DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 18 Eylül 2018

İlişkide panik yaşıyorum...

Yeni evliyim. 2 aydır panik atak yüzünden cinsel ilişkiye giremiyorum. Tedaviye yeni başladık. Ama böyle çocuğumuz nasıl olacak?
DURDUĞUN yerde panikleme. Evlilik ve cinsel ilişki ile ilgili bilgi al. Mutlaka psikolog desteği al. Cinsel ilişki ve başarı, gerek ruhsal olarak istek, gerekse bedensel olarak yeterlilik söz konusu ise eşlerin ortak isteği ile cinsel ilişki gerçekleşebilir. Eşinin de desteği ile bu sorunu da çözersiniz. Çocuk sahibi olmak başka bir süreç. Korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 yıl çocuğunuz olmazsa, mutlaka bu konuda doktor takibine girersiniz.
Şimdilik merak edecek bir durum yok.

Nafiz Hocam, 4 yıldır şeker hastasıyım. Düzenli vitamin kullansam iyi gelir mi?
ŞEKER hastalarının B vitamini açısından zengin beslenmesi önerilir. Bu vitamin taze sebze ve meyve yendiği müddetçe yeterince alınır. Ancak mide hastalıkları veya çeşitli nedenlerle emilimi azalırsa sıkıntı artar. Magnezyum, çinko, c vitamini kaybı artabilir. Yine doktorunuzun önerisiyle takviyeler olabilir. Ezbere vitamin alımı zarar verebilir. Aman dikkat.

ÇOCUĞUMUZ OLMUYOR
Hocam 1 yıldır evliyiz. Çocuğumuz olmadı. Tahlilde Prolaktin yüksek çıkmış. Bu ne demektir? Film istediler çektireyim mi?
PROLAKTİN bir hormondur. Beyinde hipofiz bezi denilen yerden üretilir. Bu yükseklik her zaman hastalık anlamı taşımaz. Depresyon ilaçları, tansiyon ilaçları, östrojen ilaçları, doğum kontrol hapları prolaktin düzeyinde artış yapabilir. Yani araştırma için film çekilsin. Yani çocuğum olmuyor diye sıkıntıya girdikçe gebelik ihtimali azalır. Çok spor veya egzersiz yapıyorsan azalt.

Babam 59 yaşında. Geçen hafta kalp krizi geçirdi. Doktor zayıflamasını söyledi. Ben keten tohumu ile zayıfladım. Ona da yedirsem zayıflar mı?
SAKIN keten tohumu verme. Keten Tohumu birçok ilacın bağırsaklardan emilmesini olumsuz etkiler. Kalp krizi geçiren hastaların birden fazla ilacı olur. Emilmezse kalp hastalığı riski artar. Bunun için diyet uzmanı ve iç hastalıkları uzmanı takibinde kontrollü zayıflaması gerekir. Beslenmesi, yemekleri, saatleri, miktarı, uykusu, hareketi planlanır. Bedenin yavaş zayıflaması takip edilir. Kalp hastalığı dengesinin bozulmamasına dikkat edilir.

SORUNUM ERKEKLİK
61 yaşındayım. Bugüne kadar erkeklik sorunum yoktu. Şimdi biraz yavaşladım. Şu haplardan satıyorlarmış. Almayı düşündüm ama önce bir doktora sorayım dedim. Ne sıkıntısı yaşayabilirim ki?
SORUNLARIN ciddi. Anlattıklarına göre sadece cinsel fonksiyonların değil, kalp damar sistemin de etkilenmiş. Damar tıkanıklıkları belli bir seviyeyi aşarsa şikayetler olur. Erkek cinsel organını besleyen damarın tıkanması söz konusu olduğunda kalbi besleyen damarının da tıkanmış olma ihtimali vardır. Bazen ilk şikayet cinsel fonksiyonların azalması olabilir. Hemen doktora git. EKG, Efor testi, TT ekokardiyografi çekilebilir. O ilaçlardan da alma.

2 hafta önce "Tansiyonun yüksek" dediler. İlaç başladılar. Daha 42 yaşındayım. "Tuzsuz ye" dediler. Başka neler yapabilirim?
GAYRETİN sevindirici. Çünkü sadece ilaç bir işe zaten yaramaz. Hayat tarzı değişmezse tansiyonun kontrolü zorlaşır. Kiloluysan zayıfla. Fazla olan her 10 kilonun verilmesi yüksek tansiyonun 5-20 mm civarında düşürür. Uyku düzenin bozuksa düzelt. Az az ye. Sık sık ye. Porsiyonlarını küçült.
Düzenli spor yapman yüksek tansiyonu 4-9 mm cıva kadar düşürür. Sıkıntı, stres, yüksek gerilim yaratır. Hadi hayırlısı. Bizden söylemesi.

HEMEN DOKTORA!
19 yaşındayım. 2 yıldır tüylenmem var. Lazer bile yaptırdım. Tekrarlıyor. Tüylenme beni sıkıntıya soktu. Tüylenmeler neden olur?
TÜYLENME, tıptaki adıyla Hirsutizm kadınlarda siyah kılların olmaması gereken yerlerde (bıyık, çene bölgesi, göğüs ve karın gibi) büyümesi ve artmasıdır. Genel olarak üreme çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 5'inde tüylenme olur. Bu durum genellikle bir hormon bozukluğundan olur. Lazer tedavi değildir. Hemen bir iç hastalıkları uzmanı veya hormon hastalıkları uzmanına muayene ol. Adet düzenin, ruhsal halin dahil bir çok konunun incelenmesi gerekir.

Eşim 49 yaşında. Stresi çok. Uyku bozukluğu yaşıyor. Benim yakınım Almanya'da kullandığı yatağı önerdi. Faydası olur mu?
DOĞRUSU anlattığın cihazın markası, etiketi, fotoğrafı olsaydı daha iyi olurdu. Ama Almanya'da PEMF THERAPY yatakları uyku bozukluklarında kullanılan bir yöntem. Bizim Mıknatıs Yatak Tedavisi diye özetlediğimiz bir tedavi yöntemi bu. Yan etkisi yok.
Oldukça faydalı. Ancak yine de önce muayene olsun. Birçok hastalık uyku düzensizliği, bozukluğu yapar.