ARDA USKAN

ARDA USKAN

Tarihi 29 Ocak 2010

Damızlık Türk erkeği arayan medya

Bu yazıyı yazmadan öne başucu kitabım olan Oscar Wilde'ın "Gülümseyen Düşünceler" kitabının sayfalarını karıştırdım. Ve güzel insan Şakir Eczabaşı'nı bir kez daha rahmetle andım bu kitabı, o güzelim Türkçe'siyle dilimize kazandırdığı için. Kitabın girişinde kendi el yazısı ile "Sevgili Arda Uskan"a diye imzalamış. Tarih de atmış: 10 Kasım 2001... Ne zaman kitabın içine dalsam, mutlaka yazacağım yazı ile ilgili bir ışık bulurum. Bu sefer de öyle oldu, "Basın, yargı makamını tekeline almak yerine, sanık sandalyesine oturup özür dilemelidir" demiş Oscar usta.
Demiş ama boşa demiş. Geçenlerde tüm televizyonlarda bir haber vardı: 'Moğolistan hızla azalan nüfusuna çözüm için 20 bin Türk erkeği istemiş." Haberde güzel Moğol kızlarının görüntülerinin yer aldığını söylemeye gerek yok tabii.. Damızlık Türkler olarak hiç alınmadık, dudaklarımızda muzaffer bir gülümseme ile izledik... Kendimi hariç tutuyorum, çünkü bu yaştan sonra kadın peşinde Moğolistan'a gidecek halim yok. İki gün önce Türkiye'de eğitim gören Moğol gençlerinin bir açıklaması geldi. Tabii ki, birkaç internet sitesinden başka hiçbir yerde yayınlanmadı. Gençler büyük tepki göstermişler, 2 bin Moğol öğrenci haberi protesto amacıyla imza toplamaya başlamış.

MAGANDALAR VE MOĞOL KIZLAR...

Moğol Öğrencileri Birliği Genel Temsilcisi Natsag Lkhagvajav, "Moğolistan'daki kadınları küçük düşürücü tarzda hazırlanmış bu tür haberler, gerçekten gurur kırıcı. Türkiye'de yaşayan Moğol bayanları olarak, bu haberler yüzünden bazı bilinçsiz insanlar tarafından da rahatsız edilmeye başlandık. Bu gerçek olmayan haberleri yayımlayan medya kurumlarını özür dilemeye davet ediyoruz." demiş. Lkhagvajav, bu özrü daha çok bekler. Üstelik bilimsel verilerle şu gerçeği ortaya koyduğu halde: "Moğolistan'da bir erkeğe altı kadın düştüğü haberi bütünüyle yalandır. Gerçeği öğrenmek isteyenler, Birleşmiş Milletler istatistiklerine baksın. Moğolistan'da 100 kadına 99,4 erkek düşmektedir. Aradaki fark 6 kat değil, binde 6'dır."
Bir aklı evvelin ortaya attığı bu saçmalık, bütün büyük kanallarda sorgusuz sualsiz nasıl yayınlanıyor? Türkiye'de yaşayan Moğol kızların magandalar tarafından taciz edilebileceği, onurlarının kırılacağı neden hiçbir 'habercinin' aklına gelmiyor?

BİHTER VE DENİZ BAYKAL

Bir dönem her Rus kadınını Nataşa diye damgalayan zihniyet bunu tabii ki düşünmez. İki güzel Rus kadınını Nataşa diye ekrana taşıyıp reyting peşinde koşanlar bunlar. Daha iki gün önce Star Ana haber bülteninde, siyasi haberlerin bile nasıl sulandırıldığını gözlerimizle gördük. Deniz Baykal, Balyoz harekatı için ortaya atılan iddiaları eleştirirken "Bu iş, Aşk-ı Memnu" dizisine dönmüş demiş ya... O, ekranda bu cümleleri söylerken, araya birden "parça" girmez mi? Aşk-ı Memnu'nun Bihter'i ile Kıvanç Tatlıtuğu'u al gülüm ver gülüm halvet halindeler. Siyasetin ayağa düşürülmesine çok şahit olmuştuk ama bu kadarı da fazlaydı.
Bizde kimse özür dilemez sevgili Oscar usta. Kimse koltuğu bırakmak istemediği gibi. Yine senin bir cümlenle bitirelim yazıyı: "Amerika'da Cumhurbaşkanı'nın görev süresi dört yıldır, gazetecilerinki sonsuza dek..."