SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 26 Ocak 2010

Erman Toroğlu küfürbazmış

Erman Toroğlu'nun tavrı tarzı ağır kaçmış, fazla gelmiş. Kaliteyi düşürüyor, ekran önündeki milyonlarca seyirciyi irite ediyormuş. Buna kuyruklu yalanın daniskası denir. Erman Hoca'nın o 'sevimli-edepsiz' tarzı, Şansal Büyüka ustanın bilge- olgunölçülü halleriyle seyrelip gayetle hoş birleşim olarak çıkarıyordu ortaya. Bu durumdan rahatsız olan sayısı pratikte dikkate alınmayacak kadar azdır sanırım.

Küfür ağzın süsüdür

Erman Hoca'nın yayında "ağır" sözler ettiği vakidir de küfre dönüştürdüğüne ben rastlamadım. Kaldı ki bu memleket ahalisinin küfre karşı pozisyonu idealize edildiği gibi "tepkili" değil "mülayim"dir. Küfür toplumsal genetiğimize nakış nakış işlenmiştir çünkü.
Kemal Sunal filmleri rekor kırarken rahmetlinin en fazla kahkaha attıran sözlerinin neler olduğunu anımsayın. Seyirci rekoru kıran Yahşi Batı'nın içinde geçen küfürleri günlerdir saya saya bitiremiyor gönüllü ahlak zabıtaları. Cemal Süreya üstat: "Küfür ağzın süsüdür" der bir dizesinde. Bedri Rahmi Eyüboğlu üstat ise; "En azından 3 dil bileceksin. 3 dilde ana avrat düz gideceksin" buyurur. Neyzen Tevfik okumadınız mı peki, Can Yücel'e göz atmadınız mı?

Kadriye'me ben yandım

Türkü de mi dinlemediniz mi be kardeşim? Mesela ünlü Hekimoğlu türküsünün son kıtası; "Ünye kaymakamı (O zamanki) hem pu.t hem pezev..k/ Hekimoğlu geliyor da narinim uçkur çözerek" der bilmiyor musunuz? Haydarpaşa Garı'ndaki Kadriye'nin hangi organında cildiye problemi yaşansın ister bir diğer türkü; "Kadriye'me ben yaaandım" diye de devam eder. "Vur dibine rahvan gitsin, Höt diyene al sana bi g.., tavuk dibi tövbe tutmaz, aldın mı pederi, nereden aşaaa Kasımpaşa, cevizi neyle kırıyoruz, ne kebabı yapıyoruz, neremiz çarşafa dolaşıyor, neremiz neremize denk"? Ne yani bunca lafı kim ediyor kırklarla yediler mi?

At yerine eşek

Siz hiç Eminönü'nde trafiğe girmediniz mi? Üzerinize bir araba çamur sıçratmadı mı? Bilgisayarda çalışırken "save" etmeyi unuttuğunuz dosyalar elektrik kesintilerinde uçmadı mı hiç? Yarışta birincilik beklediğiniz at hiç eşek gelmedi mi, biletinize amorti bile çıkmadığı olmadı mı? İlle 3 dil bilmeniz gerekmez, ana dilinizle bile idare eder gidersiniz. Basarsınız sinkafı, rahatlarsınız. Küfür etmeyen kişi mi, edilmeyen yer mi var. Çoğaltın örnekleri görün bir daha gerçeği. Son sözüm; Erman Toroğlu küfüre, kabadayılığına değil ilahlara kurban edildi