Tarihi 31 Temmuz 2009

Sağlık sigortanız besinler olsun

Gökkuşağı gibi farklı renklere sahip; siyah üzüm, vişne, ahududu, çilek, kiraz, kavun, incir şeftali ve elma gibi meyvelerin sık tüketilmesi bu sezonda çok önemlidir. Sebze tüketiminde de brokoli, brüksel lahanası, bamya, domates, ıspanak, lahana, gibi farklı renklerdeki sebzeleri tercih etmek gerekiyor. Kalp hastalıkları, diyabet, şişmanlık gibi hastalıklarda hareket eksikliğinin rolü bulunmakla beraber, son çalışmalar dokulardaki antioksidan eksikliğinin yüksek kolesterol düzeyi kadar kalp krizi riskini yükselttiğini gösteriyor. Ayrıca vücutta omega yağ asitleri düzeyi de az ise kalp krizi geçirme riski yüzde 47'ye kadar çıkıyor. Kanserde ise karmaşık korunma yöntemi kullanmak gerekiyor. Beslenme alışkanlıkları ve düzenli egzersiz bu hastalıkta da çok önemli. Özellikle meme, prostat kalın bağırsak, cilt kanserleri gibi kanser çeşitlerine karşı omega 3'ün koruyucu etkileri olduğu ve tümor gelişimini engellediğini gösteren çalışmalar var. Şişmanlık ve diyabetin hem ABD'nin hem de dünyanın en önemli sorunları arasında, 10 kişiden 8'i şişman. Kan şekerini yükselten rafine karbonhidratların ve şekerin aşırı tüketilmesi bunun en önemli nedeni. İnsanlar tekli doymamış yağları, yani zeytinyağı gibi yağları tüketmek yerine sağlıksız doymuş yağları tüketiyorlar. Bu yüzden şişmanlıyorlar. Bir yandan ensülinleri aşırı salgılanıyor. Sonunda da diyabet hastası oluyorlar. Ben herkese diyetinde sebze ve meyve miktarını artırmasını, haftada en fazla 2 defa kendi avcunun büyüklüğünü aşmayacak miktarda kırmızı et tüketmesini, zeytinyağına ağırlık vermesini öneriyorum..