Ekrem Kızıltaş

EKREM KIZILTAŞ

Tarihi 13 Eylül 2019

Yalancının mumu…

CHP çevrelerinin, bazı sivil toplum kuruluşlarına yönelik iddialarına cevap sadedinde yapılan ortak bilgilendirme toplantısında TÜGVA, TÜRGEV, Ensar Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti ve ÖNDER yetkililerinin verdikleri bilgiler, izleyenlerin hepsine 'yalanın bu kadarına da pes' dedirtmiş olmalı.

31 Mart seçimleri öncesi başlatılıp halen devam ettirilen yüz milyonların havada uçuştuğu iddialar, çamur at izi kalsın mantığı ile yapılıyor belli ki. Ancak, suçlananların cevaplarını görmezden gelenlerin yalanda sınır tanımıyor oluşları, yine de şaşırtıcı.

Cihannuma Genel Başkanı Mustafa Şen'in hatırlattığı, Hitler'in meşhur Propaganda Bakanı Göbbels'in "yeterince büyük bir yalan söyler ve sürekli tekrar ederseniz, sonunda halk buna inanır" şeklindeki sözleri, olup bitenleri anlayabilmek açısından anahtar niteliğindeydi.

Göbbels'i ve metotlarını iyi bildikleri anlaşılan CHP çevreleri ve İBB Başkanı'nın yaptıkları da, olabildiğince büyük yalanlar söylemeye çalışmak ve bunları sıklıkla tekrarlamaktan başka bir şey değil.

643 yöneticisi olan İBB'de 1.717 makam aracının olduğu, İBB Başkanı seçilen İmamoğlu'nun sık tekrarladığı iddialar arasındaydı. İddiasını ispat edebilmek için Yenikapı'da sergilemeye çalıştığı araçların tamamının hizmet araçlarından ibaret olması, iddianın büyük bir yalan olduğunu gösterdi.

İBB'nin ve bu arada mesela İSKİ'nin öncekinden daha pahalı olarak kiraladığı yeni araçlar konusuna girmeye gerek bile yok. 16 milyonluk bir metropolün işlerini yürütmek için yapılması gerekene kimsenin sözü olamaz. Ama Camdan evde oturanlar da başkasının camına taş atmamalı...

Devede kulak…

İBB ile ilgili en büyük algı operasyonlarından birisi de bazı sivil toplum kuruluşları üzerinden yapılmaya çalışılandı.

31 Mart seçimleri öncesi CHP'ye yakın gazete ve internet sitelerinde yer alan ve sonrasında CHP İBB adayınca da tekrarlanan iddialarda yüzlerce milyon TL'lik rakamlar havada uçuşuyor ve bunların Erdoğan Ailesinin vakıflarına verildiği ileri sürülüyordu.

Geçmiş yıllarda büyük bir kısmı okullara ve spor salonlarına İBB'nin yaptığı yardımların toplam miktarı olan 847 milyon TL'yi konu alan iddialarda, sadece birkaç STK'nın adı sayılıyor ve paraları sadece buralara gittiği algısı oluşturulmaya çalışılıyordu.

Oysa, İBB'nin toplam 847 milyon TL'lık harcamasının 539 milyon 719 bin 576 TL'lik bölümü okullara ve okul spor salonlarına, geriye kalan 307 milyon 873 bin 282 TL'lik bölüm de kamu yararına faaliyet gösteren 58 vakıf ve derneğe yapılmış.

İBB Başkanı İmamoğlu'nun da adaylığı döneminde zaman zaman tekrarladığı iddiaların en dikkat çekici yönü, yardımların büyük bölümünün verildiği okullar ve spor salonlarını görmezden gelme yanında, toplamda 58 vakıf ve dernek söz konusu iken bunlardan sadece bazılarının öne çıkarılması.

CHP'lilerin hedef tahtasındaki birçoğu uzun yıllardır hizmet veren kuruluşların faaliyetleri ile ilgili veriler, İBB ile yaptıkları projelerin devede kulak mesabesinde bile olmadığını gösteriyor.

Türkiye genelinde 349 yurtta 54.000 öğrenciye ve İstanbul'da 88 yurtta 14,500 öğrenciye hizmet veren bu kuruluşların İBB ile irtibatları 9 yurt ve 1,490 öğrenci ile sınırlı.

İBB'nin bu kuruluşların yaklaşık 24.000 öğrenciye verdiği burslarla ilgisi yok. Gençlik merkezleri, kamplar, yaz okulları ve gezilerle ile ilgili proje ortaklıkları ise zaten belediyenin yapması gereken faaliyetler arasında.

Göbbels'in dediği gibi büyük yalan söyleyip tekrarlayanlar, yalancının mumunun yatsıya kadar yanacağını da unutmamalı…