BÜLENT ERANDAÇ

BÜLENT ERANDAÇ

Tarihi 30 Nisan 2012

367 krizinin şifreleri çözülüyor

Darbeler döneminin eksik kalan 27 Nisan e- muhtıra soruşturmasına adım adım yaklaşıyoruz. Bu bağlamda, 27 Nisan e-muhtıra döneminin içinde olan siyasi çevrelerde aşağıdaki sorulara cevap aradım.

367 krizinin siyasi odaklarında yer alan Mehmet Ağar'ı kim etkiledi?
Erkan Mumcu'ya telefon eden komutan kimdi? ANAP-DYP birleşmesi oyun muydu? 28 Şubat post-modern darbesi Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, 27 Nisan olayında nasıl bir konumlanma içindeydi? e-muhtırayı yazarken Eeski Genel Kurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın yanında kimler vardı?

YAKIN TANIK ANLATIYOR

Dönemin yakın tanıklarından birisini tanıtmak istiyorum. Ümmet Kandoğan, 27 Nisan'ın cesur yüreklerinden biri. Darbe korkusunun yayıldığı bir zamanda Genel Başkanı Mehmet Ağar'a da aldırmayarak oylamaya katılan milletin gerçek vekillerinden...
Sorularıma başlıyorum:

367 krizinde Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu'nun konumu neydi?
Siyasi aktörler Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu idi. Ağar ve Erkan Mumcu, önceleri, Cumhurbaşkanlığı seçimine katılma eğilimi içindeydi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bu iki partiyi de Meclise sokmayarak AK Parti'yi yalnızlaştırmak için çeşitli kollardan baskılara hemen başlandı. 27 Nisan oylamanın olduğu gün, Mehmet Ağar 'Basın toplantısı yapacağız' diye beni aradı. Toplantıda Mehmet Ağar'ın elinde ilk kez bir metin gördüm. Hep irticalen konuşan birisidir. Kim hazırladı, eline kim tutuşturdu hala merak ediyorum. Metnin sonunda 'Neticede biz DYP olarak Meclis'e girmeyeceğiz' dedi.

Ben Meclis'e girmek üzere odadan çıkınca Mehmet Ağar peşimden iki üyesini göndermiş.
Kollarımdan çekiştirerek Meclis'e girmeyeyim diye engellemeye çalıştılar. Ama ellerinden kurtuldum.
Anavatan Partisi'ndeki milletvekilleri de Meclis'e girme kararı alınca, Erkan Mumcu Meclis'te yapacağı toplantıyı partide yaptı ve toplantıyı uzattı. Ve kimse Meclis'e giremedi."

KİMLER ETKİLEDİ?
Ağar ve Mumcu üzerinde kimler etkili oldu?
27 Nisan'ın aktörlerinin başında Süleyman Demirel gelmektedir. Mehmet Ağar, Demirel'in sözünden hiç çıkmadı. 23 Nisan'da Demirel aradı, Ağar sadece, 'Evet efendim, tamam efendim, biz de girmek istemiyoruz zaten' cevaplar veriyordu. Erdoğan Teziç'e yönelik suikast girişimine de dikkatle bakılmalı. Suikastı duyunca Ağar şoka girdi. Gül Cumhurbaşkanı seçilirse 'artık dönüşü olmayan bir yola' girileceğine inandı ve korktu. Erkan Mumcu'nun hem Mehmet Ağar'dan hem de askerlerden etkilendiği anlaşılıyor. Eski Genel Kurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın bir ses bantı yayınlandı. Ona bakın durumu anlarsınız.''

KARADAYI'DAN MUMCU'YA

Geçen yıllarda, Karadayı'ya ait olduğu öne sürülen ses bandında, Karadayı olduğu iddia edilen kişi, cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Erkan Mumcu'ya Meclis'e girmemesi gerektiğini belirtiyor. Seçimlerde yeniden iktidarın kazanması ve cumhurbaşkanını halkın seçmesi halinde ise Genelkurmay'ın devreye girmesinden söz ederek, "TSK'nin bu işi halletmesi lazım, temizlemesi lazım" diyor. Ses kaydında Erkan Mumcu'yla ilgili olarak küfürlü bir ifade de yer alıyordu. Karadayı bantın yayınlanmasından sonra, "Bazı yerleri montaj yapmışlar. Erkan Mumcu'yla bu konuları konuşmuş olabilirim.
Küfürlü ifadeler de bana ait değil"demişti.

DYP-ANAP BİRLEŞMESİ
Ümmet Kandoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine giderken DYP-ANAP birleşmesinin bir oyun olarak devreye sokulduğunu belirtti, şöyle konuştu: "Niye iki partiye birleştirmeye bir araya getirmeye çalıştılar bu da çok önemli. Çünkü iki parti bir arada olursa kontrol etmek kolay olacaktı.
Ancak birleşmeden ayrıldılar. Bütün bunları organize eden 'merkez' zaten amacına
ulaştıktan sonra birleşmenin anlamı da kalmadı."