Tarihi 26 Nisan 2012

Ergenekon'dan ASELSAN'a ilgi

Dün ASELSAN cinayetleriyle ilgili Ergenekon dosyasındaki kimi tapeleri vermiş, kimi başka tapelere de bugün yer vereceğimi belirtmiştim... Ümit Sayın'a polis sorgusunda dün yayınladığım diyaloglar soruldu.
Sayın, telefon konuşmasını doğrularken, "Bu görüşmeyi Naci Karakaya'nın eşi ile yaptık. Yazdığım son kitabın alınıp alınmadığını teyit ve ASELSAN konusunda bilgilendirmek amacıyla aramıştım" dedi.
Ümit Sayın, 'Birsen Şendur' ismine kayıtlı bir telefondan da ASELSAN olayı ile ilgili bilgi verdi. Teknik takibe takılan konuşmada Sayın, "Paşam iyi günler. Gereken uyarıyı cumartesi günü yaptım. Adli Tıp'ı da halletmemiz gerekiyor. Genel Kurul'a gittiği takdirde sizin konuyu izleyerek bilgi toplayacağız" diyor. Sayın, sorgusunda, "Bu görüşmeyi tam olarak hangi paşa ile yaptığımı hatırlamıyorum ancak yine ASELSAN ile alakalı yapılacak olan program ile bilgilendirmek amacıyla yapmış olduğum görüşmedir" dedi.
Ergenekon iddianamesinde yer alan '1540 sayılı iletişim tespit tutanağında' da Doç. Dr. Emin Gürses ile Ümit Sayın arasında, ASELSAN mühendislerinin ölümü hakkında şu görüşme geçiyor...
Dikkatle okuyalım...
GÜRSES: Deniyor ki bu çocuklar durup dururken intihar etmediler. Bunları belli bir hazırladılar intihara yani.
SAYIN: Öyle yöntemler var. İNFRATEST duyulmayan eşik altı seslerle, mikrodalgalarla var öyle yöntemler.
GÜRSES: Şimdi onun için ben onları size yönlendirdim. Benim anladığım bir konu değil ki.
SAYIN: Ben cinayet olduğunu düşünüyorum bunların. Adli Tıp Kurumu'ndakiler de öyle düşünüyor.
GÜRSES: He ama üç tane cinayet arka arkaya olunca, nasıl oluyor diye şüpheleniyorlar.
SAYIN: Bir tanesi bir tanesi en azından cinayet olarak düşünülüyor. Kesin deliller varmış ellerinde Birinci Kurulun.
ASELSAN'daki paşalarla konuştum. (...) ASELSAN'daki paşalar rahatsız oluyorlar bu konudan. Yani ASELSAN yönetim kurulundakiler.
GÜRSES: Paşalar niye rahatsız oluyor, incelesinler.
Doğru iş yapsınlar sen ne yapacaksın paşaları.
SAYIN: Valla geçen yıl beni çağırdılar aslında o cinayetlerden sonra.
Bilinmezliğin kontrolüyle ve de bu İNFRATEST ile ilgili bir sunum yaptım orda yönetim kuruluna. İnsanlarda işte depresyon, intihar şey ağır psikolojik bozukluklar yapmanın mümkün olduğunu kanıtlarıyla ve görsel materyalleriyle anlattım filmlerle. He kafalar karıştı da.
Onlar ASELSAN'daki olayı intihar diye yorumluyorlar.
GÜRSES: Bunlar Eşref Bitlis'in ölümüne de sebep.
SAYIN: Evet doğrudur.
Bitlis olayı kesin suikast.
GÜRSES: Ona bile kaza diyorlar hâlâ. Rapor da veren işte o tümgeneral. Bu var ya ASELSAN'da konuşan paşanın danışmanlarından...
Başbilen'in ölümüyle ilgili ikinci soruşturmayı açan ve yürüten Savcı Veli Dalgalı, Ergenekon soruşturması savcılarından mühendislerin ölümüyle ilgili 'bilgi ve belge' bulunup bulunmadığını sordu. Ergenekon sanıkları Gürses ve Sayın'ın yukarıdaki telefon görüşmelerinin gönderilmesi üzerine savcı, Sayın ve Başbilen'in çevresinde bulunan kişilerin HTS (geçmiş görüşmelerin arama, aranan ve konuşma süresi) kayıtlarını istedi.
2006, 2007 ve 2008'e ilişkin kayıtlarda Sayın'ın, Başbilen'in ölümünden sonra ASELSAN santralinden bazı kişilerle görüşme yaptığı tespit edildi.
Bu konuda şüpheli 5 kişi araştırılıyor...
Cinayetin işlendiği gün maktulün cep telefonunun evde kalması ve yeni eşi Seda Gülen Başbilen'in yaptığı görüşmeler de inceleme kapsamında.
Bu arada Savcılığın isteği üzerine gönderilen HTS kayıtlarında, belirli kişileri koruma amacıyla gerçekleştirildiği düşünülen tahrifatlar yapıldığı da saptandı. Tahribat yapılırken gerçekleştirilen 'kes ve yapıştır' uygulamalarında hata yapılınca aynı telefondan aynı anda birkaç kişiyle konuştuğu gibi bir durum oluştu...
Bu cinayetin izlerini sürmeye yarın devam edeceğiz...