DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Eylül 2018

İlişkiyle bulaşan hastalık...

65 yaşındayım. 2 yıl önce bir kadınla ilişkim yaşadım. Daha sonra sırtımda bir sivilce çıktı. Cinsel organımda kaşıntı oldu. Doktor tahlil yaptı, temiz çıktı. Ancak kaşıntı sürüyor. Hatta eşime, kızıma, damadıma, torunlarıma yayıldı. Ne olduğunu anlayamadık. Lütfen yardım edin.
TEMAS sonrası kaşıntılarda en sık mantar hastalıklarına rastlarız. Fakat bunlarda herhangi bir şekilde ağrı beklemeyiz. Bununla birlikte bit gibi enfestasyonlara bağlı bulaşıcı kaşıntılar unutulmamalıdır. Cinsel yolla bulaşan eklem ağrılı durumların, aile fertlerine bulaşması beklenmez. Sivilce ifadeleri en sık viral bulaşıcı hastalıklarda tespit edilir. Öncelikle kendiniz enfeksiyon hastalıkları uzmanına muayene olun. Aileye bulaşma ihtimali olan enfeksiyonlar ve diğer durumlar açısından uzman görüşüne göre gerekenler yapılır.

31 yaşındayım ve 127 kiloyum. Ailemde şeker yok. Fakat kilolarımdan dolayı şeker hastası olmaktan korkuyorum. Şeker hastası olmamam için neler yapmam lazım? Yardım edin...
ŞİŞMANLARDA şeker hastalığı görülme ihtimali yüksektir. Yani şeker hastası OLABİLİRSİN. Bunu engellemek senin elinde, hatta senin genzinde ve nefsinde. Hemen zayıfla. Hemen diyorum unutma! Unlu, tuzlu ve şekerli gıdalardan sakın. Hareketi arttır. Özellikle her yemekten sonra 15 dakika yürü. Yemekten sonra yükselen kan şekeri TİP-2 diyabet riskini arttırır. Hareket etmek için en iyi vakit ise akşam yemeği sonrasıdır. Zira genelde, en fazla akşam yemek yeniyor ve kan şekerindeki en büyük yükselme de bunu izler. Ayrıca günde en az bir defa 1 saatlik egzersiz yap. Kilo vermek ve egzersiz TİP-2 diyabeti önlemenin en iyi yolu olarak kabul edilir. Haydi, boyun kadar kilona geri dönmek için gerekenleri yapmaya başla.

Hanımla sıkıntıdayız
2 yıldır tansiyonum yüksek. İlaç kullanmama rağmen, şikayetlerim arttı. Doktor, 3 hafta önce yeni bir ilaç verdi. Bu defa da hanımla ilişkimiz sıkıntıya girdi. İlaçtan olabilir mi? İlacı kesersem de tansiyon yükselecek, kesmezsem de tansiyonum yükselecek. Şimdi ne yapayım?
HEMEN doktoruna başvur. Bazı tansiyon ilaçları "erektil disfonksiyon" dediğimiz sertleşmeme veya iktidarsızlık yapabilir. O ilacın yerine yeni ilaç verir. Ayrıca hipertansiyon hastalarında damar sertliği nedeniyle de sertleşme sorunu erken yaşlarda başlayabilir. Yani, belki ilacın yan etkisi değildir. Sadece sorunun başlaması, ilaca başladığın zamana denk gelmiştir. O zaman tetkik ve farklı tedaviler gerekebilir. İhmal etme, hanıma da durumu izah et. Alınganlık yapıp kendini yaşlı, farklı hissetmesin.

Eşim çok kaba!
23 yaşındayım. 2 aylık evliyim. Ancak mutlu değilim. Eşimle birlikte olmayı düşündükçe huzursuz oluyorum. Çünkü biraz kaba davranıyor.
İlişkide acı ve ağrı duyuyorum. Gebe kalmadığım için kızmaya başladı. Acaba çocuğum olur mu?
KAFANDA duygularında karışık. Eşinin de aklı karışık gibi duruyor. Öncelikle eşinle bana anlattıklarını paylaş. Yanlış bilgi ve zannederek yaşanmaz. Eşin kaba davranırsa çocuk olacağını sanıyor olabilir. Çocuk sahibi olma ile ilgili temel bilgileri uzmanından öğrenmeli. Acelecilik ve yanlış bilgi yüzünden seni ruhsal ve bedensel olarak olumsuz etkiliyor. Düzenli ve doğru cinsel ilişkiye her girildiğinde çocuk olsaydı dünyada adım atacak yer kalmazdı. Stres, korku, kaygı özellikle prolaktin hormonu da dahil bir çok hormonu etkileyerek çocuk sahibi olmayı geciktirebilir. Rahatlık ve huzur, rahatlık ve huzur getirir. Sabırla eşinle konuş.

Başlamadan bitiyorum
Çok sıkıntılıyım. Daha 24 yaşındayım. Yeni evlendim. Ama ilişkide hemen boşalıyorum. Aklıma başka şeyler getirmeye çalıştım, hiçbir şey değişmedi. Bir şeyler önerir misiniz? Hasta mıyım?
ÖNCE eşinle olan cinsel ilişkini iş olarak görme. Eşinin de seninle aynı hisleri yaşaması gerektiğini unutma. Yani aklına başka bir şeyler değil eşin gelsin. Erken boşalmayı engellemek için dikkatini başka konulara yöneltmek başlangıçta herkesin aklına gelebilen ilk ihtimaldir. Ama hakimiyeti tamamen kaybetmene neden olabilir. Cinsel ilişkinin hazzını da yaşayamazsın. Mutlaka iç hastalıkları uzmanına görün. Geciktirici jel, prezervatifle ilişkiye girme veya diğer yardımcı yöntemlerin sana uygun olanlarını doktorunun tavsiyesiyle uygulamaya başlayabilirsin.

10 gün önce boğazım şişti. Evdeki antibiyotiği aldım. Şimdi daha iyiyim. Ama 6 gündür ishalim devam ediyor. Ne yapmalıyım?
İLAÇLAR hele de antibiyotikler, kafanıza göre alabileceğiniz şekerlemeler değildir. Her boğaz ağrısında antibiyotik alırsan bir sürü mikrop, bağışıklık kazanıp seni daha ciddi hasta edebilirler. Antibiyotik kullanımı sırasında ishaller başlayabilir. Yan etki veya antibiyotiklerin bedenimizdeki yararlı mikropları öldürmesine bağlı olabilir. Hemen doktora gitmelisin. Tedavisi önemlidir. O vakte kadar maden suyu ve su tüket. Tansiyonunu ölç.