DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 13 Mart 2018

Cinsel ilişkide ağrım oluyor

48 gündür evliyim hocam. Eşimle birlikte olmak çok ağrıtıyor. Yani o sırada sürekli ağrım oluyor. Yeni evliyim. 'Kadınlık yapamıyorum' diyemedim eşim üzülmesin diye bir şey anlatmadım ama dayanmak da zor geliyor. Zamanında apandisit ameliyatı geçirdim. Sanki aynı bölge ağrıyor. Onunla ilgisi olabilir mi? Bana bir yol gösterin...
Anlattığınız konu oldukça önemli bir hastalığı gösteriyor. Olabilir. Kadın hastalıkları uzmanının muayene etmesi şart.
Kadınların neredeyse yarısında cinsel ilişki sırasında ağrı sorunu yaşayabilir. İlk cinsel ilişkiden itibaren ağrı olabilir. Sonradan cinsel ilişki sırasında oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan veya daha önce geçirdiğin cerrahi işlemlerden kaynaklanıyor olabilir. Muayene sonrası bir sıkıntı bulunmazsa psikolog görüşü gerekir. Ayrıca her ne derdin olursa eşinle paylaşmalısın. İyi günde, kötü günde birliktesiniz.
Çekingenlik fayda sağlamaz.

36 yaşındayım. Tüpçülük yapıyorum.
5 yıl oldu reflü hastasıyım. Ayrıca sesim istediğim gibi çıkmıyor. Zorladığım zaman kendimi orada ip varmış da kopacak gibi oluyor. Ayrıca boğazımda batma ve buz varmış hissi de var. Ne yapmalıyım?
Reflü alışkanlık hastalığıdır.
Alışkanlıklar değişmezse tek başına ilaç tedavisi kalıcı fayda sağlamaz. Reflü aynı zamanda ses kısıklığı, çatallaşması da yapabilir. Ses teline kaçan mide asidi çeşitli değişikliklerle ses değişiklikleri yapabilir. Ama mesleğiniz gereği ses tellerinde zaten polip gibi, ödem gibi başka hastalıklarda bulunuyor olabilir.
Yani hem iç hastalıkları uzmanı hem de kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına muayene olmalısın.
O zamana kadar az az ye sık sık ye. İyi çiğne. Gazlı yiyecek ve içeceklerden uzak kal.
Yemekten hemen sonra sırt üstü yatma. Yemek sonraları yürüyüşler yap. Yatarken sol yanına doğru yat. Gece yatmadan yemek yeme.
Belini çok sıkan kıyafet, kemer giyme.

​ZAYIFLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM
Boyum 171 santimetre.
Kilom 101. 23 yaşındayım.
Benim adetlerim düzenli. Ama işte şişmanım.
İnternete de girdim. Kilo vermek için ne varsa yapıyorum.
Arkadaşım yeni bir kitaptan almış.
Zayıflamış. Ben de aynen fotokopi çektirdim.
Bu hafta perhize başlıyorum. Nelere dikkat edeyim?
Fotokopinin okunaklı ve doğru sırada çekilmesine dikkat et. Sıra karışırsa okunaklı çıkmazsa yandın.
Her şey iyice karışabilir.
Doğru zayıflamak için doğru şeyler yapmalıyız.
Komşunun tavuğu kaz görünse de hayaller adı üstünde hayaldir. Bence önce kendini tanı. İç hastalıkları uzmanına en az bir kez muayene ol.
Her beden dünyada tek yaratılmıştır. Kilo almanın sebebi arkadaşından farklı olabilir. Çözümü de farklı hale gelebilir. Kilo vermeye yönelik oluşturulan programlarda asıl amaç, kişinin sağlığını koruyarak vücudumuz için gerekli olan tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirebilmektir. Kişilere beslenme eğitimi ile yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılması ve bu alışkanlıklar ile kaybedilen kilonun korunmasını sağlamaktır. Şişmanlık; hastalık nedeniyle olmadığında harcanandan fazla yemek yemeye bağlıdır.
Diyet önerileri kadar hareket etmek de önemlidir.
İyi şanslar...

ÖKSÜRÜRKEN İDRAR KAÇIRIYORUM
Doktor bey 47 yaşındayım. Evli bir kadınım. Adetim hala devam ediyor.
3 çocuğum var. 2 kız 1 erkek. Biraz şişmanım. Ama sorunlarım bunlar değil.
Ikınırken, öksürürken idrar kaçırıyorum.
Bu konuda ne yapmam gerekir?
Aslında bedeni birbirinden ayırt etmeyiz.
Tüm halinle şikayetlerin ortaya çıkmıştır. Genellikle senin gibi çok sayıda doğum yapmış, yaşı ilerlemiş, aşırı kilolu kadınlarda bu tip idrar kaçırmalar görülebilir.
Buna stres inkontinansı diyoruz. Kalça adalelerinin veya sinirlerinin doğum sırasında zedelenmesi sonucu, mesane boynu öksürme, hapşırma, gülme, merdiven çıkma, yük taşıma, cinsel ilişki sırasında yer değiştirerek veya kapanamayarak idrar kaçışı olabilir. Hemen bir üroloji uzmanına muayene olmalısın.

Hocam 39 yaşında hostesim. Şeker hastalığından çok korkuyorum.
Ailemizde kimsede şeker hastalığı yok.
Yine de şekerim ilerde çıkabilir mi?
Evet çıkabilir.
Şişmanlık uzun vadede Diabetes Mellitus yani şeker hastalığı için risktir.
5 yaşından sonra yaşla birlikte şeker hastalığı görülme ihtimali artar.
Bu nedenle açlık-tokluk glikoz hatta 75 gram glikozla 3 saatlik OGTT dediğimiz Şeker yükleme testi yaptırman uygun olur.
Yaşı nüfusta küçültmen bir işe yaramayacağından sen en iyisi tedbir için kilo vermeye başla.