DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 11 Aralık 2017

Kolesterol cinsel hayatı etkiler

Hocam kolesterolüm yüksek çıktı. Doktor ilaç vermek istedi. 50 yaşında olduğumdan ilaç istemedim. Bana göre daha gencim.
Bu ilaçlar cinsel hayatımı etkiler mi?
Bu ilaçların cinsel hayatı direkt olarak etkilediği ile ilgili bilgi yok.
Ama kolesterol yüksekliği yaşayan bedenlerdeki hipertansiyon, şeker hastalığı ve benzeri hastalıklar damar sertliği ve tıkanıklığına neden olarak cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir.
Doktorunu dinlemen yapacağın en iyi tercihtir. Yani düzenli doktor kontrolünde kal ve önerdiği ilaçları dozunda kullan.

GENÇ YAŞTA TÜKENDİM
40 yaşındayım. Yaklaşık 15 gündür cinsel organımda yanma oluyor. Torbalarımda da var. Orgazm olamıyorum. Sizce benim sorunum nedir? Nereye gideyim?
Öncelikle iç hastalıkları uzmanına hemen git. Genel muayene birçok ihtimali değerlendirmek için gerekli. Cinsel organlar ve onların bölgesinde garip bir his ve orgazm olamama tarifin 'atılamayıp biriken idrar' için nörolojik bir ihtimali kuvvetlice düşündürür. Bel fıtıkları bile bu şikayetleri yapma ihtimali taşıyabilir.
Üroloji, nöroloji ve hatta belki de fizik tedavi uzmanına ihtiyaç duyulabilir.
Şikayetlerin önemli, gecikirsen gittikçe artacak gibi duruyor.

Spor yapmak istedim, 6 hafta önce tenise başladım. Ama sağ dirseğimde ağrı oldu. Hocama söyledim, 'tenisçi dirseği' deyip dalga geçti. Jel sürsem geçer mi?
Hocan doğru söylemiş. Sen hassasiyet göstermişsin. Dirseğin de hassasiyet göstermiş. Tenisçi dirseği dirsek ekleminin dış tarafında bulunan kemik çıkıntının (epikondil) hassas ve ağrılı olduğu bir durumu tanımlamaktadır. Dirsek eklemi kol ve ön kol kemikleri tarafından oluşturulur ve kol kemiğinin alt yüzünde bulunan iki kemik çıkıntıya "epikondil" denmektedir. Bu kemik çıkıntılara ön kol ve el bileğinin hareketlerini yaptıran önemli kasların tendonları (kirişleri) yapışmaktadır. Tenis sporunda aynı noktaya yüklenme olduğundan şikayetler yaratır. Fizik tedavi doktoru bu işi takip eder.

PROSTAT BEZİ ERKEĞİN DERDİ!

Yaşım 55. Sertleşme sorunum başladı. Daha çok erken değil mi? Zaten bunalımdaydım, bir de bu çıktı. Sizce tedavi edilebilir mi?
Sinir, stres gibi sıkıntılı dönemlerde sertleşme sorunu sık yaşanır. Kaygı, korku ve huzursuzluk hallerinde cinsel ilişki isteği ve hazzı azalır.
Sertleşme sorunu ortaya çıkar. Hemen kaygılanmayın. Eşler arasındaki tartışmalar, aynı anda cinsel ilişki yaşanma isteği de, sertleşmeyi etkiler.
Erkeklerde genellikle 60 yaşından sonra hormonlarda gerileme olabilir. Prostat bezi ile ilgili kontrollerini aksatma. Her şeye kafanı takma. Eşinle arandaki sorunları giderip, mutlu olmaya bak.

Kızım 19 yaşında 4 aydır adet görmüyor. Doktora gittik, 'Biraz bekleyin gecikmeler hastalık şartı taşımaz' dedi. Tahlil yaptırsak olur mu? Bizi bir yönlendirseniz iyi olur?
Adet görememeye 'Amenore' denir.
İç hastalıkları veya kadın hastalıkları uzmanına muayene olunması gerekir.
Çünkü hormonal hastalıklar da dahil çeşitli ihtimallerimiz var. Sadece kan tahlili yaptırmakla bu iş bitmez. Ultrason gibi görüntülemelere de ihtiyacımız olabilir. Özellikle sekonder (ikincil) Amenore'de ilk olarak ekarte edilmesi gereken durum gebeliktir. Gebelik ekarte edildikten sonra hormon testleri yapılmalıdır. Hormon testlerinde ilk bakılacak olanlar tiroit ve prolaktin hormonlarıdır. Bunun dışında diğer hormonlarda Amenore'nin sebebinin ortaya çıkmasında faydalı olabilir. Klasik yaklaşımda FSH ve LH bakılması daha sonraya bırakılırken bu aşamada sebebin ortaya çıkmasını sağlayabilir ve hastadan 2 kez kan alınmasına gerek kalmaz. FSH ve LH'ın yüksek olması yumurtalığın hastalıklarını gösterir.