Feride Hilal İmal

FERİDE HİLAL İMAL

hukuk@takvim.com.tr
Tarihi 10 Ağustos 2020

Kartzede olmayın

Kredi kartımı kaybettim ve harcama yapılmasından korkuyorum. Ne yapabilirim?
Herkesin zaman zaman endişe yaşadığı konu çalıntı/ kayıp karttır. Kredi kartını çaldıran veya kaybeden kişiler haklı olarak kredi kartlarından yapılacak olan yasa dışı para çekim, harcama konusunda endişe etmektedir. Kredi kartınızı kaybetmeniz veya çaldırmanız halinde tedbirli davranmak, hemen gerekli aksiyonları almak önemlidir. Ayrıca, banka ya da kredi kartlarınızın hesabını oluştururken belirlediğiniz şifrelerin tahmin edilemeyecek zorluk derecesinde olması, şifresiz işlemlere kapalı olması da böyle bir durum başınıza gelmeden önce alabileceğiniz önlemlerden.
Kartın tamamen bir kişinin eline geçmesi, o kişinin kart numaranızı ve arkasında bulunan güvenlik kodunu bildiği anlamına gelir. Fakat her şeyin sonu değildir. Öncelikli yapılacak işlem, kaybolduğuna inandığınız kartınızın zaman kaybetmeden banka üzerinden iptal protokolünü gerçekleştirmek olmalıdır. Banka hesap dökümlerinizi hemen kontrol etmeli ve harcamanın yapılıp yapılmadığına bakmalısınız.
Eğer bir harcama görünüyorsa, gecikmeksizin bankaya harcamanın sizin tarafınızdan yapılmadığı bilgisini vererek paranın iadesi talebinde bulunabilirsiniz.
Konuyla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunabilir, banka tarafından bir şekilde iade edilmeyen size ait olmayan harcamalar için hem bankaya hem de tespit edilebiliyorsa harcamayı yapan kişilere karşı dava açabilirsiniz.

VELAYET DEĞİŞİMİ İSTENEBİLİR
Geçtiğimiz yıl eşimden boşandım. Çocuğumuzun velayeti boşandığım eşime verildi. Fakat eşim bana çocuğu göstermiyor. Evladımın beni tanımadan büyümesini istemiyorum. Bağımızın kuvvetli olmasını istiyorum. Ne yapabilirim? Çocuğumun psikolojisinin de bozulmasını istemiyorum?
Mahkeme kararında belirtilen günlerde çocuğunuzu görmek için icra müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
Cebri icra yoluyla çocuğunuzu görebilirsiniz.
Burada önemli olan icra yoluyla çocuk teslimine gidilirken heyette mutlaka bir pedogogun da olması... Eşiniz çocuğu gösterme konusunda size sürekli zorluk çıkarıyorsa, bu durumda mahkemeye başvurarak velayetin değiştirilmesini de talep edebilirsiniz.