NASA'dan Salda Gölü'ne övgü: Yaşamın sırrı burada olabilir

Son dakika haberleri... Türkiye'nin maldivleri olarak bilinen Salda Gölü yine NASA'nın dikkatini çekmeyi başardı. NASA paylaşımında, “Bu fotoğraftaki kayalar, bilim adamlarının Kızıl Gezegenin milyarlarca yıl öncesine benzediğine inandıkları bir bölge olan Türkiye'deki Salda Gölü kıyısını süslüyor” denildi.

Giriş Tarihi 08 Ekim 2021, 12:39 Güncelleme 09 Ekim 2021, 10:38
NASA’dan Salda Gölü’ne övgü: Yaşamın sırrı burada olabilir

İÇİNDEKİLER

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), yeni bir Salda Gölü paylaşımı yaptı.

NASA paylaşımında, "Bu fotoğraftaki kayalar, bilim adamlarının Kızıl Gezegenin milyarlarca yıl öncesine benzediğine inandıkları bir bölge olan Türkiye'deki Salda Gölü kıyısını süslüyor" denildi.

NASA'nın Instagram hesabından yapılan paylaşımda, Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'ne yer verildi.

"Mars'ın milyarlarca yıl önce nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi?" başlığıyla paylaşılan gönderide, "Bu fotoğraftaki kayalar, bilim adamlarının Kızıl Gezegenin milyarlarca yıl öncesine benzediğine inandıkları bir bölge olan Türkiye'deki Salda Gölü kıyısını süslüyor.

Sudaki mineralleri ve tortuları hapseden mikroplar tarafından zamanla oluşan bu deniz kıyısındaki konum, gezegenimizdeki yaşamın bilinen en eski fosilleşmiş kayıtlarından bazılarını sağlıyor.

Bilim adamları, Dünya'daki mikrobiyal fosilleri inceleyerek, milyarlarca yıl önce Mars'ta akan su ve tortulardan mikrobiyal yaşam belirtilerini daha iyi tespit edebileceklerini umuyorlar" ifadelerine yer verildi.

MARS'IN MİLYARLARCA YIL ÖNCE NASIL GÖRÜNDÜĞÜNÜ MERAK ETTİNİZ Mİ?
NASA, Instagram hesabında yaptığı paylaşımda "Mars'ın milyarlarca yıl önce nasıl gözüktüğünü merak ettiniz mi? Biz ediyoruz. Bugün Mars'ın yüzeyi bu büyüleyici su görüntüsünden mahrum. Bizim Perseverance bilim insanlarının 3.5 milyar yıl önce nehir deltası ve gölün aktığını düşündüğü Jezero Krateri'ni keşfetmekle meşgul. Fotoğraftaki kayalar, Türkiye'deki Salda Gölü'nün sahil şeridini süslüyor. Sudaki mineraller gezegenminizdeki bilinen en eski fosilleşmiş yaşam kayıtlarından bazılarını sunuyor. Bilim insanları Dünya üzerinde mikrobiyal fosilleri inceleyerek yaşam belirtilerini daha iyi anlayabileceklerini umuyor" denildi.

BENZERLİĞE BİR KEZ DAHA DİKKAT ÇEKİLDİ
Jezero Krateri'ndeki kayaçlarla Salda Gölü'ndeki kayaların birbirine benzediği bir kez daha ifade edildi. NASA, Salda Gölü'ndeki mikrobiyalit fosileri inceleyerek Mars'ın eski halini anlamayı hedefliyor...

NASA Salda'nın Jezero Krateri'yle benzerliğine ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı;

"Türkiye'nin güneybatısındaki bir gölün, Mars'taki bir çarpma krateri ile çok fazla ortak yanı olduğunu düşünmeyebilirsiniz ancak iki havza benzer mineraloji ve jeoloji içeriyor. Aslında, Salda Gölü, bir zamanlar bir göle sahip olduğu düşünülen Jezero Krateri'nde bulunanlara benzer karbonat mineralleri ve deltalar içeren, dünyadaki bilinen tek göldür."

Purdue Üniversitesi'nde gezegen bilimci ve Perseverance bilim ekibinin üyesi olan Briony Horgan ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden meslektaşları, kıyı şeritlerini ve çevresini incelemek için 2019 yazında Salda Gölü'ne gitmişti.