DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Eylül 2018

Tiroit hastalıkları cinselliği etkiler

21 yaşında bir kadınım. Ağabeyimde guatr hastalığı var. Bende de bu hastalık çıkarsa çocuğum olmazmış. Bu doğru mu?
BU yorumu yapanlar üreme uzmanı mı? Troit bezinin çalışması azalırsa Hipotroidi diyoruz. Hipotroidi de cinsel yaşam ve üreme fonksiyonlarına etki eder.
Tiroidin sağlıklı çalışması her iki cinsiyette de üreme fonksiyonlarının devam ettirilebilmesi için gereklidir.
Her iki cinsiyette de hipotiroidi olması seks hormonlarını etkilemektedir. Cinsel isteği, fonksiyonları etkileyebilir.
Ancak düzenli takip ve tedavi ile hem cinsel hayatın hem çocuk sahibi olma isteğin zarar görmez. Panik yok. Takip var. Hemen iç hastalıkları Uzmanına muayene ol.

Eşimin tüplerini bağlattık. 16 ay geçti.
Eşimin adeti gecikmiş. Hamile olabilir mi?
TÜP bağlatma yöntemi, doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Yapılan operasyonun özelliğine göre çok seyrek de olsa yumurtalık kanalları kendiliğinden açılabilir ve gebelik oluşabilir.
Ayrıca birçok hastalık da adet düzenini bozar. Adet gecikmesi yapabilir. Bir an önce kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun.

SİGARA ANNELİĞE ENGEL
3 yıllık evliyiz. Korunmuyoruz. Ama çocuğumuz olmuyor. Doktor eşime de bana da "Sigarayı bırak" dedi. Sigara gebeliğe engel mi?
Yapılan tıbbi çalışmalara göre üreme çağındaki kadınlarda günlük içilen sigara miktarının ve sigara içme süresinin doğurganlığı ve üreme yeteneğini doğrudan etkilediği biliniyor. Sigara içen kadınlarda çocuk sahibi olamama oranı, içmeyenlere göre on kat daha fazladır. Kadınların yüzde 13'ünde çocuk sahibi olamamanın nedeni sigara içimi olarak bulunmuştur.
Doktorunu dinle, sigarayı bırak.

Herkes "Kansızsın" dedi. Doktor ise aksini söyledi. Niye herkes bana "Kansızsın" diyor?
ÜZÜLME, sıkılma buna alış. Hepimiz hekimiz, hakimiz, hakemiz. Anlatmayı seviyoruz. Ama bunu öğrenmeden yapıyoruz.
Doktorun dediğini dinle. Yani her kafadan bir ses çıkar.
Tıbbi olarak kansızlık kırmızı kan hücrelerinin (RBC) sayısnın ve/veya bu hücrelerin içerdiği hemoglobin (HGB) düzeyinin normal seviyesini altına düşmesine denir.
Muayene bulguları fikir verir.
Tam kan sayımı bilgi verir.
Hafif, orta veya şiddetli derecede olabilir. Her yaş, ırk ve etnik gruptaki erkek ve kadında oldukça sık görülen bir durumdur.

RAPUNZEL SENDROMU
Yeğenim zihinsel engelli. Karın ağrısı var. Saçı da dökülüyor. İlaç tavsiye eder misiniz?
İlaçdan önce tanı koymak lazım. Önce aile doktoruna veya iç hastalıkları uzmanına muayene olsun.
Tam kan sayımı, demir, demir bağlama kapasitesi, Ferritin, TSH, B12 vitamini, D vitamini, Çinko ve magnezyum düzeyi, Biotin düzeyi, dışkıda parazite bakılabilir. Bu hastalarımız saçlarını yiyor olabilir. Bu duruma 'Rapunzel Sendromu' diyoruz. Zihinsel engelli ya da ruhsal bozuklukları olan insanlarda görülen bir tür saç yeme hastalığıdır.
Bu şüphe varsa mutlaka üst sindirim sistemi endoskopisi yapılmalı.

Babam akciğer kanseri. Tedavisi onkolojide devam ediyor. Destekleyici olarak bir şeyler yapmak istiyoruz. Öneriniz var mı?
ABD, Almanya, Rusya, Küba, İspanya gibi ülkelerde başta ozon tedavisi olmak üzere destekleyici, bilimsel olarak ispatlanmış birçok yöntem vardır. Mıknatıs tedavisi, C vitamini kürleri, Fitoterapik ürünler hastaya göre uygulanabilir. Tıpta biz bu hastalara kişiye özel tedavi planı yapıyor ve uyguluyoruz.
Tüm uygulamalardan onkoloji doktorlarının haberdar olmasını istiyoruz.
Bu tedavileri uygulayan iç hastalıkları uzmanı bul.

TANSİYONA DİKKAT
Ben 34 yaşındayım. Ailemde kalp hastası yok. Bilgisayar programcısıyım. Mesleğimizde kalp hastalığı sık görülüyor. Risk var mı?
Erkeklerde 45 yaş üstü, kadınlarda 55 yaş üstü olma veya menopoza girme, kalp damar hastalığı riskinin arttığı bir durumdur. Sigara içmek, tansiyon ölçümünün büyük 14, küçük 9'u geçmesi, kolesterol seviyesinin 130 mg/dl seviyesinin üstünde olması, hdl kolesterol seviyesinin 35 mg/dl seviyesinden düşük olması, şeker hastalığı olması, kalp damar hastalığı ortaya çıkması riskini arttıran durumlardır. Bunları ölç, takip et. sonuçları paylaş.

Yıkanırken torbalarımda elime topak gibi bir şey geldi. 29 yaşındayım. Askere gittim.
Kanser gibi bir şey olmaz değil mi?
HER beze kanser değildir.
Peki ama kanser değilse nedir?
Başka hastalıklardan biri ise tedavi olmayacak mısın?
Tabi ki olacaksın. O zaman korkmayacaksın. Muayene olacaksın. Testislerde birçok doku ve yapıya ait şişlik-beze yapan hastalık ihtimalleri var. Muayene sonrası bazı kan testleri, ultrason ile görüntüleme tetkikleri gerekebilir. Üroloji uzmanı bul ve muayene ol.