DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 4 Eylül 2018

Eskisi gibi değiliz

3 yıldır evliyim. Başlarda eşimle cinsel hayatım iyiydi. Haftada 3-4 kez beraber oluyorduk. Şimdi ayda 1-2 anca oluyor. Niye böyle oldu? Erkekliğim mi azaldı? Ne tavsiye edersiniz?
HİÇBİR şey başlangıçtaki gibi olmaz. Her dönemin kendine özel dengesi vardır. Gündüz yorgunluğunuz artarsa, gece isteğiniz azalır. Yorgunluk, cinsel isteksizlik sebeplerinin başında gelir. İyi uyuyun. Gündüz az yorulun. Alkol ve sigara alımı varsa azaltın veya bırakın. Akşam eşin bir bardak ahududu yaprağı çayı içsin. Akşam birbirinize badem yağı (2 damla), ylang yağı (2 damla) ve adaçayı yağı (2 damla) karıştırarak sırt, bacak ve kasıklarınıza masaj yapın. Gece için istek ve destek gerekir. Anlattıklarına bakılırsa beden sorunlarından ziyade, sosyal yaşam sorunları bu halinize sebep olmuş gibi duruyor.

Babamın şekeri ve tansiyon hastalığı var. Geçen sene Aralık'ta grip aşısı yaptırmıştı. Bu sene de yaptıralım mı? Uygun zaman nedir?
EYLÜL ortasından sonra aşı yaptırabilir. Aralık'ı bekleme.
Her sene grip mikroplarının çeşidi değişir. Geçen seneki aşının bu seneye katkısı yok. Şeker hastalığı ve tüm sürekli hastalığı olanların bağışıklık sistemi desteklenmelidir. Ozon aşısı da yaptırabilirsin.

​66'DA AŞK...
Babam 66 yaşında. Tansiyonu yüksek. Prostattan ameliyat oldu. Evlenmek istiyor. Ancak sağlık sorunları olduğu için endişeliyiz. Ne yapsak?
DURUM zor. İstekli olması kendi açısından iyi. Bedenin de kontrol edilmesi iyi olur. İç hastalıkları ve üroloji uzman muayenesi öncelikle şart. Hastanın genel sağlık durumu için birtakım tahliller yapılmalı. B ve D vitamin düzeylerine bakılmalı. Ürolojik performansı değerlendirilmeli. Sonuçları babanızla paylaşın. Kaygılarınızı da karşılıklı birbirinize iletin. Olursa Allah mesut etsin, olmazsa da hayırlısı olsun.

3 yıldır romatizma hastalığım var. Her şeyi kullandım. Sonunda da kortizon kullanıyorum. Beslenirken nelere dikkat edeyim?
TABİİ ki tuzsuz ye.
Balık tüket. Çilek ve orman meyvesi diye bilinen meyveleri sofranda bulundur. Yeşil ve yapraklı sebzeler, turpgiller sebzeleri, koruyucu özellikler taşır. Ceviz, badem, fındık grubu, çay, özellikle siyah, yeşil ve beyaz çaylar, soğuk sızma yağlar, baharatlar romatizmal hastalıklar açısından faydaları bilinen gıdalardır. Dengeli olarak tüketebilirsin.

SORUNUM ERKEN BOŞALMA
33 yaşındayım. Evliyim, erken boşalma sorunu yaşıyorum. Şeker hastasıyım. Bana bir yol gösterin. Ne yapmalıyım?
2 yıl oldukça uzun bir süre. Şeker hastalarında cinsel hayat olumsuz etkilenebilir. Erken boşalma şikayetlerden birisi olabilir. Bu nedenle perhiz, su, hareket, düzenli tedavi ve stres kontrolü yapılması şart. Bir kez mutlaka üroloji uzmanına muayene ol. Önce uykunu al. Günlük hayatında her şeyini acele yapma. Cinsel ilişki bir iş, bir görev değil. Beraberce istenmesi gereken bir durumdur. Gerilim erken boşalmayı tetikler. Ne aç ne tok ol. Aynı anda eşinde haz duyuyorsa mesele yok.

28 yaşındayım. 3 yıldır çağrı merkezinde çalışıyorum. Güneş yüzü göremiyorum. Kardeşim "D vitamini kullan" dedi. Kullanayım mı?
ÖNCELİKLE bir kez kan tahlili yaptır. Herhangi bir ilaç kullanmadan sende ne kadar bulunduğunu bilelim. D vitamini yağda erir. Kemik yapı ve onunla ilgili dokular için önemli görevlere sahip bir vitamindir. Günde 20 dakika dizlere kadar ve dirseklere kadar sıyrılıp güneşe gösterilen cildimiz yeterli D vitamini üretebilir. Doğal olanı budur. D vitamini açığı varsa tedavi, destek amaçlı D vitamini kullan. Fazlası da başka sıkıntılar çıkarır. Unutma.

ÇABUK TÜKENİYORUM
3,5 aydır evliyim. Ben 26, eşim 22 yaşında. İlişki de çabuk tükeniyorum. Kendi kendimeyken sanki daha uzun oluyordu. Hastalandım mı?
ERKEN boşalma çok sık karşılaştığımız bir sıkıntıdır. Moral, uykusuzluk, heyecan, gelecek kaygısı, iş kaygısı gibi huzursuzluk yaratan durumlar kişiyi etkiler. Erken boşalmaya neden olabilir. Ayrıca mastürbasyon diye bilinen kendi kendini tatmin etme alışkanlık haline geldiyse, gerçek cinsel ilişki süresini olumsuz etkiler. Cinsel ilişki iki kişilik bir uygulamadır. Mastürbasyon ise bir kişiliktir. Cinsel ilişkide tek kişilik davranırsan, her zaman sıkıntın olacaktır. Şikâyetin 3 haftadan uzun sürerse mutlaka üroloji muayenesi ol.

Halam yalnız yaşıyor. Tansiyon hastası. Doktor ilaç verdi ama öksürmeye başladı. Muhabbet kuşu var. Acaba o yapmış olabilir mi?
OLABİLİR. Öncelikle muhabbet kuşuna bir süre başka bir yerde bakın. Ama tek ihtimal bu değil. Hipertansiyon ilaçlarının bazıları yan etki olarak öksürük yapar. Doktoruna öksürmeye başladığını iletin. Gerekirse ilacını değiştirir. Ayrıca öksürük yapan üst solunum yolu enfeksiyonları ve reflü gibi ihtimallerde gözden geçirilmelidir.