Tarihi 11 Aralık 2017

Başkanların gözünün yaşına bakılmayacak

Geçen Cuma İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerinin raporları doğrultusunda İçişleri Bakanlığı, CHP'li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'yi açığa aldı. 1994'teki İSKİ skandalından sonra CHP'li belediyelerdeki en büyük yolsuzluk dosyası olarak nitelendirilen bu iddialarla ilgili soruşturma sonrasında savcının vereceği karara göre yasal süreç belli olacak. İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamayı ve dosyayı inceleyince bu dosyanın daha çok su kaldıracağını söylemek gerek. Kamuoyunda çok tartışılan Buz Rezidans, kanuna aykırı yapılan ve belediyenin milyonlarca lira zarara uğratıldığı Erguvan Parkı, yine imar kanununa aykırı özel okul ile Oda Kule 1 ve 2 konutlarının yanında çok daha ciddi iddia ve tespitlerin olduğu yönünde bilgiler geliyor. Kamunun doğrudan ve dolaylı olarak milyarlarca lira (eski para ile katrilyon) zarara uğratılmasının yanında çok daha vahim, ülke güvenliğini tehdit edecek iddialar var. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu bir süre önce Meclis'te yaptığı konuşmada "Yolsuzluk yapan, kanuna aykırı iş yapan hangi Belediye Başkanı olursa olsun yetkimiz dahilinde gözünün yaşına bakmayız" demişti ve zaten 80 milyon da bakanlıktan ve hükümetten bunu bekliyor. Şimdi gelelim diğer kulis duyumlarımıza; bakanlıkça yürütülen araştırma ve soruşturma sadece Ataşehir Belediyesi ile bitmiyor. İstanbul'un çok büyük başka belediyelerin yanı sıra, Ege Bölgesi'nden 2 il ile ilgili de çok yakında yeni gelişmeler olursa şaşırmayın. Anlayacağınız; kimsenin gözünün yaşına bakılmayacak..

GÜNÜN FOTOSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, bugün Ankara'da Kudüs ve Suriye konularıyla ilgili bir araya geliyor. İki lider bu yıl içinde yüz yüze altıncı kez görüşürken, 14 kez de telefonla iletişim kurdu.

TARİHİ BAZEN BİR KADIN DEĞİŞTİRİR!
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Perşembe ve Cuma günü yaptığı 2 günlük Yunanistan ve Gümülcine ziyareti pek çok açıdan hem ilk hem çok tarihi bir önem taşıyor. 65 yıl sonra Cumhurbaşkanı seviyesinde ilk kez gerçekleşen bu ziyaret Lozan tartışmasını da alevlendirdi. Yunan Cumhurbaşkanı ve Başbakanı ile ortak basın toplantılarında restleşmeye kadar giden bu tartışmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüm dünyada canlı yayında söylediği sözler ve tezlerle göz doldurdu. Anlaşmayla ilgili güncellemenin sınırlarla ilgili olmaktan çok bugün artık uygulanmayan maddeler ile Batı Trakya Türkleri'yle ilgili konularla ilgisi var. Yunanistan'ın Bozcaada, Gökçeada ve Batı Trakya Türkleri'ne verilen haklar konusunda anlaşmayı ihlal etmesi fiili durumu var. Batı Trakya Müslümanları ile İstanbul Rumları'nın her iki ülkede eşit haklardan yararlanması kuralı getirilmişken, Türkiye'nin harfi harfine uyguladığı bu kuralı, Yunanistan açıkça ihlal ediyor yıllardır. Eğitimde zorluk çıkarmaktan tutun da, isimlerinin nüfus kağıtlarına Türkçe yazılmasına, müftülerini kendilerinin seçmesine izin vermemeye kadar neredeyse yarı açık cezaevine döndürdü Yunanistan Batı Trakya'yı. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu durumu en diplomatik ama en üst perdeden muhataplarının yüzüne ve kameralar önünde dile getirirken tüm dünya Türk tarafının haklılığını kabul etti. Öte yandan; Çipras'ın Lozan'ın güncellenmesi yönündeki itirazlarına rağmen geçen ay Batı Trakya Türkleri'yle ilgili kapsamlı bir düzenlemeye gittiği anlaşıldı. Bunun sebebi de; burada yaşayan Hatice Molla Salih. Hatice teyze ve eşi Mustafa Salih, 2003 yılında notere giderek, birinin vefatından kalan malların sağ kalan diğer eşe verilmesi şeklinde bir vasiyette bulundular. 2008 yılında Mustafa amca öldü ama Mustafa amcanın kardeşleri, mirasın İslam hukukuna göre paylaşımını istediler ama Hatice teyze bunu kabul etmedi. Konu mahkemeye taşındı, Yunan yüksek yargısı Batı Trakya Türkleri için İslam hukukunun geçerli olduğunu gerekçe gösterince Hatice teyze konuyu AİHM'e taşıdı. Kararın bir-iki aya kadar açıklanması bekleniyor ve Hatice teyze lehine, Yunan yargısı aleyhine çıkması sürpriz olmayacak. Yunan devleti, Hatice teyzenin hakkını aramasıyla köşeye sıkıştı ve karardan önce yasal düzenleme yapmak zorunda kaldı. Şimdi sıra diğer güncellemelerde. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve 80 milyon Türk, Batı Trakya soydaşlarımızın yanında..

GÜNÜN SÖZÜ
Bir şeyler değiştirmek isteyen insan önce kendinden başlamalıdır. Sokrates