Tarihi 31 Ekim 2012

JİTEM'i sevk ve idare eden subaylar

Dünkü yazımda JİTEM'den bahsetmiştim, Teoman Koman'ın JİTEM itiraflarından...
Okurlar soruyor... "Bu JİTEM'e yüklenip duruyorsun da kimdir bu JİTEM'i yönetenler, hayalet örgüt mü bu?"
Peki, somut cevap verelim... 1987-1992 yılları arasında JİTEM'i sevk ve idare eden subayların listesi çok yakında ortaya çıktı.
Listeye göre JİTEM Grup Komutanlığı koltuğuna hep Ergenekon sanıkları oturdu...
Peki varlığı kabul edilmek istenmeyen JİTEM'i sevk ve idare eden subayların listesi ne? 1987 ile 1992 yılları arasındaki döneme ait listeye göre, JİTEM'i kuran emekli Albay Arif Doğan, bu görevi daha sonra Veli Küçük'e devretti. Görevlendirmede rütbe sırasına uyulmadığı dikkati çekiyor.

SIR LİSTE...
27 Ağustos 1987
tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'na bağlı olarak kurulan JİTEM'in 1987 ile 1992 yıllarına ait olduğu belirtilen sır listesinde çok sayıda subay görevlendirilmiş....
Diyarbakır'daki JİTEM davasına bakan Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne de gönderilen belgelerdeki listede JİTEM'in başındaki isimler Ergenekon sanıkları Arif Doğan ve Veli Küçük'ten oluşuyor.
JİTEM Gruplar Komutanlığı'na ait birinci listede en tepede yer alan isim o dönemde Jandarma Yüzbaşı olan Arif Doğan. Listede, Doğan'ın ismi "Gruplar Komutanı" olarak görevlendirildiği belirtiliyor. 16 subayın yer aldığı JİTEM'in listesinde, Binbaşı Cem Ersever ve Veli Küçük'ün Arif Doğan'ın emrinde görevlendirildiği belirtiliyor.
Listede subayların isimlerinin karşısında 'sicil numaraları', 'rütbeleri', 'eski görev yerleri' ve 'yeni görev yerleri' başlıklar halinde sıralanıyor.
8 yüzbaşı, 4 binbaşı ve 4 kıdemli binbaşının bulunduğu JİTEM'in ilk kadrosunda görevlendirmeler ve emirlerde rütbe sırasının dikkate alınmaması dikkat çekiyor. Arif Doğan'ın el yazısıyla hazırlanan JİTEM kadrosunda görevlendirilen subaylar şu illerde faaliyet gösteriyor: "Ankara, Mersin, Batman, İzmir, Şırnak, Elazığ ve Diyarbakır."

JİTEM KADROSU

Arif Doğan'ın JİTEM'in Gruplar Komutanı olarak bulunduğu subaylar listesinde yer alan rütbeli askerlerin, grup ve tim komutanlıklarının başında görevlendirildikleri anlaşılıyor. Doğan'ın başında bulunduğu JİTEM kadrosunda Veli Küçük'ün isminin yanında "JİTEM Grup K." ibaresi yer alıyor.
Listede 9. sırada yer alan Jandarma Binbaşı Cem Ersever'in 'Eski Görev Yeri' başlıklı bölümünde 'JİTEM-2 Birlik K./Silopi' kaydı yer alırken, 'Yeni Görev Yeri' bölümünde ise '9 nolu İsth.
Tim K./İzmir'
ibaresi bulunuyor.
Yarın listenin devamı...