Tarihi 7 Eylül 2018

Çirkin kovboy-bir avuç dolar için

"BAŞKAN Trump'ın yönetimi, bu idare, kokuşmuştur. Aşağılık ve kanunsuzluğa bulaşmış. Bu Başkan, ahlaklı değil! Trump, akli dengesi ve entelektüelliği açısından, o makama (Başkanlığa) layik değil. Trump, hepimiz için büyük bir tehlike!"
Bu sert açıklamaları Steve Schmidt yapıyor. Hem de MSNBC televizyonundaki popüler Hardball programına telefonla katılarak canlı yayında Başkan Trump'ı salvoya tutuyor.
Yanlış anlaşılmasın; Steve, Trump'a 'ölümüne savaş' açan Demokratlar'dan değil. Aksine 29 yıldır seçimlerde Trump'ın partisi Cumhuriyetçiler'e oy vermiş ve partiye kayıtlı bir üye.
Washington'daki asıl savaşın bir başka yeni cephesi 6 Kasım ara seçimi..
Son anketlerde Amerikan halkının yüzde 60'ı Trump'a karşı görünüyor.
Ama hala kendisini destekleyen ve gelecek ara seçimde Cumhuriyetçi Partiye oy verecek en az yüzde 40'lık bir seçmen kitlesi var. 6 Kasım'da Kongre ara seçimleri ve yerel seçimler yapılacak. Bu kez başkanlık seçimi yok. Kongre'nin Temsilciler Meclisi'nin 435 üyesi yani tamamı ve de 100 senatörden oluşan Senato'nun üçte biri yenilenecek.
Şu anda Kongre'nin her iki kanadında Cumhuriyetçiler çoğunlukta.
Ama Demokratlar ve Trump karşıtları, Kongre'de bu sefer çoğunluğu sağlayıp, Başkan Trump'ın azil sürecini başlatmak için müthiş bastırıyor. Adeta birbirlerini yiyorlar.
Geçtiğimiz hafta Washington'daki güce kene gibi yapışmış paralel yapıların 'Derin Amerika' ile savaşlarından bahsetmiştik. İşte bu ara seçim, Washington'daki asıl savaşların, en kritik bir cephesini oluşturuyor. Bunun için de çok önemli!
Peki bu seçim cephesinde son durum nasıl? ABD seçmeni şimdiye kadar görülmediği şekilde kutuplaşmış ve sertleşmiş durumda. Bel altı vurmak dahil her atış serbest! ABD'deki haçlısiyonist paralel yapıların desteklediği ve kontrol ettiği medyanın neredeyse tamamı Trump'a korkunç saldırıyor.
Tabii Trump da 'yalancı, uydurma haber yapan, sahtekarlar, ajanlar' olarak nitelediği medyaya karşı aynı şiddetde mücadele veriyor.
Zaten Başkan ıki sene önce Beyaz Saray'a oturduğu günden beri sadece içerde değil, dışarda da her cephede savaşı bizzat kendisi başlattı. Derin Amerika'yı ardına alarak savaş cephesini genişletti. Öyle ki, ne uluslararası kurum ve anlaşma tanıyor; ne de bir dediği diğerini tutuyor. Çomak sokup kendine ve ABD'ye nefreti artırmadığı müttefiği de, komşusu da kalmadı. Ama bildiği yoldan, -bütün dünyayı kaosa sürükleyen- mücadelesini tavizsiz sürdürüyor.
Trump içeride, siyasi ve hukuki büyük sorunlarla da uğraşıyor. Eski avukatı William Cohen, Trump'ın seçim kampanyası sırasında usulsüzlük yaptığını ve hakkındaki yolsuzluk iddialarını kabul etti.Cohen savcılıkla işbirliğine gitti ve bunları bir 'siyasi aday' yani Trump için yaptığını itiraf etti.
Öte yandan Trump'a bir başka darbe de ünlü gazeteci Bob Woodward'tan geldi. Woodward'ın 'Korku: Trump Beyaz Saray'da' başlıklı yeni kitabı 11 Eylül'de satışa çıkıyor. Kitapta, bir avuç dolar için Beyaz Saray'daki Çirkin Kovboy'un 'pis ve kirli' maceraları detaylı anlatılıyor. Eski Başkan Richard Nixon'ı istifaya götüren 'Watergate' skandalını ortaya çıkaran gazetecilerden biri olan Woodward'ın kitabı, Trump'ı da Nixon gibi istifaya götürür mü zaman gösterecek.
Ancak kesin olan husus şu: Bir avuç dolar için Washington'ın bütün dünyayı etkileyen 'güç ve iktidar savaşları' bir süre daha hız kesmeyecek! Derin Amerika'nın kendisine kene gibi yapışmış paralel yapıları kontrol altına alana, tasfiye edene kadar sürecek.
Birbirlerini daha çok yiyecekler.
Dünyaya bela olanların, müttefiklerine bile operasyon çekenlerin başı asla beladan kurtulamayacak.