TAYFUN ER

TAYFUN ER

Tarihi 9 Ekim 2018

Galatasaray ve deplasman

GALATASARAY kendi sahasında çok başarılı ama deplasmanlarda bir o kadar zorlanıyor, hatta farklı skorlarla yeniliyor. Neden olabilir diye düşündüğümüzde Galatasaray'ın oyuncu yapısına bakmamız gerekiyor. Sprint yani sürat koşularında siyahi sporcuların belli bir üstünlüğü var. Neden böyle diye düşündüğümüz zaman ilk başta bazı ırk özellikleri önem kazanıyor. Siyahi çocuklar beyazlara göre daha uzun doğuyorlar. Hızlı kasılabilen kasları beyazlara göre daha fazla. Bu yüzden patlamalı kuvvet denen aniden hızlanabilme ve hızlı koşabilme yetenekleri daha fazla.

GENETİK FAKTÖRLER
Topuk kemikleri daha geride ve daha büyük. Bu nedenle aşil tendonu geriden bağlı. Dolayısıyla baldıra şeklini veren M.Gastrocnemius kası daha hızlı kasılabiliyor. Bütün bu genetik faktörler siyahi sporcuların ayak bileğinin arkasında daha büyük bir itiş kuvveti doğuruyor. Galatasaray'ın başarısında siyahi futbolcular öne çıktığı malum ama neden? Galatasaray kendi sahasında oynarken çok hızlı çıkıyor. Bunda en önemli pay Fernando'da. Topla birlikte bir anda 20-30 metre öne fırlıyor. Böylece top güven içinde ve çok hızlı olarak orta sahaya kadar geliyor. Aynı şeyi sağ kanattan Mariano yapıyor. Ndiaye de benzer şekilde patlamalı koşu yapan futbolcu. O, orta sahaya gelen topu forvete çok hızlı geçiriyor. Rodrigues iyi günündeyken maçı tek başına alacak bir futbolcu. Onyeku'yu da ekleyelim. Hepsi çok hızlı futbolcular. Galatasaray ligin en hızlı futbolcularına sahip ve başarısının sırrı da bu hızda.

BÜYÜ BOZULUYOR
Deplasmanlarda rakipler geriye çekilmeyip ileride bastıkları, topu defanstan hızlı çıkartmadıkları zaman Galatasaray'ın büyüsü bozuluyor. Top ileri doğru hızlı gelmediği zaman kanat oyuncuları da boş alan bulamıyor. Oyun sıkıştığı ve yavaşladığı zaman Galatasaray tekliyor çünkü bu hızlı futbolcuların hiç birisi durağan oyunda becerili değil. Hiç birisi yürüyerek, bilek hareketi veya vücut çalımıyla rakip eksilten, çalım atabilen oyuncular değil.

HIZLI EKİPLER TEHLİKE
Galatasaray'a karşı onun sahasında basan, oyunu yavaşlatabilen, hızlı çıkmasına izin vermeyen aksine hızlı bir şekilde ataklara çıkan her takım Galatasaray'ı dağıtıyor. Çünkü Galatasaray çok oyuncuyla rakip alana gidiyor, kanat açıkları da defansa yardımcı olmuyor. Sürekli hücuma çıkan sağ ve sol bekin tarafına, iki stoperin arasına veya arkasına hızlı oyuncuları sokabildiğiniz zaman Galatasaray savunması çok az adamla yakalanıyor.