Tarihi 1 Temmuz 2009

Erkekler de diyet meraklısı

Günümüzde erkekler de kadınlar kadar bilinçli besleniyor ve beslenme uzmanlarına başvuruyor. Birçok erkek, temelde bir sağlık problemi ile diyetisyeni tercih ederken bir kısmı da bu zamana kadar alışık olmadığı kilolara ulaşmanın verdiği estetik kaygılarla diyetisyene geliyor.
Erkeklerin çocukluk, ergenlik ve yaşlılık gibi belirli yaş dönemlerinde, enerji ve besin ihtiyaçları gereksinimi kadınlarda olduğu gibi farklılık gösterir. Erkeklerin ergenlik döneminde kilo problemleri çok fazla olmaz. Ancak ergenlik döneminin bitmesinden sonra durağan çalışma hayatına geçiş, hareketsizlik, sağlıksız ve düzensiz beslenme, özellikle fast-food beslenme alışkanlıkları erkeklerin hızlı kilo alımına neden olur. Bu beslenme düzeni 30- 40 yaşları arasında devam ederse, kilo alma süreci hız kazanır. Bunu takip eden zamanlarda kilo alma sürecine metabolik hastalıklar da eşlik eder.
Belirli yaş dönemlerinde beslenmeye bakış açıları değişebilen erkeklerde, özellikle 20'li veya 40'lı yaşlarda bilinçli beslenme ön plana çıkar.
20'li yaşlarda erkeklerin, çalışma hayatının neden olduğu hareketsizliğe ve düzensiz beslenmeye bağlı kilo artışları olabilir. Bu da kişinin alışık olmadığı kilolara ulaşmasına bağlı estetik kaygılar yaşamasına ve beslenme uzmanına veya alternatif yöntemlere başvurmasına sebep olur. Bu durumda erkekler özellikle kilo vermek adına çok düşük kalorili diyetler yapmak, gereğinden fazla egzersiz uygulamak veya profesyonel bilgileri olmayan kişilerin önerdiği ürünleri kullanarak kilo vermeye çalışırlar. Ancak bu, uzun dönemde çok daha fazla kilo almaya sebep olur. Bu kişiler özellikle ebeveynleri tarafından daha doğru, sağlıklı ve düzenli beslenmeye yönlendirilmelidirler.
40'lı yaşlarda erkeklerde hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, diyabet, karaciğer yağlanması gibi kilo problemine eşlik eden birçok sağlık problemi görülmeye başlar. Tüm bunların verdiği tedirginlik, bu yaş grubundaki erkeklerde de sağlıklı beslenmeye doğru bir yönelmeye ve diyet yapma isteğine sebep olabilir.