Yaklaşıyor yaklaşmakta olan: Türkiye haritası kırmızıya boyandı! Ekim'de başlayıp Nisan'a kadar sürecek

Kuraklık dünya genelinde tüm ülkelerin başını ağrıtan önemli bir sorun haline geldi. Dünya genelinde artan sıcak hava dalgaları ve yağışsız günler kuraklık tehdidini daha da yakından hissettiriyor. Artan sıcaklık, düzensiz yağışlar ve iklim değişikliği nedeniyle ülkeler su kaynaklarının azaldığı ve su sıkıntısının arttığı bir dönemi yaşıyor.

Giriş Tarihi 23 Eylül 2023, 08:45 Güncelleme 23 Eylül 2023, 08:45
Yaklaşıyor yaklaşmakta olan: Türkiye haritası kırmızıya boyandı! Ekim’de başlayıp Nisan’a kadar sürecek

İÇİNDEKİLER

Sonbahar mevsiminde bu yıl beklenen yağışlar hala gerçekleşmedi. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerin su ihtiyacını karşılayan barajlar, düşen su seviyeleri nedeniyle endişeye neden oluyor. Dünyada son dönemde artan sıcak hava dalgaları ve yağışsız günler kuraklığı daha da yakından hissediliyor. Hal böyle olunca su kaynaklarının doğru kullanımı ise ön plana çıkıyor. Uzmanlar merakla beklenen yağışlar hakkında dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Su kaynaklarının azalması ve kuruyan topraklar, pek çok ülkeyi ve bölgeyi olumsuz etkiliyor. Küresel kuraklık, hem doğal ekosistemlere hem de insanların günlük yaşamlarına ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Su temininde önemli bir rol oynayan barajlardaki doluluk oranları özellikle son dönemde İstanbul'da alarm verici bir şekilde düşüyor. Bu durum özellikle Büyükçekmece Gölü'nde suyun yüzlerce metre geri çekilmesine yol açıyor ve şehirde su sıkıntısının büyümesine neden oluyor.

Son verilere göre, bu yıl mayıs ayında yüzde 48,58'e kadar ulaşan barajlardaki doluluk oranı, bugün yüzde 24,97'ye kadar geriledi. Bu İstanbul'un son 9 yılın aynı dönemine göre barajlardaki en düşük su seviyelerini yaşadığı anlamına geliyor.

Meteoroloji uzmanları, yağışların düzenli bir şekilde devam edeceğini ve barajların kısa sürede dolacağını belirtiyor. Ancak bu belirsiz süreçte, su kaynaklarının korunması ve tasarrufun önemi daha da vurgulanıyor.

Öte yandan eylül ayı sonuna yaklaşırken uzmanlardan sevindiren bir açıklama geldi. Uzmanlar yaklaşan yağışları işaret ederek, bu yağışların ülkemizi etkisi altına alacağını ve önümüzdeki altı ay boyunca devam edeceğini belirtti.

Yaz aylarının sıcaklıklarıyla birlikte, pek çok baraj ve su kaynağı kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı.