Şimdi moda kültür turu! İşte Türkiye'de gezilecek yerler listesi...

Dünyanın en güzel sahillerini sunan Türkiye yüzlerce medeniyete beşiklik etmiş bölgeleriyle de ilgi odağı oluyor. Her şehir yemeği ile tabiatı, tarihi ile farklı bir güzellik katıyor. İşte size birkaç öneri.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Eylül 2019 Güncelleme 22 Eylül 2019, 07:55
Şimdi moda kültür turu! İşte Türkiye’de gezilecek yerler listesi...

İÇİNDEKİLER


Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemiz deniz, kum, güneş tatilinin yanı sıra sunduğu zengin tarihi, kültürel ve doğa turlarıyla da tatilcinin dikkatini çekiyor. Özellikle yaz aylarının geride kalması ile kültür turlarına ilgi daha da artıyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış topraklarımızda görülmesi gerekli onlarca şehir bulunuyor. Karadeniz'den doğuya, orta Anadolu'dan Ege'ya birçok bölge turist akınına uğruyor. İşte bunlardan bazıları şöyle;


ADIYAMAN
Hem doğayla buluşmak hem de tarihin izlerinin peşinden gitmek isteyen seyahatseverler için 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine giren Nemrut Dağı en popüler rotalardan biri. Heybetli heykellerin, metrelerce uzunluktaki kitabelerin yükseldiği Nemrut Dağı, antik kalıntıları keşfetmek ve dünyanın en muhteşem gün doğumuna şahit olmak için sonbaharda keyifle gezilecek lokasyonlar arasında yer alıyor.


SAFRANBOLU
Özgün mimarisi, yürürken kendinizi başka bir zamanda hissedeceğiniz sokakları ile Safranbolu da UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan tarihi destinasyonlar arasında bulunuyor. Safranbolu evlerinin arasında gezerken doğa ile iç içe olacak ve yöresel lezzetleri tadacaksınız.


TRABZON
Karadeniz Bölgesi'nin en önemli şehirlerinden olan Trabzon başta olmak üzere Rize, Ordu, Artvin doğal güzellikleri ve yayla turizmiyle son yılların gözde turizm alanı oldu. Özellikle Trabzon'daki Uzun Göl her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlarken, Sümela Manastırı da ilgi görüyor.


ŞANLIURFA
Cilalı
taş Devri'nden bu yana yerleşim yeri olduğuna inanılan Şanlıurfa, dünyanın en eski mabedinin bulunduğu şehir olma özelliği taşıyor. Göbeklitepe, artık yerli ve yabancı turistlerin uğrak rotalarından biri haline geldi. Balıklı Göl, Konin Harran Evleri ve tarihi çarşıları ile Şanlıurfa tarih meraklıları için adeta bir açık hava müzesi.


KAPADOKYA
60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ'ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların, milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkan Kapadokya, muhteşem doğasıyla gelenleri büyülüyor. Peri Bacaları, balon turları ve etkileyici gün doğumu manzaralarıyla Kapadokya, sonbaharı en güzel yaşatan doğa harikalarından biri olarak öne çıkıyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin yerin üstünden daha fazla hayret uyandıran yegane yerler yeraltı şehirleridir. Göreme Açık Hava Müzesi, Güvercinlik Vadisi, Güllüdere Vadisi, Aşk Vadisi, Tığraz Kalesi de yine görülmesi gereken başlıca yerler arasında yer alıyor. Bölgeyle özdeşleşmiş en meşhur yemek ise Testi Kebabı'dır.


KONYA
Mevlana
Celaddin Rumi'nin türbesi Konya denilince akla gelen ilk yerdir. Etrafındaki çarşılarla da eşsiz bir turistlik mekan olan Mevlana Türbesi Konya'ya gittiğinizde ilk uğrayacağınız yer olmalıdır. Karatay Medresesi de Alaaddin Tepesi'nin hemen yanında, meydanın köşesindeki küçük ama bir o kadar önemli bir medresedir. Konya Selimiye Cami ise Mevlana Dergahı'nın batısında yer alan Şehzade Selim tarafından yaptırılmış Klasik Osmanlı Mimarisinin en güzel örneklerindendir. Konya'ya gidince etli ekmek yemeden de dönmemelisiniz.