Tarihi 2 Eylül 2018

Bahçeli’den Kılıçdaroğlu’na ittifak golü

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 2019'daki yerel seçimlerde AK Parti ile ittifaka kapıları açması siyaset kulislerini hareketlendirdi. İstanbul'da HDP, Ankara ve İzmir'de ise İyi Parti ile ittifak yaparak büyükşehirleri alma planları yapan CHP'de moraller bozuldu. AK Parti ve MHP yerel seçimde ittifak yaparsa, CHP'nin elinde bulunan Aydın, Eskişehir, Hatay büyükşehir belediyeleri ile Giresun, Tekirdağ, Yalova, Burdur, Zonguldak il belediyeleri Cumhur ittifakına geçecek.

5 İL RİSKLİ
CHP'nin HDP ile ittifak yapmaya hazırlandığı İstanbul'da da ipi Cumhur ittifakının adayı göğüsleyecek. CHP ile İyi Parti'nin ittifak yapması beklenen Ankara ve İzmir'de de Cumhur ittifakı avantajlı konuma gelecek. Halen MHP'nin elinde bulunan Manisa, Adana, Mersin büyükşehir belediyeleri ile Bartın, Isparta, Karabük ve Osmaniye belediyeleri de korunmuş olacak. AK Parti ve MHP'nin yerel seçime ittifak yapmadan girmesi durumunda İstanbul, Ankara, Antalya, Ardahan ve Denizli'de CHP-İP-HDP'nin destekleyeceği adaylar yarışa ortak olacak.

FETÖ-PKK UYARISI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yerel seçimlerin beka meselesi olduğunu söyledi. FETÖ tehdidine de dikkat çeken Bahçeli, yerel seçimlerde bu yapıya karşı uyarılarda bulundu. Bahçeli "Özellikle başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere, ilaveten diğer 27 büyükşehir belediye yönetimi zillete yakasını kaptıran, ülkesine çelme takan, üstelik FETÖ-PKK-PYD'nin yörüngesine sabitlenen partilerin asla kontrolüne girmemeli, yönetimine geçmemelidir. Türkiye'de PKK'nın yöneteceği belediye kesinlikle olmamalı, 15 Temmuz öncesine dönülmemeli, CHP-HDP ve yedekleriyle kurulan karanlık ittifakın hesabı cumhurun iradesiyle bozulmalıdır. Nitekim Milliyetçi Hareket Partisi üzerine düşen ne varsa yapmaya bütünüyle hazırdır" diye konuştu.

SAHİLLER CHP'YE
AK PARTİ-MHP bloğunda bu gelişmeler yaşanırken CHP ve İyi Parti arasındaki ittifak çalışmaları ise kapalı kapılar ardında devam ediyor. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in bir üşer önce yaptığı "Yerel seçimlerde ittifak aranabilir" açıklaması iki partinin 2019'daki yerel seçim için anlaştığı şeklinde yorumlandı. Kulislerde Kemal Kılıçdaroğlu- Meral Akşener ikilisinin İstanbul'da CHP, Ankara'da İyi Parti adayının desteklenmesi konusunda fikir birliğine vardığı konuşuluyor. İyi Parti'nin CHP'nin güçlü olduğu İzmir, Aydın, Muğla gibi illerde 'tavşan aday' olarak tabir edilen zayıf adaylarla seçime gireceği, CHP'nin de ülkücü ve merkez sağ seçmenin ağırlıkta olduğu Adana, Manisa ve Balıkesir'de aynı taktiği izleyeceği öğrenildi. Türkiye tarihinin en ilginç seçim ittifakı olmaya aday bu projede sahillerdeki illerde CHP'li adaylar, Orta Anadolu, Karadeniz ve bazı Akdeniz illerinde ise İyi Parti adayları öne çıkarılacak. AK Parti karşısındaki en güçlü adayı sandıktan çıkarmayı hedefleyen CHP ve İyi Parti kurmayları, tavşan adaylar üzerine kurdukları bu stratejiyi Türkiye genelindeki tüm illerde uygulamayı düşünüyor.