Tarihi 14 Eylül 2009

Şimdi balık zamanı...

Ülkemizde balık tüketimini ne yazık ki Japonya'ya oranla 50 kat daha az. Kişibaşı balık tüketimi yıllık 10 kiloyu bile geçmiyor. Japonya'da kişi başına yılda 500 kilonun üzerinde, Norveç'te 445 kilo, Danimarka'da 230 kilo ve Fransa'da 21 kilo balık tüketiliyor. Bizdeki rakamın azlığı da balık yeme kültürümüzün olmadığını açıkça ortaya koyuyor. Halbuki şimdi tam mevsimi; özellikle sağlıklı yaşam için haftada 3 öğün balık yenmeli. A ve D vitamini bakımından çok iyi bir protein kaynağı olan balığın ülkemizde tüketimini arttırmalıyız. Faydaları;
Balığın sindirimi kolay olduğu için özellikle yaşlılar ve çocuklar tarafından tüketilmesi gerekir.
Kalp ve damar rahatsızlıkları bulunan kişiler özellikle tüketmelidir.
Yapılan araştırmalara göre, balıkla beslenen çocukların balık tüketmeyenlere oranla yüzde 27 daha zeki olduğu gözlenmiştir.
Bizler ne yazıkki Orta Asya'dan kalan alışkanlıkla, enerji ve protein ihtiyaçlarını balık yerine daha çok tahıl ve kırmızı etle gideriyoruz. Unuttuğumuz en önemli şey ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olması..
Çocuk ve yetişkinler haftada en az 3 öğün balık tüketmeli.

Hangi türleri bu sezon tüketmeli?

1.Barbunya: Ege ve Akdeniz'de bulunuyor. En lezzetli zamanı Temmuz ile Ekim ayları arasıdır.
2. Çipura: Her mevsimde zevkle yenebilen bu balığın ızgarası, buğulaması, çorbası, yapılabilir
3. Uskumru: En lezzetli olduğu dönem Eylül ayından, yumurtlamaya başladığı Ocak ayı sonuna kadardır.
4. Lüfer: Eylül ortasından Ocak sonuna kadar olan zamanı en yağlı ve lezzetli zamanıdır. Izgarası sağlıklıdır.
5. Palamut: En lezzetli zamanı Eylül başından Şubat ortalarına kadar olan zamandır.
6. Levrek: En güzel mevsimi kış ayları ve ilkbaharın başıdır.
7. İstavrit: En lezzetli olduğu zaman Kasım ila Şubat ayları arasıdır.