Ayçekirdekli Poğaça Tarifi

Giriş Tarihi 25 Mayıs 2017, 00:00 Güncelleme 25 Mayıs 2017, 17:27
Ayçekirdekli Poğaça Tarifi

İÇİNDEKİLER

Malzemeler

Hamuru için:
1 su bardağı ılık su
1 paket (41 gram) yaş maya
Üç buçuk su bardağı un
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
3 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için:
4 çorba kaşığı ayıklanmış ayçekirdeği
200 gram beyaz peynir
1 çorba kaşığı doğranmış siyah zeytin
2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
1 adet kırmızı biber
8-10 dal kıyılmış maydanoz
10 dal kıyılmış dereotu, pulbiber

Üzerine:
2 çorba kaşığı ayıklanmış ayçekirdeği
1 adet yumurta sarısı
1'er çorba kaşığı çörekotu ve susam

Ayçekirdekli Poğaça Yapılışı

Hamur için yaş mayayı suya koyup, 15 dakika bekletin. Unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Mayalı su, süt, yumurta, tereyağı, sıvıyağ, yoğurt, tozşeker ve tuz koyup, tüm malzemeyi iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 40 dakika dinlendirin. Oklava yardımıyla hamuru yarım cm kalınlığında açın. Genişçe bir su bardağının ağız kısmıyla yuvarlaklar kesip, çıkarın. Kalan fazla hamuru toparlayıp, tekrar açın ve yine yuvarlaklar çıkarın. İçi için ayçekirdeği, rendelenmiş beyaz peynir, siyah zeytin, kaşar peyniri, kıyılmış kırmızı biber, maydanoz, dereotu ve pulbiberi derin bir kabın içinde karıştırın. Kestiğiniz hamur parçalarının bir kenarına hazırladığınız harçtan 1 tatlı kaşığı koyun ve diğer ucu üzerine kapatıp, yarım ay şekli verin. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve üzerine yumurta sarısı sürün. Ayçekirdeği, çörekotu ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dakika pişirin.