DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 11 Eylül 2018

Cinsel işlev bozukluğu

Tam 6 aydır cinsel ilişkide geç boşalıyorum. Bu iyi bir şey mi? Herkes erken boşalır ben bekle de bekle. Tabi bu da ayrı huzursuzluk. Bu bir hastalık mı?
HER şeyin ortası karar. Geç boşalmada rahatsız bir durumdur. Erkeğin cinsel etkinlik esnasında hiç boşalamaması veya geç boşalmasına denir. Cinsel işlev bozukluğudur. Nadir görülür. Bedensel bir nedenden kaynaklanma olasılığı vardır. Ergenlik döneminde görülebilir. Psikolojik etkenler önemlidir. Tedavisi psikoterapidir. Eşinle sıkıntını paylaş.

Sigara içiyorum. 46 yaşındayım menopoza girdim. Arkadaşlarım "Daha erken" dedi. Sigara erken menopoz yapar mı?
SİGARA dumanındaki kimyasal maddeler üreme fonksiyonlarının azalmasına ve yumurtaların er tükenmesine neden olabilir. Sigara içenlerde menopoz (adetten kesilme) içmeyenlere göre 2-4 yıl daha erken meydana gelebilir. İçilen sigara miktarı ve içilme süresi menopozu erkene alabilir.

NASIL KORUNMALIYIM?
2 ay sonra evleniyorum. Hemen çocuk olmasın diye prezervatif kullansam yeterli mi?
Geleceği kimse bilemez. Biz bilinenleri aktarırız. Sonrasına bakarız. Prezervatif ya da kondom kullanmanın dışında "Geri Çekme" denilen erkeğin cinsel ilişkinin sonunda dişinin cinsel organına değil, kendi uzvunu geri çekerek dışarı boşalması yöntemi de kullanılır. Sonuçta yüzde 100 bir koruma beklentisi olmaz.

Babama "Tansiyon hastalığın var" dediler. İnternete baktım "Sessiz katil" diye başlık var. Bu kadar kötü mü. Niye kötü bir hastalık.
DAMAR içindeki basınç veya tazyik tansiyon olarak tanımlanır. Hipertansiyon bu tazyikin normalden fazla olmasıdır. Sessizce damar sertliği yapar. Damar esnekliğini azaltır. Ani tansiyon yükselmelerine damar uyum sağlayamazsa deforme olabilir. Hatta yırtılmayla ani ölüme neden olabilir. Kalp krizi, felç, böbrek yetmezliği, körlük başta olmak üzere birçok doku ve organda yavaş yavaş ama kalıcı hasar yapar. Bu nedenle tedbir alınmazsa sıkıntılı günler yaşatabilen bir hastalıktır.

ÇÖZÜNEN ETİ DONDURMAYIN
Şarbon haberlerinden sonra ete karşı daha titiz davranıyorum. Eti nasıl saklayalım?
Öncelikle etli yemek yapımında bir kerede en fazla ne kadar et kullanıyorsunuz? Bunu tespit edin. Ardından mevcut etleri birer pişirimlik parçalara ayırın. Et, dolapta (0-2 derecede) 3-5 gün, buzlukta (0/-4 derecede) birkaç hafta, derin dondurucuda (-18 derecede) ise 3 ay saklanabilir. Donmuş etler soğuk yerde yani buzdolabında çözdürülür. Çözdürülen etlerin tekrar dondurulması tehlikelidir. Çünkü çözme sırasında üstünde mikrop üreyebilir. Ayrıca etin protein yapısı bozulabilir. Bunlara dikkat.

Çok şişmanım. İnternette ilaç gördüm. Ama size sormadan almadım. Alsam zayıflar mıyım?
AZ yer çok harcarsanız zayıflarsınız. Çok yer az harcarsanız şişmanlarsınız.
Çok yemek yiyip, az hareket edip bizi zayıflatan mucizevi vaatler arıyoruz. Bunların başında "ilaçlar" geliyor. İlaç biliminde etkiler ve yan etkiler bir arada bulunuyor. Zayıflama amacına hizmet eden ilaçların çoğu kez yan etkileri nedeni ile kullanımdan kalktığını veya çok kontrollü veya sınırlı kullanımına izin verilebildiğini biliyoruz. Tüm uyarılara rağmen kontrolsüz ilaçla zayıflamaya kalkan kişilerin üzücü hayatlarına şahit oluyoruz. Az ye, çok harca, kontrollü yaşa, keyifli yaşa.

EN BÜYÜK DÜŞMAN STRES
Halam mide kanseri olmuş. Kuzenler korkmuş. "Tahlili varsa önceden yaptıralım" dediler. Sizden öğrenip onlara söyleyeceğim.
Stres öncelikle midebağırsak sistemini olumsuz etkiler. Devam eden, tedbirlere rağmen geçmeyen bulantı, geğirme, gaz, hazımsızlık, kusma, halsizlik, iştahsızlık, karın ağrısı, dışkılama düzensizlikleri, siyah dışkılama, sık ağrı kesici kullanımı gibi durumlarda dikkat etmek gerekir. Kan sayımı, dışkıda gizli kan testi, helicobacter pylori testleri, üst sindirim sistemi endoskopisi ve biopsisi yapılması kullanabildiğimiz tanı araçlarıdır. Şikayetlerinizi fark edince hemen uzman doktorun takibine girin.

24 yaşındayım. Sık sık kendimi tatmin ediyorum. Çok yoruluyorum. Zararı var mı?
KADIN mı, erkek mi olduğunu belirtmemişsin.
Zaten fark etmez. Cinsel olarak kendi kendini tatmin, cinsel ilişki kadar çok enerji harcanan bir olaydır. Bedenin kan dolaşımı, hormonları değişir. Ancak her şeyin aşırısı zarardır. Gerek cinsel organlar, gerek ruhsal tüm beden için sakıncalı sonuçları olabilir. Kendi kendini bunu yapmaktan alıkoyamıyorsan bir psikiyatriste görün.