DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 16 Ekim 2018

50’den sonra aşk

Nafiz Bey, 54 yaşındayım. Bütün sıkıntılarımız bitti derken eşimle ilişkide sertleşme sorunum başladı. "Andropoz oldun" deyip gülüyorlar.
Bu yaşta erkeklik biter mi?
PANİK yok. Kontrol var. Bu yaşta andropoz beklenmez. Ancak hormonlarına baktırmalısın. 50 yaşın üzerindeki sertleşme sorunu olan erkeklerin yaklaşık üçte birinde hipogonadizm yani testosteron hormonu eksikliği vardır. Tiroit yetmezliğinde, prolaktin hormon fazlalığında, tiroit hormon fazlalığında impotans yani sertleşememe oluşabilir. Şeker hastaları da bu sıkıntıyla sık karşılaşır.
FSH, LH, testosteron ve prolaktin ve şeker yükleme testi mutlaka yaptır.

Adetlerim düzensiz
7 aydır adet düzensizliğim var. Göğüslerim şiş ve ağrılı. Ara sıra ucundan süt gibi sıvı geliyor. Bu bir hastalık belirtisi olabilir mi?
OLABİLİR. Bu anlattıklarına göre sana en azından TSH, prolaktin testi yaptırmak gerekir. Adet düzensizliği, gebe kalamama, göğüslerden emzirme dönemi dışında süt gelmesi şikayetlerinden herhangi biri veya birkaçı ile başvuran kadınlara doktorlar tarafından kanda prolaktin hormonu ölçümü istenir. Eğer bu hormon yüksekse hipofiz dediğimiz beyindeki hormon kontrol merkezinin filmine ihtiyaç olabilir. İhmal etme. Böyle bir durum gebe kalma ihtimalini azaltabilir.

Reflü kabusu...
3 aydır ekşimem var. Kime söylesem reflü diyor. Reflü ne demek? Nasıl bir hastalıktır?
REFLÜNÜN kelime anlamı geriye kaçış demektir. En sık rastlanan belirti ekşime, yanmadır. Özellikle yemeklerden sonra bu şikayetler görülür.
Bu şikayetler gece de olabilir ve hastayı uykudan uyandırabilir.
Doktor isteği ile ilaçlı yemek borusu mide filmi veya endoskopi gerekebilir. İhmal edersen şikayetler ve hastalığın derecesi artar.