NASA'nın tasarladığı Perseverance Türk usülü iniş yaptı! Türkler ezelden beri uzayda

Takiyüddin bin Maruf-i, çağının en büyük alimi oldu. Batı sömürge için gemiler tasarlarken o astronomi ve mühendislikte ilkleri buldu. Hatta matematiğin temeli olan sinüs, kosinüs, tanjant ve kotanjant tanımlarını da geliştiren oydu! İşte NASA'nın tasarladığı Perseverance de bu hesaplamalar sayesinde Mars'a kondu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Şubat 2021 Güncelleme 25 Şubat 2021, 06:58
NASA’nın tasarladığı Perseverance Türk usülü iniş yaptı! Türkler ezelden beri uzayda

İÇİNDEKİLER

Takiyüddin bin Maruf-i, Osmanlı Türkü olarak 1526'da Şam'da dünyaya geldi. Şam'daki âlimlerden klasik İslami ilimleri tahsil etti. Sonra Kahire'ye gitti.

Burada matematik, tıp ve astronomi gibi ilimleri öğrendi. Araştırmalarıyla pek çok yeniliği tespit eden dâhi, İstanbul'da son büyük rasathaneyi kurdu.

Bir Osmanlı dâhisi olan Takiyüddin, matematik, astronomi ve optik alanında eser kaleme aldı.

Matematik alanında çalışmalar yapan Takiyüddin; sinüs, kosinüs, tanjant ve kotanjantın tanımlarını yaparak, cetvellerini hazırladı.

Aritmetik alanında da önemli çalışmalar yapan Takiyüddin, kendisine özgü pratik bir rakamlama sistemi geliştirdi. Altmışlık kesirlerin yerine ondalık kesirleri kullanmaya başladı.

Takiyüddin eserlerinde, ondalık kesirleri kuramsal olarak inceledi ve bunlarla dört işlemin nasıl yapılacağını örnekleriyle gösterdi.

Cebirle de ilgilenen ve ikinci derece denklemlerin çözümünde aritmetiksel yolu izledi.

Başarılı çalışmalar sergilediği bir diğer alan olan optik konusunda Göz ve Bakış Bahçelerinin Işığı Üzerine Kitap adlı bir yapıt kaleme aldı.

Güneş saatleri ve mekanik saatler yapan Takiyüddin'in astronomik saatler ve gözlem saatlerini anlattığı Mekanik Saat Yapımı adlı kitabı, Batı dünyası da dâhil olmak üzere, günümüzde bu konuda kaleme alınmış en kapsamlı kitap oldu.

Takiyüddin, 1585'te vefat etti. Eserleri bugün hâlâ İstanbul, Kahire ve İngiltere'deki kütüphanelerde yer almaktadır.

FATİH SULTAN MEHMET'İN MÜDERRİSİ ALİ KUŞÇU
Asıl adı "Alaeddin Ali" olan Kuşçu, 15. Yüzyıl'ın başlarında Semerkant'ta doğdu. Padişah Fatih Sultan Mehmet tarafından, Ayasofya Medresesi'ne müderris olarak tayin edildi. İstanbul'da astronomi, matematik ve felsefe alanındaki çalışmalara canlılık getirdi. İstanbul'un enlemini ve boylamını ölçtü. Güneş saatleri yaptı. Fatih'e atfen Muhammediye isimli matematik kitabı yazdı.

MÜHENDİSLİK ONDAN SORULUR EL CEZERİ
1136'da Şırnak'ta dünyaya geldi. Robotik teknolojiye ilk yoğunlaşan alim olarak bilinir. 50 aracın tasarımını yaptı. Bu araçların 6'sı su saati, 4'ü mumlu saat, 1'i kayık su saati, 6'sı ibrik, 7'si eğlence amaçlı otomatlar, 3'ü abdest otomatı, 4'ü kan alma teknesi, 6'sı fıskiye, 4'ü ses çıkaran araç, 5'i suyu yukarı çıkartan araç, 2'si kilit, 1'i açı ölçerdir.