MI?

Kalp hastalıklarından kansere kadar hemen hemen tüm hastalıklardan korunmada çözüm balık yağından geçiyor. Omega-3 olarak da bilinen besin kaynağı doğal olarak balık yiyerek alındığı gibi kapsül şeklinde hazırlanan ilaçlardan ya da sıvı halde de alınabiliyor. Kurşun ve civa oranı sıfırsa o balık yağının kaliteli olduğunu vurgulanıyor. Antartika'da yaşayanların Avrupa'da yaşayanlara oranla kalp krizi riskinin çok düşük olduğuna dikkat çekiliyor. "Omega-3 asprin gibi. Hem kanı sulandırıyor hem de antikolajen gibi bir sürü özellikleri var. Halk arasında doğru bilinen bir yanlış var. Balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini yitirmesine neden olur.

Ağustos'ta hangi balık yenir?

Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir. Kasım ve Aralık, lüferin en lezzetli zamanıdır.

VEDAT MİLOR KİMDİR?

Vedat Milor, 10 Ekim 1955 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Galatasaray Lisesi'nde yatılı okuyan Milor, mezuniyetinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde okumaya başladı.

Buradaki eğitimini de tamamladıktan sonra Ardından London School of Economics'te okumaya başladı.

1986 senesinde, doktora tezi için bir yıl Fransa'da kaldı. 1990 senesinde Sosyoloji doktorasını tamamladı. Tezi "Planning and Economic Development in Turkey and France: Bringing the State Back in", o sene Amerika'da, American Sociological Association tarafından senenin en iyi doktora tezi seçildi.

Eğitim serüveninin ardından askerlik vazifesini de yerine getiren Milor, 1991 senesinde Dünya Bankası'nda işe başladı. İki sene Dünya Bankası'nda çalıştıktan sonra New Jersey'de yer alan Princeton Üniversitesi'nde bir yıl misafir öğretim üyeliği yaptı.

Bir süre de Stanford Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. Burada da %10 derecesine girerek mezun olduktan sonra aynı okulda doçent oldu.

2005 senesinde Türkiye'ye geldikten sonra, bir süreliğine Koç Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler dersi veren Milor, 2005 senesinden beri köşe yazıları yazıyor.

NTV'de prime time'da haftada üç kez yayınlanan "Vedat Milor'la Tadı Damağımda" adlı programını sundu.