SAVAŞ AY

SAVAŞ AY

Tarihi 26 Nisan 2012

Kansere karşı omuz omuza

Bilen biliyor. Gırtlak kanserine karşı tam 14 yıldır mücadele veriyorum. Bu maratonun bazı evrelerinde zor, zorlu, acılı, sıkıntılı günler geçirdim elbette. Lakin moral motivasyonumu hep en üst noktada tutmaya gayret ettim.
Zaten doktorları da şaşırtan bu moralli yaklaşımın beni bu denli hayata bağlı ve hastalığı neredeyse 'maymuna çevirişim' oldu.
Geçtiğimiz gün araştırmalarım sırasında İzmir'de yeni bir hastane açıldığını öğrendim.
EKOL adlı bu hastane sadece kulak burun boğaz hastanesiydi ve bildiğim kadarıyla Avrupa'da dahi böyle bir ihtisas hastanesi yoktu. Algıda seçicilik yapıp, uzun uzun inceledim hastanenin özelliklerini. İnternet bilgileriyle de yetinmeyip, bizzat yönetimi aradım ve tanıştım.
Hastaneyi kuran da bir KBB uzmanı operatör doktor Mehmet Baz'dı. Sıcacık bir ses tonuyla yanıtlayıp, "Lütfen İzmir'e gelin yüz yüze tanışalım. 20'ye yakın uzmanımız, seçkin profesörlerimizden oluşan kadro size bir konsültasyon yapsın" dedi.
Gazete yönetimini de haberdar edip soluğu İzmir'de aldım. Tanışma faslı bittikten sonra tetkiklere başladılar ve ortaya çıkan sonuç tıbben pek iç açıcı olmasa da moralli ve mutlu hallerimi görüp onlar da sevindiler.

Gezdim dolandım

Meslek icabı dünyanın her yerini geziyorum malum. Amerika'dan Uzak Doğu'ya, Batı Avrupa'dan, Avustralya'ya ayak basmadık yer kalmadı benim için. Son 14 yılda hangi ülkeye gittiysem oralarda da hastalığımla ilgili tetkikler yaptırıp, sağlık merkezlerini araştırıyorum.
Gırtlak kanseri konusunda en yetkin diyebileceğimiz hekimler ve merkezler Amerika ve İsrail'de diye biliyordum.
Baktım ki İzmir'deki bu hastane onlara kafa tutacak araç gereç ve kadroyla kurulmuş.
Beni hemen bırakmak istemeyişleri, tedavimi bundan böyle orada sürdürmemi önerdiler seve seve kabul ettim.
Şimdilik ayda 1-2 kez gidip gelerek kontrolleri altında olacağım Hak saklasın daha sıkıntılı bir durum olursa da bir yandan gazetemizin İzmir bürosunda çalışıp, hastaneme daha yakın olacağım.

Ne yapmalı

Bu cümleden hareketle, hem benim gibi gırtlak kanserinden olsun hem de kanserin her türünden çeşidinden sıkıntıda olan kaderdaşlara seslenmek istiyorum. İnsanın kendisi en önemli doktor ve ilaç. Direnmek, hastalık karşısında pes etmemek, Nazım ustanın bir dizesinde söylediği gibi, "Esir düşsek de teslim olmamak" çok önemli.
Kısacası moral. Moral. Moral diyor mücadele eden tüm dostlara sağlık olsun, Allah şifa versin"
diyorum.