Koronavirüs nedeniyle arı sütünde talep patlaması var! Kaşığı 100 kilosu 10 bin lira

Türkiye'deki koronavirüs salgını nedeniyle bağışıklığı güçlendirmesinden dolayı arı sütünde talep patlaması var. Tokat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Demir, Tokat'ta yılda sadece 10 kilo üretilen arı sütünün bir kaşığının 100 lira bir kilosunun ise 10 bin liradan satıldığını belirtti.

Giriş Tarihi 21 Ocak 2021, 09:14 Güncelleme 21 Ocak 2021, 10:23
Koronavirüs nedeniyle arı sütünde talep patlaması var! Kaşığı 100 kilosu 10 bin lira

İÇİNDEKİLER

Koronavirüs salgınından korunmak isteyen vatandaşlar bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için doğal yollara da sık sık başvuruyor. O ürünlerden biri de arı sütü. Ancak arı sütü çok nadir üretilen bir madde. Tokat'ta kent genelinde yılda sadece 10 kilo arı sütü üretimi yapılıyor. Durum böyle olunca da arı sütünün fiyatı adeta altınla yarışıyor.

"2020 SEZONUNDA TOKAT'TA 8-12 KİLOGRAM ÜRETİM OLDU"
Arı sütünün insan sağlı için faydalı olduğunu ve yoğun talep gördüğünü belirten Tokat Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Ali Demir, "Geçen yıl şubat ayı ile ülkemizde başlayan koronavirüs salgını ile beraber arı sütüne aşırı bir talep oldu. Halkımız tarafından yoğun bir ilgi gördü. Arı sütü, bahar aylarında üretilen bir üründür. Genellikle nisan ve mayıs aylarında dolu dolu üretilir. Tokat'ta da geçtiğimiz yıl 2020 sezonunda yaklaşık 8 ile 12 kilogram arasında bir üretim gerçekleştirildi.

"GRAMININ FİYATI 7-10 LİRA"
Bu üretim de yoğun talep karşısında hızla tükendi. Şu anda da elimizde arı sütü kalmadı ve bulunamıyor. Nisan ayının ortalarına doğru üretimimiz tekrar başlayacak. Tekrar arı sütü üretimi ve satışları gerçekleşmeye başlayacak. Biz 2020 yılında 7 lira ile 10 lira arasında gramının satışını yaptık. Perakende fiyatlarımız ise kilogram fiyatı 7 bin ile 10 bin lira arasında gerçekleşti.

"ARI SÜTÜ TÜM HÜCRELERİ YENİLER"
Arı sütün vücuttaki hücreleri yeniler. Arı sütünü kovanlarında sadece kraliçe arılar tüketiyor. Kraliçe arıda bu arı sütü ile beslendiği için 5-7 yıl arasında yaşıyor. Arılar sezonda 35 ya da 40 gün arasında yaşar. Kış dönemlerinde çalışmadıkları zamanlar 6 ay gibi bir süre yaşarlar. Arı sütü ömre ömür, cana can katan bir üründür"
dedi.



"ARI SÜTÜNE METAL DEĞDİĞİ ANDA ÖZELLİĞİNİ KAYBEDER"
Arı sütüne metal değdirilmemesi gerektiğini ifade eden Demir, "Yaklaşık 1 kilogram bala 60 gram arı sütü, 100 gram polen, 50 gram arı ekmeği ve 20 gram da propolis katarak ahşap bir kaşıkla karıştırıp o şekilde tüketilmesini tavsiye etmekteyiz.

Arı sütüne metal değdiği an özelliğini kaybettiği için ahşap kaşık önermekteyiz. Ahşap kaşıkla tüketildiği zaman değerlerini koruyor. Bir de güneş ışığı gördüğü an ve sıcak ortamda bulunduğu an özelliğini kaybediyor.

Biz de o yüzden kavanozlarla folyo kağıda sararak buzdolabında bekletiyoruz" diye konuştu.