Lütfi Albayrak

LÜTFİ ALBAYRAK

Tarihi 14 Ekim 2018

İngilizcesi zor Türkçe kelimeler

KOLAY GELSİN: İngilizceye good luck, good luck with that, may it be easy şeklinde çevirmeye çalıştığımız ama asla aynı tadı vermeyen kelime grubu. Yurtdışındayken mağazalardan bir şeyler aldığımızda çıkarken kolay gelsin demek isteriz ama dilimiz tutulur, söyleriz bir şeyler ama kolay gelsin içimizde kalır.
GEÇMİŞ OLSUN: İngilizcede get well, get better soon, get well soon şeklinde çevirmeye çalıştığımız ama yine aynı anlama gelmeyen bir kelime grubu daha. İngilizcede biri hastayken kullanılan bu kelimenin Türkçedeki kullanımı çok daha geniş.
Telefonum bozuldu diyen arkadaşımıza "Geçmiş olsun" diyebiliyorken İngilizcede böyle bir kullanım yok maalesef.
HAYIRLI OLSUN: Bu kelime grubu da yine good luck ile bağdaştırılabilir ama maalesef aynı hissi vermiyor.
"Hayırlısı, hayırlı olsun, hayırlı işler" gibi birçok kelime bizim kültürümüzle özdeşleştiği için çevirisinin yapılması pek mümkün değil.
KAYINÇO, BALDIZ, BACANAK, GÖRÜMCE, ELTİ: İngilizcede en uzak akraba sanıyoruz ki yeğen. Bizim hem hala hem teyze için farklı kelimelerimiz olmasına rağmen İngilizcede ikisine de "aunt" deniyor. Bizde eşin erkek kardeşi kayınbirader olarak adlandırılırken İngilizcede brother-in-law (hukuken erkek kardeşim) deniyor. Bu da yine kültürle alakalı bir durum. Batıya oranla akrabalık ilişkilerimiz daha sıkı olduğu için hepsine çeşitli isimler koymuş olabiliriz ama akrabalık ilişkileri o kadar da yakın olmayan İngilizler için kayınço, baldız, bacanak gibi isimler gereksiz.
VIDI VIDI ETMEK: İngilizcede "cut the crap" tabiriyle saçmalamayı kes diyebiliyoruz ama bunun vıdı vıdı etmekle pek bir alakası yok maalesef. Zaten çoğu ikilemelerimizin İngilizcede bir karşılığı yok. Bir yerlerden "kitap mitap" ikilemesini duymuş yabancı arkadaşınızdan "mitap" ne demek diye bir soru alırsanız şaşırmayın.
GÜLE GÜLE OTURUN: Ev, yazlık alındığında söylenen bu kelime grubunun en yakın karşılığı "enjoy it" olsa da aynı anlamı vermiyor maalesef.
"Enjoy it" İngilizcede alınan her şey için kullanılırken "Güle güle oturun"un kullanımı daha farklı ve kısıtlı. "Sit on it with smile" desek?
Bilemedim…
TOPLA GEL: Arabanızı park ederken biraz uzun sürdüyse hemen bir amca çıkar kenardan, "topla gel" ile krizi yönetmeye başlar. Çoğu insan direksiyonu nereye kıracağını anlayamadığından bir türlü toplayıp gelemese de işimizi görür. İngilizcede bu kelime grubunun da bir karşılığı yok.
EYVALLAH: Allahaısmarladık, hoşça kalın, teşekkür ederim, evet, öyle olsun gibi birçok anlamı içine alan bir kelime olduğu için İngilizcede bir karşılığı yok.
ELLERİNİZE SAĞLIK: Yemek yedikten sonra çok beğendiğimizi belirtmek için kullandığımız bu kelimenin de maalesef bir karşılığı yok. "Thank you" deseniz olmaz, "It was delicious" deseniz yetmez, ellerinize sağlık diyememenin acısı içinizde kalır.
ÖLÜMÜ GÖR: Karşımızdaki kişiye yaptırmak istediğimiz bir şey varsa bunu daha da arabeskleştirerek ısrar etmedir ölümü gör. İngilizcede benzer bir karşılığı bile yoktur.
Misafirliğe gideriz, karnımız yemek yemekten patlamak üzeredir. Ama teyzemiz koymaya devam eder tabağımıza, yok yemeyeceğim dersiniz, başlar ölümü gör diye…

LÜZUMSUZ BİLGİLER
Gol pills yani 'Altın Haplar' 425 $'dan satılıyor ve dışkınızın 24 ayar altın kaplı ve ışıltılı olmasını sağlıyor.

NE KADAR OLDU?
İsrail'de bir boğa yılanı, boynuna dolandığı silikon göğüslü modeli göğsünden ısırınca silikon zehirlenmesinden öleli 9 YIL OLDU

FIKRA
Bir erkek ve bir kız bebek oynuyorlarmış.
Anneleri konuşurlarken, erkek bebek kız bebeğe sorar: Sen kız mısın erkek misin?
Kız bebek cevap verir: Bilmiyorum ki?
Erkek bebek ben biliyorum der ve başını kız bebeğin battaniyesinin altına sokar. Bir kaç dakika sonra çıkıp sen kızsın der.
Kız bebek nerden anladın diye sorunca Akıllım, benim patiklerim mavi senin patiklerin ise pembe.

ALKIŞLIYORUM
Kalbi duran hastamız verdiğimiz şok ve uyguladığımız müdahale sonrası yeniden hayata döndü. Hepimizin rahatlayıp gevşediği o anda hasta istemsiz olarak çişini yapıp hepimizi ıslatınca hemşiremiz " Amca, sevincinize şampanya patlatarak katılıyor" diyerek bize söyleyecek söz bırakmadı.